Netoli Kauno pilies – nekasdieniška situacija: rasta milžiniška nežinomo žvėries išnara

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio rytą netoli Kauno santakos skubantys į darbą praeiviai galėjo pamatyti žvejų sujudimą. Nustebę aistruoliai būrėsi aplink didžiulį ir keistą radinį, kurį iš vandens ištraukė jų bičiulis.

Rytinės žūklės Nemune metu, netoli Kauno pilies, į vieno iš žvejų plūdę atsimušė ir už jos užsikabino vandenyje teliuskuojamas daiktas. Negalėdamas paprastai jo atsikratyti, žvejys buvo priverstas bristi į patvinusią upę ir atkabinti nuo kabliuko. Ištraukus paaiškėjo, kad laimikis nei dydžiu, nei išvaizda yra nepanašus į žuvį ar kokį kitą vandens gyvį. Nesuprasdamas, ką rado, pagalbos vyras paskambino į Aplinkos apsaugos organizaciją.

„Iš pradžių labai apsidžiaugiau, o po to išsigandau. Iki šiol nebuvau matęs nieko panašaus ir pagalvojau, kad tai milžiniškas vėžlys. Daiktas buvo kietas, grublėtas ir panašus į kiaukutą. Tačiau, pamatęs kietą paviršių, iltinių dantų liekanas, o taip pat – žvynų ir pelekų pėdsakus, supratau, kad būsiu radęs kokio senovinio žvėries liekaną“, – emocijomis dalijosi netikėtai įvykių sūkuryje atsidūręs žvejys Kęstas.

Į įvykio vietą buvo iškviestas radinio apžiūrėti mokslininkas paleontologas Metodijus Nastarauskas. Jam taip pat iš karto nepavyko tiksliai identifikuoti šio keisto radinio. Pasak mokslininko, iš pirmo žvilgsnio, tai – primenanti roplio išnarą nežinomo žvėries oda, daug didesnė nei šiose vietovėse galimo rasti roplio liekana, o pagal paviršiaus struktūrą – suakmenėjusi ir, tikriausiai, labai sena.

„Nesu tokio gyvai čiupinėjęs, tik skaitęs knygose ir matęs muziejuose. Apžiūrėjus matosi, kad radinys – odos išnara, o priklauso ji – žvėriui. Į klausimą, kodėl jis išsinėrė ir kada – atsakyti labai sudėtinga. Patyrinėjus odą, iš jos paviršiaus matyti, kad ji yra labai sena, galbūt siekia net apie 700 metų. Ant kūno paviršiaus susikristalizavusių druskų išvaizda leidžia teigti, kad šio gyvūno gyvenimo sąlygos buvo labai drėgnos: arba jis gyveno vandenyje arba ten, kur yra labai drėgna ir nepatenka saulės šviesa, galbūt požemiuose“, – atradimo detalėmis dalijosi mokslininkas.

Kaune rasta žvėries odos išnara buvo išgabenta nuodugniam įvertinimui. Laboratorijoje ją toliau tirs mokslininkų grupė: istorikai, archeologai ir zoologai. Jie teigia, kad šis įvykis galėtų atverti naujų įžvalgų šiuolaikinės Kauno miesto mitologijos tyrimuose.

Portalo žurnalistai primena, kad balandžio 1-ąją minima Melagių diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nedžiugina

nedžiugina portretas
Tokiomis aplinkybėmis kai jau metai tapo vienu melu, balandžiio1 pokštai nedžiugina...

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pakrantes karklai pamate isnara,is baimes net suzaliavo balandzio men.net zoles is vandens islindo...

nejaugi

nejaugi portretas
gal milžiniška krabo koja?
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių