O. Zelenskos žodžiai Kaune: dėkojo už tautiečiams suteiktas galimybes

„Tas galimybes, kurias iš ukrainiečių atėmė rusų įsiveržimas, VDU Ukrainos centras sugrąžina bei prideda dar ir naujų: galimybes mokytis, tobulėti, dirbti, jaustis reikalingu, būti tarp savųjų ir jausti palaikymą“, – vaizdo padėkoje kalbėjo Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska. Šie žodžiai nuskambėjo per šventę Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune, kur buvo surengtas VDU veikiančio Ukrainos centro antrojo gimtadienio paminėjimas.

Vilties žiburys

Centras įkurtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą.

„Lietuvoje niekada neklaustų: „O ką gina Ukraina?“ arba „Ar mes nepavargome nuo karo?“, nes Lietuva žino, kaip svarbu yra įveikti rusų agresiją, kad ji daugiau niekam negrėstų, – sakė O. Zelenska. – Yra toks ukrainiečių palinkėjimas: kad visas jūsų gėris sugrįžtų jums šimteriopai. Būtent to ir linkiu jums: šiandien ir visada“.

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė VDU Ukrainos centrą įvardijo kaip tarptautinės draugystės ir bendradarbiavimo namus karo ir agresijos Ukrainoje paliestiems žmonėms.

„Per dvejus metus nutiesėme ne tik humanitarinės pagalbos, bet ir edukacinio, akademinio, tarpvalstybinio, tarpinstitucinio, regioninio bendradarbiavimo tiltus“, – teigė D. Nausėdienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Ji kalbėjo apie įpareigojimą istorinių pasirinkimų metu stovėti gėrio ir taikos gynimo bei realaus vaikų teisių užtikrinimo pozicijoje. „Ukrainos centras uždegė vilties žiburį ne tik Ukrainos žmonėms, bet ir visiems mums parodė, kiek daug mes galime padaryti, kai veikiame bendrystėje“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Kartu piešė ir nėrė

Centro įkūrimo sukakties proga surengtas ukrainiečių bendruomenių piknikas su edukacinėmis ir pažintinėmis veiklomis, kurias surengė Ukrainos centrą remiančios organizacijos. Koncertavo Ukrainos centro atlikėjai.

D. Nausėdienė bendraudama su ukrainiečiais ir kitais renginio dalyviais pati išbandė įvairių veiklų, pavyzdžiui, kartu piešė, užsiėmė rankdarbiais.

„Žiūriu į kiekvieną ir grožiuosi“, – sakė apžiūrinėdama darbus pirmoji šalies ponia. Bendraudama su vaikais atkreipė dėmesį į ukrainietiškus akcentus, kuriais buvo pasipuošę. „Iš kur šie nuostabūs vainikai? Gal ir man kada nors pagaminsite?“ – teiravosi mažųjų renginio dalyvių D. Nausėdienė.

Yra toks ukrainiečių palinkėjimas: kad visas jūsų gėris sugrįžtų jums šimteriopai. Būtent to ir linkiu jums: šiandien ir visada.

Įspūdį jai paliko ir viena ukrainietė mergaitė, drąsiai prabilusi lietuviškai, taip pat vardu Diana. „Iš kur taip gerai moki lietuviškai?“ – kalbino bendravardę D. Nausėdienė, po to dar pasiteiravusi, ar mergaitė ir toliau mokysis lietuvių kalbos. Ši linktelėjo ir padeklamavo eilėraštį.

D. Nausėdienė susidomėjusi klausėsi ir Alytaus neįgaliųjų dienos užimtumo centro atstovės, kuri yra ukrainietė, bet mūsų šalyje gyvena jau daugybę metų, istorijos. „Esu iš Chersono, meilės imigrantė. Jau 32 metus “ – pasakojo ukrainietė, pridūrusi, kad fronte kariauja jos brolis. Viena iš užimtumo veiklų centro lankytojams – rankdarbiai. Prasidėjus karui centro lankytojai ėmėsi megzti kojines ir jas siunčia kariams į Ukrainą. 

Tarp renginio dalyvių – Japonijos, Nyderlandų, Ukrainos, Latvijos ambasadoriai Lietuvoje, „Caritas“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, „Gelbėkit vaikus“, „Maisto banko“, kultūros institutų ir kitų organizacijų atstovai.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Telkia ir ugdo

Ukrainos centras vykdo tokias iniciatyvas, kaip „Playback“ teatras „Vahtery“, „Bendruomenių akceleratorius“, „Knygos be sienų“. Jas įgyvendinti padeda Japonijos ambasada, Lenkų kultūros institutas, ukrainiečių bendruomenės Jonavoje, Alytuje ir Kaune, ukrainiečių jaunimo nevyriausybinės organizacijos ir kitos organizacijos.

VDU nurodo, kad VDU Švietimo akademijoje Vilniuje veikiantis Ukrainos centras telkia Lietuvoje įsikūrusią ukrainiečių bendruomenę, rūpinasi jos poreikiais, siūlo atvirą kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvę, rengia Lietuvos ir tarptautinius ekspertus įtraukiančias konferencijas.

Ukrainiečių centre rengiama šimtai įvairių veiklų, įskaitant psichologinius, edukacinius, kultūrinius užsiėmimus, centre rengiamos jaunimo idėjų kalvės, diskutuojama apie dirbtinio intelekto, daugiakultūriškumo ir kitas temas.

Centro iniciatyva „Bendruomenių akceleratorius“ organizuoja mokymus ukrainiečių ir Lietuvos bendruomenių lyderiams, kuriais siekiama prisidėti prie pilietinio dalyvavimo skatinimo ir bendruomenių įgalinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių