Metų kaunietės rinkimai: prasmė kurti ir ieškoti savo kelio

  • Teksto dydis:

Įpusėjome pretendenčių į Metų kaunietės titulą pristatymą. Kviečiame palaikyti dar dvi šaunias moteris.

04 DAIVA ČEPAUSKAITĖ – poetė, dramaturgė, aktorė, pernai už savo pirmą eilėraščių knygą "Baisiai gražūs eilėraščiai" apdovanota Jotvingių premija. Ši jos knyga pristatyta Metų knygos rinkimams. Anksčiau geriausia nacionalinės dramaturgijos autorė yra pelniusi Auksinį scenos kryžių, paskelbta Tolerancijos žmogumi.

"Pastaruoju metu vis daugiau prasmės jaučiu rašydama vaikams. Atrodo, kad vis mažiau turiu ką pasakyti suaugusiesiems, nes jie jau persisotinę, užsiėmę svarbiais reikalais ir viską žino geriau už mane. O vaikai yra tas pasaulio gaivalas, kuris įkvepia savo atvirumu, nuoširdumu, smalsumu. Vaikai imlūs ir jautrūs, jiems dar įdomu gyventi ir išgyventi, atrasti ir prarasti. Kita mano veikla taip pat susijusi su kūryba vaikams – tai vaikiškų knygų leidyba. Neseniai įkūrėme leidyklą "Žalias kalnas", ir šis darbas man taip pat įdomus ir prasmingas. Šiuo metu man nėra labiau intriguojančio užsiėmimo, kaip paleisti į pasaulį knygą vaikams ir tikėtis, kad ji bus įdomi ir skaitoma. Vaikas ir knyga – tas derinys, dėl kurio, manau, verta stengtis ir eikvoti energiją", – kalbėjo D.Čepauskaitė.

Anot jos, didžiausias iššūkis yra šiuolaikinį vaiką, įbedusį nosį į ekraną, sudominti literatūra ir knyga. Poetė neturi paruoštų receptų, kaip tai padaryti, bet stengiasi savo darbą atlikti kokybiškai. "Nežinau, ar to pakanka. Kartais nelengva vaikui surasti įtikinančių argumentų, kodėl apskritai reikia skaityti knygas. Bet manau, stengtis verta. Kartais pagalvoju, jei apklaustume įvairiausių šalių įvairiausių sričių iškilias asmenybes, garsenybes, autoritetus, prezidentus ar tiesiog daug nuveikusius žmones, vargu ar tarp jų atsiras kas nors, neskaitęs knygų. Knygos mus augina, o turbūt nė vienas nenorime likti neūžauga", – ironizavo kūrėja.

Vaikai yra tas pasaulio gaivalas, kuris įkvepia savo atvirumu, nuoširdumu, smalsumu. Vaikai imlūs ir jautrūs, jiems dar įdomu gyventi ir išgyventi, atrasti ir prarasti.

Poezija jos gyvenime atsirado savaime, gal Daiva net ir gimė jau su ja. Moteris pasakojo nesimokiusi rašymo meno, tiesiog gyveno ir mokėsi iš sutiktų žmonių, iš žmonių, su kuriais prasilenkė ar net niekada nesusitiko, iš medžių, paukščių, šiukšlių, iš savo patirčių, netekčių ir atradimų.

"Aktorystė – jau praeitis, daug metų nebevaidinu, bet ji atvedė mane ten, kur esu, ir padarė tuo, kuo esu šiandien – išmokė rašyti tekstus teatrui, o tai šiandien yra mano duona kasdieninė", – pasakojo kaunietė.

Pradedantiems rašytojams, poetams ji linki drąsos ir tikėjimo savimi. "Linkiu tiesiog gyventi atviromis akimis, ausimis ir širdimi. O patarinėti nemėgstu, neturiu jokių sėkmės receptų ar paruoštų taisyklių. Patarinėti beprasmiška. Kiekvienas iš mūsų turi nueiti savo kelią, o ne laikytis kažkieno nurodymų. Tai, kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam, todėl jokių universalių patarimų negali būti", – įsitikinusi D.Čepauskaitė.

19 VIKTORIJA STREIČA – teatro, televizijos ir kino aktorė bei režisierė, režisūros aukštumas šturmavusi Kaune pastatydama išskirtinio pasisekimo sulaukusį miuziklą "Džekilas ir Haidas". Ji režisavo ir Lietuvos tūkstantmečio Dainų šventės Dainų dieną, vykusią Kaune.

V.Streiča įsitikinusi – režisūrinis raumenynas turi būti nuolat mankštinamas, ir jis auga su kiekvienu pastatymu. "Be abejo, viena vertus, tai savo individualaus pasaulio kūrimas, bet, kita vertus, milžiniškas organizacinis procesas, kur tu iš esmės tampi karo vadu ir esi atsakingas už pergalę", – sakė moteris.

Paklausta apie miuziklo "Džekilas ir Haidas" sėkmę, ji prakalbo apie sėkmę suburti puikią komandą, kuri gerbė, girdėjo, tikėjo ir pasitikėjo vieni kitais. "Komandos susitelkimas – tai vienas didžiausių sėkmės garantų. O jeigu dar prie viso to yra puiki dramaturgija ir muzika..." – gražių žodžių kolegoms ir bendražygiams nešykštėjo V.Streiča ir pasidžiaugė, kad Lietuvos šimtmečio dainų šventės Dainų dienai Kaune jai ir bendraminčiams pavyko suburti ne mažiau auksinę komandą, tad ir rezultatas – stulbinamas.

Ji neslėpė, kad už kiekvienos pergalės kurioje nors vienoje srityje slypi galbūt net žlugimas kitoje. "Kiekvieną kartą, kai sužinai apie kokį nors vaiko klasės koncertą ar tėvų susirinkimą, su siaubu konstatuoji, kad tau tuo pačiu metu yra spektaklis, koncertas, gastrolės..." – apie jautrias akimirkas prabilo režisierė.

Esu mačiusi tiek Dievo pabučiuotų, kurie galų gale nieko nepasiekė, ir tiek nurašytų, kurie sunkiu darbu pasiekia aukštumas. Linkiu kiekvienam jaunam žmogui kuo greičiau atrasti save.

Tad patys geriausi momentai jai yra ne profesiniai pasiekimai, o, pavydžiui, leidimasis rogutėmis nuo kalno su vaikais, vasaros vakaras verandoje ir auksiniai besileidžiančios saulės spinduliai ežere, dukros apkabinimai, podukrų pasitikėjimas ir atsidavimas, vyro žavėjimasis ir meilė po tiek metų bendro gyvenimo metų ir jausmas, kad nenuvylė tėvų, kad jie didžiuojasi.

V.Streiča akcentavo, kad visada svarbiausia ieškoti SAVO kelio, nesvarbu, rizikingas jis, ar ne. "Esu mačiusi tiek Dievo pabučiuotų, kurie galų gale nieko nepasiekė, ir tiek nurašytų, kurie sunkiu darbu pasiekia aukštumas. Linkiu kiekvienam jaunam žmogui kuo greičiau atrasti save. O kokioje srityje – tikrai nesvarbu", – linkėjo pretendentė į Metų kaunietes.

Pernai ji dar spėjo nusifilmuoti dviejuose serialuose, suskraidyti į Airiją nusifilmuoti kino filmo epizode, su Kristina Siurbyte išversti "Džekilo ir Haido" muzikinius tekstus ir atlikti namie remontą. "Pati stebiuosi metų produktyvumu", – konstatavo V.Streiča.


Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio. SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintaras

gintaras portretas
Kodel neidejot Eglė Kručinskienė kandidaturos. Ji parode kaip reikia kovoti pries klana vaiku teisiu tarnyba

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYВĘ - КГБ MAGNOLIJA, Į KALĖJIMĄ!

prijunkit kaimus ir raj.

prijunkit kaimus ir raj. portretas
na,jau paieskokit,negi taip skurdu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių