Pakaunėje iškylautojai jaučiasi ne prasčiau nei Švedijoje

Realybę pakeitusi pandemija keičia ir atostogų, ilgųjų ir įprastų savaitgalių leidimo tradicijas. Vietinio turizmo tyrimų duomenimis, beveik 60 proc. žmonių prioritetą teikia ramiam poilsiui gamtoje ar sodyboje, kai maistas ruošiamas seniausiu gaminimo būdu – ant laužo ar kepsninėje. "Kauno diena" pasidomėjo, kur galima legaliai ir komfortiškai iškylauti pakaunėje.

Žemėlapis – tankus ir įvairus

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRVIC) direktorė Raminta Popovienė tvirtino: iškylų vietų ir poilsiaviečių žemėlapis Kauno rajone tankus ir įvairus. "Pakaunėje mėgstančių poilsiauti gamtoje laukia trylika iškylų vietų ir dvi poilsiavietės – visos jos įrengtos išties įspūdingose vietose: prie Kauno marių, upių pakrantėse ar miške. Vienuolika iškylų vietų ir viena poilsiavietė yra viešos", – vardijo R.Popovienė.

Daugiausia iškylų vietų – net keturios – yra Kauno marių skalaujamoje Samylų seniūnijoje. Tai Samylų, Girionių, Laumėnų ir "Berželio" poilsiavietės. Visos jos – viešos, tačiau skiriasi infrastruktūra. Turtingiausia – Samylų poilsiavietė. Čia įrengtos laužavietės, kelios stoginės su suoliukais, tualetai, automobilių parkavimo aikštelė, o vaizdais pasirūpino du kūrėjai: gamta ir žmogus. Nuo praėjusių metų rudens lankytojus vilioja skulptūrų parkas "Lipantys iš vandens", o gerai suplanavus apsilankymo datą, "Saulėlydžio amfiteatre" galima ir koncerto ar paskaitos paklausyti. Jei tokios progos sučiupti nepavyks, "Saulėlydžio amfiteatras" yra puiki vieta pamedituoti leidžiantis saulei.

Vaizdas: Girionių poilsiavietė įrengta itin gražioje vietoje. / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

Ne mažiau patogumų siūlo ir išskirtinio grožio vietoje esanti Girionių poilsiavietė. Kol suaugusieji čirškina patiekalus, mažieji laiką leisti gali  ant sūpynių. Be laužaviečių, poilsiavietėje yra dvi stoginės su suoliukais, tualetai ir automobilių parkavimo aikštelė.

Keliautojus sutinka svetingai

"Kačerginės ir Zapyškio grilio zonos poilsiavietėse prie prieplaukos labai populiarios ne tik tarp dviratininkų, išsiruošusių į ilgesnį ar trumpesnį žygį minant pedalus, bet ir tarp pasyvesnio laisvalaikio mėgėjų gamtoje", – pastebėjo KRVIC direktorė.

Aukštu balu dviratininkai vertina Batniavos poilsiavietę su grilio zona. Ji įrengta seniūnijos pastangomis. Stabtelėjusieji čia visada ras ne tik paruoštų malkų, bet ir degtukų. "Ne vienas dviratininkas nusistebėjo, sakė: galvojome, kad patekome į gyventojų kiemą – taip atsakingai viskuo pasirūpinta. Retai kur taip svetingai sutinkami keliautojai, panašiai įrengtą aikštelę matėme tik Švedijoje", – seniūnas Šarūnas Pikelis dalijosi išgirstais atsiliepimais.

Vertinimas: aukštu balu dviratininkai vertina Batniavos poilsiavietę su grilio zona. / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

Raudondvario poilsiavietėje prie prieplaukos dažnai šeimininkauja pasirinkusieji kelionę laivu, ekskursantai, apsilankę Raudondvario dvaro sodyboje ar šiaip grilio patiekalus mėgstantys iškylautojai.

Visuose išvardytuose objektuose infrastruktūra panaši: pastatytos pavėsinės, stalai su suoliukais, yra grilio zona ar laužavietės. Daugiau patogumų ir pramogų siūloma Zapyškyje: tai ir automobilių stovėjimo aikštelė su galimybe įsikrauti elektromobilį, išsinuomoti dviratį ar pataisyti tokią transporto priemonę. Laisvėjant karantino reikalavimams, erdvėje prie Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios sugrįš tradiciniai ir bus organizuojami nauji renginiai. Artimiausias – Joninių atlaidai.

Privatininkai siūlo daugiau patogumų

Dar daugiau patogumų ir užimtumo formų siūlo privačios pakaunės iškylų vietos. "Panerio poilsiavietėje" Ginėnų kaime (Lapių seniūnija), be laužavietės, kelių stoginių su suoliukais, parkavimo aikštelės, tualetų, yra mobili pirtis ir kubilas, sūpynės ir batutas vaikams, tinklinio ir futbolo aikštelės.

Išalkusiaisiais pasirūpina ir Kauno rajono muziejaus padalinio – Tradicinių amatų centro – rinkinių saugotojas Juozapas Liekis. Jo sukaupti XIX–XX a. technikos paveldo ir etninės kultūros eksponatai įdomūs ir dideliems, ir mažiems, o su viskuo susipažinti gali prireikti ne vienos valandos. Čia vienu metu iškylauti gali apie 100 žmonių, pasirūpinta ne tik galimybe susėsti, bet lauko atrakcijomis vaikams. Tiesa, privačios valdos savininkas dėl šašlykinės prašo tartis iš anksto.

Raminta Popovienė: „Pakaunėje mėgstančių poilsiauti gamtoje laukia trylika iškylų vietų ir dvi poisiavietės.“ / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

"Komfortiškiausios pakaunės iškylų vietų titulas tenka taip pat privačiai stovyklavietei "Dubysa" Vilkijos apylinkių seniūnijoje, siūlančiai nakvynę kambariuose, tualetus ir dušus bei įvairiapusį pramogų krepšelį. Be didžiosios pavėsinės, įrengtos penkios mažos su laužavietėmis. Ši stovyklavietė populiari ir tarp baidarininkų, ir tarp pasyviau leidžiančių laisvalaikį, mėgstančių tiesiog pabėgti nuo miesto šurmulio", – sakė R.Popovienė.

KRVIC direktorė pasidžiaugė, kad iškylavimo kultūra auga, nusiaubtų ar prišiukšlintų viešų iškylavimo vietų pastaruoju metu jai matyti neteko. Keičiasi ir iškylavimo formos: gamtoje ne tik pietaujama ar vakarieniaujama, bet ir švenčiami gimtadieniai, organizuojami mergvakariai ar bernvakariai, kitos šventės. Žinoma, už tokią įvairovę turime dėkoti keiksnojamai pandemijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių