Moderniai rekonstruotame pastate – ir legendinė baldų parduotuvė

  • Teksto dydis:

Nors verslui ir prekybai skirtų pastatų Kaune jau nebereikia ieškoti lyg su žiburiu, tačiau, rekonstravus senąjį baldų parduotuvės pastatą Savanorių pr. 290, jo valdytojams reikėjo ne ieškoti nuomininkų, o išsirinkti iš norinčiųjų gausos. Kas lėmė šio centro patrauklumą?

Modernu išsaugant tradicijas

Pagrindine miesto arterija vadinamame Savanorių prospekte jau gausu modernių, taupesnių, ergonomiškesnių pastatų, kartu su jais besinaudojančiais miestiečiais pradėjusių kurti savo istoriją, kuri kada nors gal taps svarbia šio prospekto, o gal net viso Kauno istorijos dalimi.

Tačiau Savanorių prospekte yra ir tokių šiuolaikiškų pastatų, kurių paskirtis – pratęsti ilgametes tradicijas, išlaikyti istorines sąsajas.

Kitą savaitę šiame prospekte po rekonstrukcijos duris atveria centras, kuriam suteiktas „290“ pavadinimas, tačiau jo paskirtis nesikeičia – jame kaip ir anksčiau veiks baldų ir interjero įmonės, tačiau pastatas – jaukesnis, patogesnis darbuotojams ir pirkėjams, nekenkiantis aplinkai bei labiau įsikomponuoja į prospekto bendrą vaizdą.

Senoji baldų parduotuvė

Buvęs senasis pastatas buvo projektuotas būtent baldų parduotuvei. Kaip yra pasakojusi šiame pastate nuo pat jo pastatymo dirbusi ponia Dileta, daug sentimentų šiai vietai ir parduotuvei jaučia ne tik ji, bet ir daugybė buvusių bei esamų pirkėjų.

Moteris turi išsaugojusi simbolinį statybininkų įteiktą raktą. Parduotuvę statė jos vyras, vėliau jai ir vadovavo. „Tais laikais nebuvo daug baldų gamintojų. Buvo didžiulis baldų trūkumas. Jų čia įsigyti žmonės atvažiuodavo iš įvairių Lietuvos miestų. Ji buvo ir tebėra labai žinoma. Vis kas nors paklausia, ar čia ta senoji baldų parduotuvė?“ – kalbėjo ponia Dileta.

„Ši baldų parduotuvė – dalis Kauno istorijos, tad labai džiaugiamės galėdami prisidėti prie jos tęstinumo“, – teigė projektą įgyvendinusios įmonių grupės „GB group“ vienas vadovų Simonas Mykolaitis.

Baldų parduotuvės svarbą ir populiarumą atspindi ir tai, kad šalia esanti viešojo transporto stotelė pavadinta „Baldų parduotuvė“.

Pastato architektas Nerijus Stanionis prisiminė, kad ši lokacija dar nuo jo vaikystės buvo nusakoma žodžiais baldų parduotuvė. „Iš karto būna aišku, apie ką kalba. Taip vadinau ir projektuodamas ją dabar“, – teigė architektas ir pridūrė, kad pastovumas ir prekybos tradicijos yra vertybė viso miesto mastu.

Viena geriausių vietų

Visos pastato patalpos buvo išnuomotos vos per tris mėnesius. Centre įsikūrė kelios senojoje parduotuvėje veikusios įmonės. Iš viso – 20 bendrovių, kurios savo siūloma produkcija papildys viena kitą.

Cokoliniame aukšte įsikurs baldininkai, pirmame ir antrame aukšte bus prekiaujama interjero prekėmis, čiužiniais ir pan.

„Savanorių prospektas nuo seno turi kaip pagrindinės miesto prekybinės gatvės charakterį“, – apibūdino N.Stanionis. Tiesa, Kaune šiuo metu statoma labai daug administracinių pastatų, o erdvių pasiūla prekybai ne kasdienio poreikio prekėmis yra mažesnė.

„Prekybininkai, rinkdamiesi patalpas, visų pirma, atsižvelgia į jų vietą. Pastatas gali būti iš kokybiškiausių medžiagų, bet jeigu bus prasta lokacija, niekas nenorės į ją keltis prekiauti“, – kalbėjo nekilnojamojo turto agentas Vaidas Mockus. Anot jo, atnaujintas centras, kuriam suteiktas pavadinimas „290“, yra vienoje geriausių Kaune vietų.

Parkavimo vietų, kurių labai trūksta Savanorių prospekte, klausimas išspręstas ir klientams, ir darbuotojams. Atvažiuoji, pasistatai, apsiperki ir išvažiuoji.

„Jis yra tokioje kertinėje vietoje, kad visiems patogu atvažiuoti. Patogus susisiekimas ir iš įvairių Kauno vietų, ir iš užmiesčio. Jeigu važiuoji su reikalais, dažniausiai užsuki ir į Savanorių prospektą. Čia yra įsikūrusios daugybė įmonių, didelis judėjimas“, – kalbėjo V.Mockus.

Kaip vieną didelių privalumų jis įvardijo ir tai, kad projekto vystytojai pasirūpino parkavimo vietomis, kurių labai trūksta Savanorių prospekte. Neretai parkavimo vietų prie prekybos taškų arba apskritai nėra, ar jos mokamos. „Čia parkavimo vietų klausimas išspręstas: patogu ir klientams, ir darbuotojams. Atvažiuoji, pasistatai, apsiperki ir išvažiuoji“, – akcentavo V.Mockus.

Automobilių aikštelėje prie naujojo verslo centro kartu su gretima aikštele telpa apie 250 automobilių.

Eskalatorius, liftas ir cokolinis aukštas

Kaip vyko pastato rekonstrukcija? Kas išsaugota autentiško, o kas pakeista?

N.Stanionis teigė, kad senąjį pastatą pritaikant šiandieniams poreikiams reikėjo daug ką keisti ir viduje, ir iš išorės.

Aukštingumas paliktas kaip ir senojo pastato – du aukštai su cokoliniu aukštu, pastarasis taip pat išsaugotas, tik jis dabar – modernesnis, jaukesnis, labiau apšviestas.

Anksčiau nors ir buvo naudojamas prekybai, tačiau šis aukštas buvo tamsus, dėl nepatogių laiptų į jį buvo sunku patekti. Tai dabar išspręsta įrengus liftą, kuris užtikrina ir aukšto prieinamumą žmonėms, turintiems judėjimo negalią, ir tiems, kurie turi mažų vaikų. Pirmą ir antrą aukštus jungia ir eskalatorius.

Palikus tokį patį pastato aukštingumą nuspręsta keisti jo fasadą ir įrengti stiklines vitrinas – jų anksčiau pastatas neturėjo. Rekonstrukcijos metu kiek padidintas pastato plotas.

„Anksčiau sklypas buvo taip užstatytas, kad pastatas buvo šiek tiek toliau nuo Savanorių prospekto nei šalia vėliau atsiradę pastatai. Viena užduočių mums buvo priartėti prie prospekto ir atsistoti į vieną užstatymo liniją su kaimyniniais statiniais“, – pasakojo architektas.

V.Mockus pridūrė, kad pastatas statytas didelę patirtį turinčios bendrovės, tad visi sprendimai yra modernūs ir, svarbiausia, priimti remiantis patirtimi, o ne eksperimentuojant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Jeigu kringeliu nera, tai Ninai daržinė.

Kaunietė

Kaunietė portretas
Šaunu, kad įrengė eskalatorių bei liftą pirkėjams, tuo palengvindami mamų, kurios užsuka į parduotuvę su mažais vaikais vežimėliuose, vyresnio amžiaus pirkėjų bei invalidų patekimą į prekybinės patalpas antrame aukšte. O kaip patekti į antrą aukštą gretimame "Iris" pastate????

kaunietis

kaunietis portretas
Sekiau šią rekonstrukciją. Jie tikrai beveik sutilpo į terminą, kuris buvo užrašytas plakate. Be to, visas plotas apie baldų parduotuvę [ kokie 500 metrų aplinkui ], gana gražiai apsistatęs. Tai ir prie Magdonaldo, ir už stiklinių bankų ar prie Avivos... Savanoriai labai pasitvarkę...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių