Ministras Mastaičių vaikams atsuko nugarą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sparčiai augančioje Mastaičių gyvenvietėje Kauno rajono savivaldybė planavo statyti mokyklą ir vaikų darželį. Šiems ketinimams pritarė Vyriausybė. Tačiau švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis netikėtai pareiškė, kad lėšų mokyklai neskirs.

Sparčiai augančioje Mastaičių gyvenvietėje Kauno rajono savivaldybė planavo statyti mokyklą ir vaikų darželį. Šiems ketinimams pritarė Vyriausybė. Tačiau švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis netikėtai pareiškė, kad lėšų mokyklai neskirs.

Patalpas perdavė policijai

Dar praėjusių metų vasarą vykusiame Vyriausybės pasitarime buvo nutarta Mastaičiuose esančias Kauno kolegijos patalpas perduoti Lietuvos policijos mokyklai, o baseiną – Kauno rajono savivaldybei. Pasitarime dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius, Kauno rajono savivaldybės vadovai.

Nuo 2005 m. Kauno kolegijos patalpose nuomininkų teisėmis glaudžiasi Mastaičių pagrindinė mokykla, Alšėnų seniūnija, kultūros centras. Premjero pasirašytame rašte pabrėžta, kad būtina spręsti naujos Mastaičių mokyklos statybos ir čia įsikūrusių įstaigų perkėlimo probemas, nepažeidžiant visų pusių interesų.

Spalio 11 d. vykusiame Vyriausybės kanceliarijos pasitarime buvo pritarta nuostatai, kad Lietuvos policijos mokykla, persikėlusi į Kauno kolegijos patalpas, leis jomis naudotis ten įsikūrusioms įstaigoms, kol Mastaičiuose bus pastatytas daugiafunkcis centras.

Taip pat pritarta, kad daugiafunkciam centrui statyti dalį lėšų skirs savivaldybė, kita dalis galėtų būti finansuojama iš ES fondų. Kalbėta ir apie lėšų paieškas Vyriausybės investicijų programoje.

Projektui pritarė bendruomenė

Tokia Vyriausybės pozicija suteikė Kauno rajono savivaldybės vadovams optimizmo, todėl jie skubiai užsakė Mastaičių daugiafunkcio centro projektą. Pagal įmonės "Archispektras" architektų sumanymą po vienu stogu įsikurtų vaikų darželis, pradinė mokykla, kultūros centras, seniūnija, biblioteka, sporto salė. Ant stogo sumontuotos saulės baterijos padėtų mažinti šildymo išlaidas. Sklype taip pat suplanuota krepšinio aikštelė, riedutininkų parkas, renginių aikštė, vaikų žaidimo aikštelė, 56 automobilių stovėjimo vietos. Projektą palankiai įvertino bendruomenė.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas įsitikinęs, kad toks centras yra ne prabanga, o būtinybė.

"Dalis vyresniųjų klasių moksleivių gali pasirinkti Garliavos mokyklas. Tačiau švietimo strategijoje aiškiai įvardyta, kad ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigos turi būti arčiausiai gyvenamosios vietos", – sakė rajono vadovas.

Mastaičiai yra viena sparčiausiai augančių pakaunės gyvenviečių, todėl daugiafunkcis centras tarnautų ne tik jaunajai kartai, bet ir visai bendruomenei.

Kalėjimų prižiūrėtojai svarbiau?

Sausio 31 d. Kauno rajone viešėjęs Darbo partijos deleguotas švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis į Mastaičius nė neužsuko.

Savivaldybės vadovams jis pareiškė, kad lėšų naujoms mokykloms nenumatyta. "Visos šalies mokykloms renovuoti skirta 240 mln. litų. Už juos nieko nestatysime, tik atnaujinsime dideles ir perspektyvias mokyklas", – pareiškė ministras.

Ką daryti teisėsaugos pareigūnams, vietas priverstiems užleisti Mastaičių vaikams? Į šį klausimą švietimo ir mokslo ministras nieko konkretaus neatsakė. Užtat sutiko atiduoti jų naudojamas patalpas jėgos struktūroms. Čia netrukus įsikurs Lietuvos policijos mokykla, Kauno rajono policijos komisariatas. Teisingumo ministerija jose nori įrengti ir mokymo bazę kalėjimų prižiūrėtojams.

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Angelės Ščiukauskienės, dėl tokios pertvarkos nukentės Mastaičių bendruomenė, o rajono savivaldybė praras į pastatus investuotas lėšas.

Vien į Mastaičių pagrindinės mokyklos patalpų remontą ir ilgalaikę nuomą per panaudos laikotarpį investuota beveik pusantro milijono litų. Daug lėšų nuomai ir remontams išleido ir seniūnija, kultūros centras.

V.Makūnas stebisi, kad švietimo ir mokslo ministerija nesilaiko pirminio Vyriausybės, policijos ir savivaldybės susitarimo.

Krauna naštą savivaldybei

Susitikime su D.Pavalkiu dalyvavęs Seimo narys Antanas Nesteckis pastebėjo, kad savivaldybėms užkraunama našta dažnai būna nepakeliama.

Jis priminė, kad Kauno rajono valdžia beveik savo jėgomis pastatė Garliavos sporto centrą, nors Vyriausybė buvo žadėjusi kur kas didesnę paramą, nei vėliau skyrė. Daug  daugiau, nei planuota, teko investuoti ir į Raudondvario dvarą, kitus objektus.

"Keista, kad Raudondvaryje esantis Žemės ūkio inžinerijos instituto pastatas renovuotas, šildomas, bet nenaudojamas", – stebėjosi politikas. Atrodo, kad Švietimo ir mokslo ministerijai nelabai rūpi ir nebaigtas statyti Garliavos meno mokyklos priestatas.

Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Petras Mikelionis tvirtino, kad savivaldybė nesikrato atsakomybės už ugdymo įstaigas, tačiau be Vyriausybės paramos daugiafunkcio centro pastatyti nepajėgtų.

Mastaičių vaikus būtų galima perkelti į Garliavos A.Mitkaus vidurinę mokyklą, tačiau ji yra už 4 km, todėl vaikus tektų vežioti. Be to, dalį šios mokyklos patalpų numatyta skirti ikimokyklinio ugdymo grupėms, kurių garliaviškiams labai trūksta.

Kita išeitis – statyti mokyklą šalia Mastaičių baseino, tačiau jis Kauno rajono savivaldybei kol kas nepriklauso. Be to, ministro D.Pavalkio teigimu, tai ne pati tinkamiausia vaikams vieta, nes baseinu planuoja naudotis kalėjimų prižiūrėtojai ir policininkai.

Nepaisant kategoriškų ministro pareiškimų, Kauno rajono vadovai viliasi, kad kartu su Vyriausybe pavyks rasti sprendimą ir Mastaičių vaikai neliks be mokyklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasiulymas

pasiulymas portretas
Kauno rajono meras A. Makunas pazadejo pastatyti 2 olimpinio bokso sporto mokyklas ir nutiesti saligatvius Mastaiciu ir Uzliedziu seniunijose rajonuose jeigu A. Makuna isrinksime Lietuvos Prezidentu 2017 m

Donald patrick

Donald patrick portretas
Sveiki Ar jums reikia paskolos ar jums reikia paskolą banke, mes esame čia, kad padėtų jums finansiškai, viskas, ką turite padaryti dabar rašyti į mus su savo duomenimis į žemiau esančią formą ir grįžti į mus per donaldpatrickloanheritage@gmail.com, gauti savo trumpąją kredito bet kuriuo metu bet kurioje vietoje sumos. Vardas: Reikalingas kiekis: trukmė: adresas: Šalis: tikslai: Mėnesio pajamos: Telefonas: Laukiame Jūsų atsakymo. Donald patrick

r

r portretas
Mastaiciai yra is vis apleisti, nera saligatviu, vaikai eina keliu kur vaziuoja automobiliai, labai nesaugu. Tevams didelis rupestis ,kad vaikas butu saugus gatveje.Apie tai niekam neidomu?
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių