„Pagranduke“ – vėl pavojingos ligos protrūkis? Sergančiųjų daugėja

Vakar rašėme, kad praėjus dviem mėnesiams po to, kai žarnyno užkrečiamaja liga salmonelioze susirgo ir į ligoninę pateko keturi Kauno vaikų lopšelį-darželį „Pagrandukas“ lankę vaikai, ši liga vėl įsisuko į šią įstaigą. Ketvirtadienį direktorė teigė žinanti vieną susirgusį vaiką. Penktadienio ryte Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, iš viso buvo registruoti jau du nauji salmoneliozės atvejai, kai liga diagnozuota „Pagranduko“ auklėtiniams. 

„Atliekama židinio epidemiologinė diagnostika“, – portalui kauno.diena.lt penktadienį teigė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė.

Anot jos, Kauno mieste šiais metais registruoti 39 atvejai, iš kurių 29 – susirgusių  vaikų atvejai. Kauno apskrityje 2019 metais iki balandžio 10 d. registruoti 48 salmoneliozės atvejai, iš kurių 32 vaikų ligos atvejai. 

Pasiteiravus, ar tai tik sutapimas, kad „Pagranduko“ auklėtiniai vėl serga salmonelioze, specialistė aiškino kol kas negalinti atsakyti.

„Įvertinus užsikrėtimo salmonelioze riziką kolektyve, šiuo metu toliau tęsiama salmoneliozės židinio epidemiologinė diagnostika. Tik atlikus išsamų epidemiologinį tyrimą, bus nustatytos ligos atsiradimo ir išplitimo priežastys“, – kalbėjo L. Stragienė.

Po salmoneliozės protrūkio darželyje vasarį „Pagranduko“ direktorė Vida Bakutienė buvo įsitikinusi, kad įstaigą salmoneliozės užkratą atnešė darželinukas ir juo pasidalijo su draugais. 

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai tuomet tikrino, kaip ruošiamas maistas šiame darželyje. Šiurkščių teisės aktų pažeidimų nebuvo nustatyta.

VMVT turimais duomenimis, Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigose paskutinis protrūkis buvo fiksuotas 2015 m.

NVSC specialistai aiškino, kad sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sili

Sili portretas
Mano abu vaikai serga salmanelioze. Ir ka nezinau kur pasigavo. O gal kas uzkrete. o jau jus sakote pas mane nesvara ir nepriziuriu vaiku.

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Čia panašiai kaip toje Kuprevičiaus mokykloje,utėlės vėl ropoja..visi kratosi atsakomybės..

Gal

Gal portretas
yra koks nors vaikas salmoneliozės nešiotojas,jei praeitą kartą buvo toje grupėje ir dabar. Gal vaikas nešioja bakteriją,bet neserga pats. Gal namuose laiko kokias vištas,balandžius,gal tėvai dirba paukštyne,ar panašioj srity. Juk nebūtina kelti pretenzijas virtuvei. O vaikai graužia tuos tačius zaislus,geria tėvų neštus limonadus,sultis iš vieno buteliuko. Net akylai stebint jų nepastebėsi kaip ir kada tą padaro. Jeigu kitų grupių vaikai neserga,darbuotojai besimaitinantys tuo pačiu maistu neserga,reikia ieškot problemos šeimose. Ojė, kokių sutrių tėvų ir apleistų vaikų yra,su kuriais taipogi net vaikai mato ir vengia,nenori žaisti. Nuo vaiko taip pat nepasislėpsi ir neapgausi. Jie patys mato,jaucia ir atsirenka su kuo žaisti,kam neduoti rankos ir t.t. Toks vaikas tampa pačių tėvų dėka atstumtasis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių