Metų kaunietės rinkimai: vilties išgyti ir lietuviškos savasties paieškos

  • Teksto dydis:

Šiandien pristatome dar dvi moteris, kurios tikrai vertos visų mūsų pagarbos ir palaikymo.

05 DAIVA ČEPULIENĖ – gydytoja, mamologė, krūtų onkochirurgė, medicinos mokslų daktarė. Pacienčių labai vertinama už dėmesingumą, atidumą, žmogiškąją atjautą, pagalbą bet kuriuo metu, konsultuoja, operuoja ir gydo tūkstančius visos Lietuvos moterų.

"Vienareikšmiškai: mano prasmingiausia veikla yra darbas krūties chirurgijos srityje", – kalbėjo medikė. Ji pasakojo su pacientėmis susitinkanti sunkiu joms metu. Onkologinė ligos diagnozė pati savaime yra atimanti žadą ir apverčianti gyvenimą, o krūtų onkologija, ypač jaunoms moterims, yra dar jautresnė tema. "Deja, sergamumas krūtų onkologinėmis ligomis didėja. Šis darbas, ši sritis bent jau man yra ta, kuri turi didžiulę prasmę, kai moteriai gali kažkuo pagelbėti", – kalbėjo D.Čepulienė.

Pacientėms ji tampa ne tik gydytoja onkologe, gydytoja chirurge, bet ir psichologe. "Sistemoje yra spraga – psichologų labai trūksta. Be to, moterys nelabai priima pasiūlymą kreiptis psichologinės pagalbos, pasikalbėti su psichologu. Tad mes patys turime daug padirbėti šioje srityje", – pasakojo medikė, iš patirties žinanti, kad gydytojų nuoširdūs pokalbiai su pacientėmis yra aukso vertės.

Kai pamatai, kad tavo darbas žmonėms teikia vilties, kai pamatai pacientą, kuris buvo patekęs į ypač sunkią situaciją ir iš jos išėjo savomis kojomis, apima nepaaiškinamai nuostabus jausmas.

Su daugybe istorijų ir sunkių atvejų susidurianti gydytoja pasakojo, kad tai tikrai itin sunkus kelias, tačiau viską atperka pasveikusių, geriau besijaučiančių žmonių šypsenos. "Kai pamatai, kad tavo darbas žmonėms teikia vilties, kai pamatai pacientą, kuris buvo patekęs į ypač sunkią situaciją ir iš jos išėjo savomis kojomis, apima nepaaiškinamai nuostabus jausmas. Atperka visas nemigo naktis, praleistas budint, atperka papildomai po darbo pacientų labui praleistą laiką, kurio tenka atimti ir iš šeimos. Supranti, kad dirbi darbą, kurio nekeistum į jokį kitą", – savo pasirinkimu neabejoja D.Čepulienė.

Pasiteiravus apie patarimus, ko turėtų imtis moterys, kad neprireiktų kreiptis į ją pagalbos, D.Čepulienė neslėpė universalių receptų neturinti. Ji norėtų priminti moterims, kaip svarbu gvyventi kiek įmanoma sveiką gyvenimo būdą, būti fiziškai aktyvioms, mokytis išvengti ir įveikti stresą bei laiku tikrintis profilaktiškai.

"Tai yra savityra ir gydytojų apžiūra. Labai džiaugiuosi, kad ginekologai ir šeimos gydytojai vis dažniau apžiūri savo pacientes, o apžiūrėdami nepamiršta patikrinti ir krūtis, pacientes nukreipia profilaktiniams tyrimams  pagal tam skirtas programas", – kalbėjo gydytoja ir priminė, kad kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo lengviau ją suvaldyti.

12 LAURA LUKENSKIENĖ – mokslų daktarė, Kauno miesto muziejaus muziejininkė, sutartinių giedotojų grupės "Kadujo" ir folkloro ansamblio "Saulėlio" vadovė, gieda senąsias lietuviškas sutartines, pristato jas Lietuvoje ir užsienyje, muzikuojančių šeimų šventės ir lietuviškų šokių vakarų muziejuje iniciatorė.

L.Lukenskienė, paprašyta įvardyti svarbiausią, prasmingiausią jos veiklą, sakė, kad tai padaryti sunkoka dėl jų gausos. "Mano kaip muziejininkės veikloje labai svarbu tradicinės muzikos rinkimas, fiksavimas. Mūsų praeities turtai keliauja užmarštin, o man rūpi kaip galima daugiau išsaugoti. Kita veiklos sritis –  darbas su žmonėmis, tradicinės muzikos sklaida, mokymas. Dažnai ši veikla pati pasirenka mane – matau, kad žmonėms to reikia, ir stengiuosi padaryti tai, ką galiu", – kalbėjo aktyvi moteris.

Ji taip pat vadovauja sutartinių giedotojų grupei "Kadujo" ir folkloro ansambliui "Saulėlio", o laisvalaikiu kartais moko kankliuoti. "Mėgstu veikti ne tai, kas populiaru. Man tai kažkodėl neįdomu. Mėgstu susirasti, ištraukti į dienos šviesą tai, kas mažiau žinoma, bet vertinga, pavyzdžiui, pernai su "Kadujo" mokėmės ir giedojome mažai kam žinomas Vydūno giesmes", – pateikė pavyzdį pretendentė į Metų kaunietes, skambinanti kanklėmis, skudučiuojanti, griežianti smuiku, šiek tiek – armonika,  galinti papūsti ir lamzdelį ar birbynę. Ji pridūrė, kad mokėjimas išgauti garsą kokiu nors muzikos instrumentu – tai nebūtinai jau yra grojimas: "Galiu pademonstruoti, išgauti garsą daugeliu muzikos instrumentų, bet gerai juos įvaldyti – sudėtinga."

Liaudies muzika, anot jos, yra dalis mūsų savasties. "Be jos mes nebūtume mes. Tai tolygu mūsų kalbai, papročiams, Lietuvos peizažui, šviežiai iškeptos juodos duonos kvapui. Juk visus darbus, rūpesčius ir džiaugsmus nuo seno lydėjo daina, muzika, šokis. Tai tūkstantmečių patvirtinta išmintis, gyvenimo būdas. Neverta jo prarasti. Sutartinės iš tikrųjų ypatingos, joms reikia ypatingo susikaupimo, susigyvenimo ansamblyje, ir tai žavi. Tikrai labai artima meditacijai, tik sutartinės – lietuviška, aktyvi meditacijos forma", – teigė muziejininkė.

Mėgstu susirasti, ištraukti į dienos šviesą tai, kas mažiau žinoma, bet vertinga.

Muzikuojančių šeimų šventės idėja nebuvo nauja, tačiau jau buvo užgesusi. "Nusprendžiau, kad reikia renginio muzikuojančioms šeimoms, bet konkurso forma pasirodė nepriimtina. Reikia šventės, kad galėtume visi džiaugtis muzikavimu, nebūtų konkurso įtampos. Juk folkloras tam ir skirtas, o kiekviena šeima – nuostabi ir unikali, išrinkti geriausią – neįmanoma", – tvirtino L.Lukenskienė.

Jos nuomone, nesunku liaudies muzika sudominti jaunimą, nes jie nenustygsta vietoje, nori aktyvios veiklos, dalyvauti, išbandyti, o folkloras kaip tik tam ir yra skirtas. "Technologijos tik palengvina informacijos gavimo ir mokymosi procesą, čia jos yra didžiulės pagalbininkės, tik viskas turi būti laiku ir vietoje", – sakė pašnekovė, kurios ir abu jos vaikai yra aktyviai muzikavę, tačiau dabar sūnus pasinėręs į studijas ir darbą, o dukra – į mokslus ir visuomeninę veiklą, nors muzika, moters manymu, jų gyvenime iki šiol užima labai svarbią vietą.


Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio. SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilda

Vilda portretas
Gyd. Daiva Čepulienė - tai Angelas, nusileidęs Žemėn... Net negalvojau, kad yra tokių GYDYTOJŲ... Ne tik kūno, bet ir sielos... Linkiu didžiausios sėkmės!

Dalia

Dalia portretas
Gyd.Daiva Čepulienè labai gera maloni moteris.teko pabendrauti

...

... portretas
Už krabą, už krabą!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių