Pakaunėje – šaulių pratybos: nuo masinių muštynių iki vaikų sanatorijos evakuacijos

Pakaunėje vyksta šaulių pratybos „Kauno rajono Tauras 2023“. Pratybų metu tikrinamas ekstremaliųjų situacijų plano efektyvumas bei kaip įvairios specialiosios tarnybos gali derinti savo veiksmus.

Prasidėjo nuo priesaikos

Šeštadienį Raudondvario pilyje išsirikiavo esami ir būsimi Lietuvos šaulių sąjungos nariai. Pratybos pradėtos nuo sveikinimų kalbų ir naujų šaulių priesaikos.

„Naujus šaulius sveikinu prisiekus Lietuvos Respublikai. Linkiu ištvermės ir savyje rasti valios vykdyti šaulio priesaiką. Tikiu, kad ryžto tam pakaks. Na o šauliams tai dar viena istorinė diena, nes jau šeštą kartą susirenkame į tokias pratybas. Neabejoju, kad jos pavyks ir mes turėsime puikią galimybę pasidalyti savo patirtimi, galėsime būti vieningi ištikus nelaimei“, – kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos rinktinės vadas Vytautas Žymančius.

Po priesaikos šauliai pakvietė paragauti kareiviškos košės, o specialiųjų tarnybų atstovai žmonėms pristatė savo naudojamą techniką, leido visuomenei išbandyti ir tam tikras užduotis, kurios gali būti naudojamos tarnybos metu.

Simono Baltušio nuotr.

Įvairios užduotys

Pratybos „Kauno rajono Tauras 2023“ organizuojamos aktyviai bendradarbiaujant su Kauno rajono savivaldybės seniūnijomis – Raudondvariu, Čekiške, Vilkija ir jos apylinke, Batniava, Kulautuva, Kačergine, Zapyškiu. Būtent šiose rajono vietose numatomi skirtingų scenarijų pratybų veiksmai.

„Šios pratybos organizuojamos kartus su Kauno rajono savivaldybe. Pagrindinis jų tikslas – aktyvuoti ekstremaliųjų situacijų planą ir bendradarbiauti su įvairiomis institucijomis, teikiant pagalbą, saugant svarbius objektus, vykdant teritorijos kontrolę ar evakuojant žmones. Šauliai atliks komendantines funkcijas ir bus kaip statistai įvairiose scenose. Pratybų metu numatyta ir vaikų evakuacija iš Kačerginės sanatorijos „Žibutė“. Reikia pažymėti, kad iš čia nebus evakuojami realūs pacientai“, – kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės karinio rengimo metodininkas Donatas Vasiliauskas.

Kauno rajone treniruosis apie 700 šaulių, taip pat dalyvaus dar keli šimtai kitų specialiųjų tarnybų atstovai.

„Greitas gyvenimo tempas ir globalizacija kuria ekstremalias situacijas, todėl jas reikia mokėti valdyti, šalinti padarinius, o svarbiausia – apsaugoti žmonių gyvybes ir jų turtą. Todėl mums svarbu, kad pratybos vyksta Kauno rajone ir pratybų metu stebėsime imituotus gaisrus, evakuacijas, pagalbos teikimą sužeistiesiems ir kitas priemones“, – prieš pratybas kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Valerijus Makūnas/Simono Baltušio nuotr.

Pratybų legenda

Pratybų legenda pritaikyta prie dabartinės geopolitinės situacijos, karo Ukrainoje ir Lietuvos vaidmens padedant karo niokojamai šaliai, todėl scenarijus ir nurodo, neva pastarosiomis dienomis šalies teritorijoje pastebimi kariai be skiriamųjų ženklų, kyla neramumai ir pan.

Greitas gyvenimo tempas ir globalizacija kuria ekstremalias situacijas, todėl jas reikia mokėti valdyti, šalinti padarinius, o svarbiausia – apsaugoti žmonių gyvybes ir jų turtą.

„Buvo vietos savivaldos institucijų atstovų užpuolimų (seniūnijų), grasinimų valstybės institucijų darbuotojų artimiesiems. Organizuojami provokaciniai-antivalstybiniai mitingai, pastebėta ne vietinių piliečių pasirodymai prie savivaldybės strateginių objektų. Visoje Lietlandijos valstybėje paskelbta ekstremali situacija, o atskiruose rajonuose paskelbta karinė padėtis, kur valdymą perima karo komendantai.

Pagal žvalgybinę informaciją, rugsėjo 23 dienos vakare priešiškų pajėgų diversinės grupės bandys užgrobti vietinių savivaldybių ir seniūnijų pastatus, likviduoti vietinius politikus ir neformalius lyderius, užgrobti kelių sankryžas ir tiltus, su tikslu sukelti mūsų šalies pajėgų užnugario dezorganizaciją, palengvinant priešiškos šalies smogikų pagrindinių pajėgų puolimą Kauno miesto kryptimi“, – rašoma pratybų legendoje.

Dėl to, pasak pratybų scenarijaus autorių, atsižvelgus į šias situacijas ir siekiant paremti valstybines institucijas, aktyvuojami Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės šauliai, su tikslu Kauno rajono apylinkėse pradėti vykdyti strateginių objektų apsaugą, patruliavimą, teritorijos kontrolę ir kitas reikalingas priemones, savivaldos veiklos užtikrinimui.

Pratybų plane numatyta, kad Bubiuose teks malšinti mitingą, ties Ringaudais stabdyti pabėgėlių koloną, Vilijoje gesinti imitacinį gaisrą. Pratybų metu numatyta evakuoti ne tik vaikus iš sanatorijos, bet ir aukšto rango politiką. Taip pat numatytos ir medicininės pagalbos teikimas sužeistiesiems bei kitos užduotys.

Simono Baltušio nuotr.

Organizatoriai pažymi, kad pratybų metu vietos gyventojai nepatirs jokių nepatogumų, tačiau jie gali pastebėti gausesnes specialiųjų tarnybų pajėgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

It specialistas shaulys

It specialistas shaulys  portretas
Privalo ruostis shauliai vatnyku, marsistu, penktosios kolonos deportacijai is Marijos zemes- prokremlines siuksles privalom utilizuoti! Latviai jau isgruda i faterlanda kacapinoidus( 2800 snukiu) Pagal komentaru ip adresus jau atrinkau virs 100 putinui pritarianciu - is situ pirmiausia atimsime pilietybes, pasus- ir mars mars tra ta ta i rojaus zeme rytuose!

Taigi taigi

Taigi taigi portretas
kur dingo cmil kupcinskas simonyte pavilionis ir kiti sauliai tik Veryga matosi.

Anonimas

Anonimas portretas
O ka reiškia uzrašas orka ant nugaros ? As žinau tokį plėšrų banginį, o čia gal koks chocholas ?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių