Oficialu: D. Žukauskas atleistas iš tarnybos policijoje (sprendimą skųs teismui)

Atėmus teisę dirbti su įslaptinta informacija, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas atleistas iš policijos, trečiadienį pranešė Policijos departamentas.

„Atėmus leidimą dirbti su įslaptinta informacija, D. Žukauskas nuo šios dienos (trečiadienio – BNS) atleistas iš tarnybos policijoje“, – rašoma Policijos departamento pranešime.

Vidinis patikrinimas dėl įtartinų D. Žukausko ryšių pradėtas gavus informacijos atliekant ikiteisminį tyrimą, kuriame Kauno policininkas Donatas Karalukas įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų. Įtariama, kad jis galėjo dengti nelegalų verslą.

Pasak departamento, D. Žukausko patikrinimo metu surinkta daug informacijos ir medžiagos, apimančios skirtingus laikotarpius, kurią įvertinus ir buvo priimtas sprendimas.

Patikrinimo metu konstatuota, kad D. Žukausko asmeninės savybės, elgesys, ryšiai su tam tikrais asmenimis kelia pagrįstų abejonių dėl jo patikimumo ir galimybės jam toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė negalintis detalizuoti konkrečių atvejų ar asmenų, dėl kurių priimtas toks sprendimas.

„Detalių nebus, nes dalis informacijos yra su grifu „slaptai“, riboto naudojimo, tad ją nelabai galima atskleisti“, – sakė jis.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad patikrinimo metu nebuvo sprendžiama dėl D. Žukausko kaltės padarius kažkokį nusikaltimą ar pažeidimą, buvo vertinamos asmens dalykinės savybės, elgesys ir jo patikimumas – ar jis gali toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Šį sprendimą D. Žukauskas žada skųsti teismui.

Policijos departamente tęsiamas pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl jo ir kito buvusio pareigūno veiksmų Tenerifėje. Patikrinimas bus baigtas, nepaisant to, kad abu pareigūnai jau nebedirba policijoje.

Pasak R. Matonio, be šiuo metu atliekamo patikrinimo ir ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai pareikšti D. Karalukui, jokių kitų tyrimų po šio D. Žukausko patikrinimo atlikti nėra planuojama.

„Kurie duomenys buvo, tie tyrimai ir vyksta šiuo metu. Kažkokių naujų tyrimų tikrai neplanuojame po šio patikrinimo pradėti“, – sakė jis.

R. Matonis sakė negalintis pasakyti, ar D. Žukauskas galės pretenduoti į pareigūnams skiriamą pensiją ir kitas garantijas, nes šį sprendimą priima „Sodra“, tačiau, pasak jo, kadangi jis atleistas ne dėl nusikaltimo, šios turėtų likti.

Išeitinės kompensacijos, pasak policijos atstovo, atleistas viršininkas negavo.

D. Žukauskas praeityje yra ne kartą apdovanotas už gerą tarnybą, be to, du kartus tapo „Metų sekliu“ už sėkmingą rezonansinių nužudymų tyrimą.

Kauno apskrities policijai šiuo metu laikinai vadovauja Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.

Elanas Jablonskas. Laimio Steponavičiaus nuotr.

Policijos departamentas: D. Žukauskas tyrimą poligrafu nutraukė

Policijos departamento atstovas sako, jog atleisto Kauno apskrities policijos viršininko D. Žukausko teiginiai apie esą vienašališką tyrimą nėra teisingi, o tyrimą poligrafu jis atlikti sutiko, bet vėliau nutraukė.

„Jam buvo pasiūlyta pasitikrinti poligrafu, jis kaip ir sutiko, tačiau pradėjus apklausą jis ją nutraukė ir ji nebuvo baigta“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas R. Matonis.

„Uždavus pirmus klausimus, jis pasakė, kad jis į tuos klausimus neatsakinės. Tai dar kartą įrodo, kad žmogus nenorėjo bendradarbiauti“, – teigė jis.

Tačiau policijos atstovas pabrėžė, jog tai nebuvo pagrindinė Kauno apskrities policijos viršininko atleidimo priežastis.

D. Žukauskas trečiadienį teigė, jog atleidimas grindžiamas jam atimta teise dirbti su įslaptinta informacija, nes jis esą nesutiko tikrintis poligrafu.

D. Žukauskas taip pat teigė, kad patikimumo tyrimo metu prašęs rinkti ir remtis informacija dėl jo profesinės veiklos iš Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų, Valstybės sienos apsaugos tarnybų, muitinės, Valstybinės mokesčių inspekcijos, tačiau į šiuos prašymus nebuvo atsižvelgta ir tyrimas atliktas vienašališkai.

Tačiau R. Matonis teigia, kad tai nėra tiesa.

„Čia yra neteisybė. Buvo kreiptasi į visas jo išvardytas institucijas ir iš jų buvo gauta medžiaga irgi, kuria buvo remtasi“, – BNS sakė jis.

Komentaras

Darius Žukauskas

Policijos departamento vadovo sprendimu esu atleidžiamas iš tarnybos policijoje, nes buvo panaikintas mano leidimas dirbti su įslaptinta informacija (neva dėl mano pasinaudojimo teise atsisakyti tęsti tyrimą poligrafu). Mano pozicija vienareikšmė – atleidimas neteisėtas. Užtikrinu, kad sutikau atlikti tyrimą poligrafu, bendradarbiavau su jį atliekančiu specialistu. Patikimumo tyrimo metu teikiau prašymus rinkti ir remtis informacija dėl mano profesinės veiklos iš VSD, STT, FNTT, VSAT, Muitinės departamento, Mokesčių inspekcijos, tačiau į mano prašymus nebuvo atsižvelgta, tyrimas atliktas vienašališkai. Jokiose neteisėtose veiklose nedalyvavau, įstatymų nepažeidžiau. Tikiu teisingumu ir ginsiu savo teises teisme. 29 metai tarnybos žmonėms – geriausi mano gyvenimo metai.

Nenormalu, kad PD atstovų informaciją dėl tarnybinio tyrimo sužinodavau ne iš PD, o žiniasklaidos. Ir po atleidimo jų pozicija išliko ta pati – teikti savo interpretacijas.

Galiu pasakyti, kad ne žiniasklaidoje, o teisme aiškinsimės visas atleidimo aplinkybes, taip pat ir dėl tyrimo poligrafu, ir dėl kitų teisėsaugos institucijų užklausų turinio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RJ

RJ portretas
Kaip supratau, tai viskas kilo del to, kad isvijo is polijos pareiguna, kuris be kaltes muse zmogu ir taip virsijo savo igaliojimus. Tai kaip dabar suprasti Lietuvos vadovus ir teismus, kurie uztaria smurtautoja policininka ir veja lauk virsininka, kuris uzstojo pilieti. Asmeniskai man tai aisku, - gera vieta vadovauti Kaunui yra jau numatyta kazkam is valdziai palankiu zmoniu. Pries veja nepapusi, cia juk Lietuva.

seklys morka

seklys morka portretas
Tikrai, rodė TV kaip geriausias metų seklys tvarkė reikalus Tenerifėje

Anonimas

Anonimas portretas
Nu bet kaip šitaip nuvertint tokį supermeną...prisimenu kai rodė per tv,vieno nusikaltėlio sulaikymą,taigi tik D.Žukauskas sugebėjo toje dramoje susigaudyt ir ją sustabdyt.O dabar nepatikimas?Korupcija yra visur,o teismuose pati didžiausia,tai ten pasikreipus gali dar daugiau nukentėt,ne tik posto netekt,gali ir pasodint.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių