Naujos Šančių gatvės pristatymas: miestas turi savo poziciją

Antradienį Kauno miesto savivaldybėje rengiamas paplūdimio projekto Nemuno krantinėje Žemuosiuose Šančiuose pristatymas. Siūlymas upės krantą urbanizuoti bei jame nutiesti gatvę sukėlė dalies vietos gyventojų pasipiktinimą.

Savivaldybė teigia, kad paplūdimio šioje vietoje pageidavo patys Šančių gyventojai ir kelias reikalingas iki jo privažiuoti.

„Yra gauti Šančių bendruomenės prašymai jau prieš kelerius metus, mes pradėjome rengti projektinius pasiūlymus dėl pliažo įrengimo. (...) Viską sudedame į vieną vietą ir sakome: urbanizuojame visą šią vietą“, – žurnalistams antradienį sakė savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Tačiau Šančių gyventojai nerimauja, kad nutiesus gatvę, bus sunaikintas natūralus, gamtos apsuptas upės krantas, kurį šiuo metu galima pasiekti dviračių taku.

Iš Kauno yra pavagiama dar viena rekreacinė zona.

Viena iš savivaldybės planams besipriešinančių kauniečių Elena Vanagaitė BNS sakė, kad anksčiau derinant planus įrengti paplūdimį, apie jokį kelią nekalbėta.

„Prieš metus svarstytas mūsų pateiktas pliažo projektas, kuriame atsispindėjo tam tikri sprendiniai, mes išsakėme savo nuomonę ir gatvės ten nebuvo jokios. Dabar gi naujos gatvės pasiūlymas labai nustebino ne tik Šančių gyventojus, bet ir visus miestiečius, kurie pamėgo šią vietą“, – sakė ji.

„Iš Kauno yra pavagiama dar viena rekreacinė zona“, – kalbėjo kaunietė.

V. Šiliausko teigimu, minėtoje zonoje yra nelegaliai užtvertų sklypų, be to, teritorijos netvarkant, ją greičiausiai reikėtų perleisti Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT).

„Mes sprendžiame bendrai problemą: tai užgrobtų sklypų klausimas. Dar vienas dalykas, kad jeigu to kelio ten nedarome, yra klausimas, ką ten darome. Greičiausiai, jeigu nerandame sprendimo būdo, atiduodame tą žemę NŽT ir ji formuos ten sklypus, darys užstatymą“, – sakė jis.

Pasak administracijos vadovo, planuojamas tiesti kelias yra maždaug šešių metrų pločio ir bus riboto eismo, jis atsiras vietoje žvyrkelio.

„Tas naujas kelias tarnautų atvykti į pliažą, mokyklą“, – teigė jis.

Antradienio vakarą kauniečiai su siūlymais galės susipažinti savivaldybėje vyksiančiame viešame svarstyme. Pasak V. Šiliausko, galutinis sprendimas bus priimtas tik išklausius pastabas projektiniams pasiūlymams.

E. Vanagaitė sako, jog kelią į paplūdimį būtų galima įrengti iš natūralių medžiagų arba judėjimo problemas spręsti platinant dviračių taką bei ragina automobilių srautų problemas Šančiuose spręsti kompleksiškai.

„Negalima spręsti fragmentuotai šios problemos, turi darytis visas Šančių detalusis planas, mes turime matyti, kaip tie srautai. Dabar įkirpo vieną gabaliuką, įdėjo ir sako, kad mus išgelbės. Mūsų nereikia gelbėti, mums yra gerai taip, kaip yra – ir ne tik mums, bet visam Kauno miestui“, – įsitikinusi ji.

Vietos gyventojai taip pat yra parengę peticiją prieš parengtą rekonstrukcijos projektą. E. Vanagaitės žiniomis, šiuo metu surinkta 5 tūkst. parašų.

Šančių bendruomenės nuotr.

Savivaldybė skelbia, kad prie upės tarp Kranto 13-osios ir M. Sederavičiaus gatvių planuojama įrengti rekreacinę zoną.

Paplūdimyje numatytos tinklinio aikštelės, vaikų žaidimų zona.

Pasak savivaldybės, gatvė šioje vietoje suplanuota jau seniai.

Plačiau apie tai skaitykite „Kauno dienos“ straipsnyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikroji ideja

Tikroji ideja portretas
Visa tai ka zada kelius plezus ir dar koky tai niekala melu melas tikras reliai yra 3 projektai troleibusu parko pastatas paverciamas dangoraiziu maniezas sudeges irgi dangoraizis na ir prie zalio tilto kur servizas ir lidl dangoraizis cia jau mieli mano yra ne geris o tiesiog sportinis iskrypes kauno mero ir jo suneliu viska griauti to kad gamta ir plezai nifiga jiem nerupi geda o buves milicinikas ir lieka su korupcija ir naikinimu

Henrikas iš šančių

Henrikas iš šančių portretas
Manau, kad kalbant apie gatvę pirmiausia reikėtų keisti galiojantį Kauno miesto bendrąjį planą iki 2023 metų, nes toje vietoje yra parodyta žalioji rekreacinės paskirties teritorija. Bendrasis planas yra patvirtintas teisinis aktas, kurio sprendiniai turi būti vykdomi. Asfaltuoti ar tiesti gatvę bus galima tada, kei jis bus pakeistas ir patvirtintas. Miesto valdininkai turi laikytis BP sprendinių, o ne komentuoti XX ar IX amžiaus nuomonių ar norų.

Kęstutis

Kęstutis portretas
Manau, problema yra asmenyje. Išreikštas pasitikėjimas, apsvaigino Matjošaitį. Savivalda tam ir yra, kad pirmiausiai būtų tenkinami gyventinų Poreikiai. Jei neatsižvelgs į gyventojų reikalavimus, Organizuosime parašų rinkimą, dėl nepasitikėjimo meru ir išankstinių mero rinkimų. Jei taip nėra buvę, tai bus
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių