Nebeliks: Kauno Kalėdų eglė iškeliaus paskui Tris karalius

Jeigu dar nespėjote iš arti pasigrožėti Kauno Kalėdų egle, suskubkite.

Ateinančios kelios dienos – paskutinės, kai galite tai padaryti. Pirmadienį eglė jau bus pradėta išmontuoti. Planuojama, kad aikštėje jos nebeliks per dvi paras.

Šiai eglei, kaip ir kitiems menininkės Jolantos Šmidtienės kūriniams, prireikė fantazijos, darbščių rankų ir begalinės kantrybės, netradicinių ir tradicinių priemonių. Įspūdingas ir išpuoštos Rotušės aikštės vaizdas, ir suma, atsiėjusi miestui. Eglę demontuoti po Trijų karalių yra savivaldybės sprendimas. Panašiu metu su puošmena atsisveikinta ir ankstesniais metais.

Ar negaila ardyti? „Stalą po Kalėdų ir tą gaila nurinkti… Bet jau iš anksto žinome, ką darome, ir kuo viskas baigsis. Aišku, gaila, bet tai ką… Be to, artėja kitos šventės. Būsim Europos kultūros sostine“, – komentavo J. Šmidtienė.

Jolanta Šmidtienė (E. Ovčarenko/BNS nuotr.)

Kalėdines eglės kūrėjams iššūkių vis tik netrūko net ir tada, kai ji jau buvo iškilmingai įžiebta. Šis šventinis simbolis gruodį buvo padegtas. Ugnis sunaikino nemenką dalį papuošimų, eglišakių, apšvietimo. Tačiau komanda su savanoriais susitelkė ir po paros gaisro padarinių jau beveik nesimatė, o dar vėliau atrodė, kad nieko ir nebuvo nutikę.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

„Savaitgalį eglė dar bus, bet pirmadienį jau imsime ją rengti“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo J. Šmidtienė. Kaip greitai eisis darbai priklausys nuo to, koks bus oras. Jeigu nebus lietaus, per porą dienų aikštė liktų tuščia, tačiau tai nereikš, kad komanda jau galės atsisveikinti.

„Oi, dar reikės viską išrūšiuoti, sutvarkyti, sudėti, supakuoti, susandėliuoti. Oi, čia „linksmiausia“ dalis. Ji užtruks gal net iki kitų metų, iki naujų darbų“, – kalbėjo kūrėja. Tvarkymo darbai nėra skubūs, žmonių jiems samdoma nedaug, tad ir užtruks.

Idėjų yra ne po vieną, tik reikia galimybių jas įgyvendinti.

Drugeliai, kiti papuošimai, apšvietimas yra Kauno miesto savivaldybės nuosavybė. „Jie bus saugomi savivaldybės patalpose, bus naudojami kitiems savivaldybės renginiams, projektams“, – papildė tekstilininkė.

Pernykštės eglės papuošimai buvo naudojami kaip miesto erdvių dekoracijos dabar jau besibaigiančiam šiam kalėdiniam laikotarpiui. Puoštas parkelis, Rotušės aikštė, erdvė prie Katedros, prie Kauno pilies.

Kalėdinis simbolis dar tebestovi, tačiau J. Šmidtienė kupina idėjų naujiems žaliaskarės projektams. „Eglės jau tapusios mano gyvenimu“, – juokėsi kaunietė. Tačiau tai, ar ji kurs sekančią Kauno kalėdinę eglę, priklausys nuo būsimo konkurso rezultatų ir savivaldybės sprendimo.

„Idėja yra, viskas jau sugeneruota. Idėjų yra ne po vieną, tik reikia galimybių jas įgyvendinti“, – kalbėjo menininkė, su savo šeimos namų egle taip pat atsisveikinsianti po Trijų karalių.

Trys karaliai Kaune

Trys karaliai tradiciškai švenčiami sausio 6-tąją. Su jais linksmai užbaigti Kalėdų laikotarpį kviečia Kauno tautinės kultūros centras.

Trijų karalių eitynės prasidės ketvirtadienį 16.30 val. nuo Kauno Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios ir drieksis Laisvės alėja iki Kauno miesto savivaldybės.

Merkelis, Baltazaras ir Kasparas sveikins Europos kultūros sostinę, laimins kauniečius. Angelas su žvaigžde rankoje rodys kelią, o kartu keliaujantis senasis Krivis primins, kad baigėsi tarpušventis ir metas kibti į darbus.

Trys karaliai užsuks ir prie pagrindinės miesto eglės Rotušės aikštėje, kur 17.45 val. vyks teatralizuotas sveikinimas „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“.

Šventę užbaigs įspūdingas muzikos, ugnies ir pirotechnikos šou, koncertuos folkloro ansambliai „Žaisa“, „Ratilėlis“, „Piliarožė“, „Alda“, „Jotija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Per anksti

Per anksti portretas
Iki vasario mėnesio Kalėdų eglutė dar galėtų džiuginti miestelėnus, dėl nepalankių oro sąlygų, pradžioje buvo šaltoka, neseniai buvo slidu, ne visi spėjo aplankyti ir pamatyti žaliaskarę, juo labiau, kad prasideda stačiatikių Kalėdinė šventė, kodėl į tai neatsižvelgiama.

Ieva

Ieva portretas
Šiaip net bažnyčioj eglutes laiko iki vasario mėn. Nežinau, kas sugalvojo, kad per Tris karalius būtinai viską nupuošti. Juk sausis toks tamsus ir niūrus, ypač po Kalėdų. Tiek suploja pinigų, paskui į balą viskas.

Senosios kartos kauniete

Senosios kartos kauniete portretas
Man geda del rasanciu gal apdujusiu konservu /bujojanciu zydeliu/.Apsidairykit savo kiemuose bute "visaziniai politiniai menininkai"Pas jus grazu?Reikia isdrysti rasyti tokias nesamones.Dekui tikriems meninkams uz visada tikriausia Kaledu stebukla Kaune / ne dirbtiniu saltu girliandu svieseles/ Bukit ir toliau gaivinkit konservu nusiaubta kauna
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių