Negalintiems saviizoliuotis – Kauno rajono savivaldybės paslaugų paketas

Kauno rajono savivaldybė šiuo metu jau yra parengusi 300 vietų saviizoliacijai įvairiose pakaunės vietovėse. Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis turi specialią transporto priemonę, pritaikytą pervežti iš užsienio grįžusius asmenis į saviizoliacijos vietą, ir gabena tuos, kurie neturi kur saviizoliuotis. Tačiau apsigyvenusiems tokiose savivaldybės įrengtose patalpose teks griežtai laikytis nurodytų reikalavimų.

"Operacijų centre esame sutarę, kad savivaldybė užtikrins visas deleguotas funkcijas ir įpareigojimus, kurie keliami savivaldai. Kauno rajono savivaldybė šiuo metu jau yra parengusi 300 vietų saviizoliacijai įvairiose pakaunės vietovėse. Šios vietos atitinka saviizoliacijai keliamus reikalavimus ir yra pritaikytos saugiam buvimui ir paslaugos gavimui", –  sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Savivaldybės gydytoja Milda Labušauskaitė pabrėžė, kad grįžę iš užsienio, nesvarbu, kokia tai būtų valstybė, privalo izoliuotis keturiolikai parų namuose ar kitoje saviizoliacijai keliamus reikalavimus atitinkančioje vietoje. "Apmaudu, tačiau turime informacijos, kad Nacionalinės visuomenės sveikatos centro darbuotojai, tikrinantys, kaip laikomasi reikalavimo, neranda grįžusiųjų namuose. Žmonės vaikšto į parduotuves, svečius. Todėl apsigyvenusiems savivaldybės įrengtose saviizoliacijos patalpose teks griežtai laikytis nurodytų reikalavimų", –  tvirtino M.Labušauskaitė.

Milda Labušauskaitė

Jau naudojasi paslaugomis

Kauno rajono savivaldybė jau yra suteikusi patalpas dviem asmenims iš užsienio grįžusiems vyrui ir moteriai. Juos globoja seniūnija ir atsakingas asmuo iš savivaldybės. Pasak savivaldybės gydytojos, kasdien sulaukiama nemažai skambučių, todėl su besikreipiančiais kalbamasi, aiškinamasi. "Dauguma turi saviizoliacijos galimybes ir namuose. Jei būstas yra bent dviejų kambarių, jei bute įmanoma išlaikyti rekomenduojamą 2 m atstumą iki kito žmogaus, laikytis higieninių reikalavimų, izoliuotis galima ir savo namuose", – pabrėžė M.Labušauskaitė.

Be įprastinių iškvietimų, į gydymo įstaigą kasdien tenka gabenti po kelis asmenis, įtariamus užsikrėtus COVID-19 virusu.

V.Makūnas patikino, kad, jei bus poreikis, Kauno rajono savivaldybė vietų saviizoliacijai atras ir daugiau. "Tačiau didelė koncentracija vienoje vietoje neplanuojama. Eisime tokiu keliu, kad dekoncentruotume asmenų buvimą kiekvienoje vietovėje. Saviizoliacijai pritaikytuose pastatuose galės gyventi nuo 10 iki 20 žmonių", – teigė meras.

300 jau esamų vietų yra saugiose pakaunės vietose, jos paruoštos atsakingai ir tenkins čia apsistojusių poreikius. Kai kuriose saviizoliacijos patalpose yra nedideli šaldytuvai, televizoriai ir kiti apraše nenumatyti patogumai. "Svarstome galimybę ruošti centralizuoto maitinimo paketus, kuriuos galėtų užsisakyti saviizolavęsi savivaldybės įrengtose vietose", – planais dalijosi Kauno rajono vadovas.

Valerijus Makūnas

Perveš saugiai

Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis turi specialią transporto priemonę, pritaikytą pervežti iš užsienio grįžusius asmenis į saviizoliacijos vietą. Šio automobilio vairuotojas yra instruktuotas, kaip elgtis, aprūpintas dezinfekcijos ir kitomis saugumo priemonėmis. Pabrėžiama, kad pervežimo paslauga teikiama tik tiems asmenims, kurie neturi kur saviizoliuotis.

Saviizoliacijai pritaikytuose pastatuose galės gyventi nuo 10 iki 20 žmonių.

"Šiuo metu tikrai gana įtemptas laikotarpis. Paskelbus karantiną, darbuotojai mobilizavosi visomis psichologinėmis ir fizinėmis jėgomis. Stotis kol kas nesulaukė didesnio skambučių skaičiaus, tačiau krūviai yra dideli, be įprastinių iškvietimų, į gydymo įstaigą kasdien tenka gabenti po kelis asmenis, įtariamus užsikrėtus COVID-19 virusu. Kol kas mums netrūksta apsaugos priemonių. Stengiamės, kad darbuotojai būtų saugūs, o kiekvieną pacientą vežame pagal visus reikalavimus ir taisykles", – sakė Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė

Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė ragina žmones būti sąmoningus. Kauno rajono gyventojams noriu labai atsakingai pasakyti: kadangi yra karantinas, šeimos gydytojai teikia nuotolines konsultacijas. Todėl sergantys lėtinėmis ligomis turėtų palaikyti glaudų ryšį su šeimos gydytojais ir su jais spręsti problemas, nekviečiant greitosios pagalbos. Tokiu atveju brigados galės greičiau atvykti pas susirgusius ūmiomis ligomis, įtariamus užsikrėtus COVID-19 virusu, į avarijų vietas ir įvykus kitoms nelaimėms. Neaiškiais atvejais, susirgus peršalimo ligomis, pacientai pirmiausia turėtų konsultuotis su šeimos gydytojais. Džiaugiamės, kad yra karštoji linija 1808, kad žmonės kilusius nuogąstavimus pirmiausia išsako šios linijos darbuotojams. Žinoma, mes ir toliau vykdysime savo pareigas, tačiau jų šiuo metu yra padaugėję", – sakė N.Gudžiūnaitė-Bybartienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keistos paslaugos galintiems savimi pasirūpinti

Keistos paslaugos galintiems savimi pasirūpinti portretas
Per TV rodė, kaip labai guviai senolei atvežė karšto maisto, o ji linksmai pasigyrė, kad dažnai lankosi ir prekybcentriuose, apsiperka. Tai nesuprantu, jei pajėgi save apsirūpinti, tai kam dar ta labdara ir kam trukdyti nuo tų, kurie tikrai nebepajėgūs apsirūpinti?. Labdaringa parodija

bbd

bbd portretas
bybartiene reiktu izoliuot nuo byberto

...

... portretas
O juos 'izoliuot' su plyta galima?..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių