Menininko iššūkis sportininkams Santakos parke – toną sveriantis svarstis

Santakos parke praeivių smalsumą žadina dar vienas „Kauno akcentas“, atsiradęs prie sporto aikštelės.  

Kiek didesnis nei pusmetrio svarmuo įtaisytas prie pėsčiųjų ir dviratininkų tako, stadiono pusėje.

Tiesa, toną sveriančio svarsčio svoris kai kuriems aplinkiniams – ne kliūtis elgtis chuliganiškai. 

„Antrą savo gyvenimo dieną svarstis atsidūrė jau apačioje šlaito, kažkas labai stengėsi sudalyvauti meniniame projekte: imu viską, kas nepririšta“, – komentavo akcento idėjos autorius ir įgyvendintojas, menininkas Tadas Vosylius. Tad kūrinį jam teko pririšti. „Kaip vargšą šuniuką grandine“, – palygino autorius.

Jis nesiėmė aiškintis, kaip ir kodėl jo kūrinys buvo nuridentas, tačiau neslėpė, kad tai sukėlė dvejopų jausmų. „Pirma emocija bloga, bet, kita vertus, darbas interaktyvus, o tai mane džiugina“, – teigė kaunietis, kuris Kaunui jau yra dovanojęs arklių lenktynes prie Pilies žiedo (projektas „Lenktynės“ su puslankiu išdėstytomis žirgų skulptūromis), virš praeivių Laisvės alėjoje galvų pakibusią valtį su žveju bei Kauno botanikos sode nutupdytą skulptūrą „Planeta X“, primenančią Mažojo princo planetą.

Parūpo sportininkų aikštelės. Štai kaip atsirado šis objektas.

Svarmens projektas autoriui pažėrė nemažai netikėtumų dar iki objektui, išlietam Marijampolės ketaus gamykloje, pasiekiant Santakos parką. „Parūpo sportininkų aikštelės. Štai kaip atsirado šis objektas“, – pasakojo T. Vosylius. 

Dėl akcento dydžio jo liejimo procesas buvo labai sudėtingas, kaip ir apdirbimo apimtys. „Galvojau viskas bus paprasčiau. Tačiau jis aušo net parą. Dėl to pabyrėjo forma, kai kuriose vietose paburbuliavo paviršius. Buvo daug darbo viską apdirbant“, – dėstė menininkas.

Kodėl pasirinko svarstį? Jis lyg senovinis atgyvenęs mažai tenaudojamas, Santakos parkas – istorinė vieta. Vienas variantų, galėjęs atsirasti šioje vietoje vietoje svarmens – sporto agregatas, kurį būtų galima realiai išbandyti, bet šios minties menininkas neatsisako, ją planuoja išgryninti ir panaudoti kitą kartą.

Šiuo metu T. Vosylius susitelkęs ties skulptūra Kauno rajone. Lapkričio pabaigoje Bubiuose atsiras septynių metrų išskirtinis kūrinys, kuriam bus pritaikytas ir specialus apšvietimas. Skulptūra statoma Lietuvos šimtmečio proga.

„Planetos X“ skulptūros, į kurią galima įlįsti, diametras siekia daugiau nei 4 metrus. Ji sveria 4 tonas ir yra pagaminta iš stipriai armuoto balto betono. Menininkas šią skulptūrą gamino beveik 5 mėnesius.

Pernai vasarį prie „Aušros“ gimnazijos ir Tado Ivanausko zoologijos muziejaus stogų, pritvirtinta lynais, virš galvų pakibo stilizuota valtis su meškerę laikančiu žveju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikriausiai

tikriausiai portretas
autorius patyre daug dideliu kurybiniu kanciu,kol GIME toks ispudingas unikalus sedevras Tai juk techninis projektas isdidinti svarsti ir atlieti -Kam cia reikia meniniko?

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Siūlau sekantį kaunietišką pasaulio stebūklą:-10 tonų sveriantis gandragalvis už dar didesnės žagrės rankenų.

Vieningai laukiame patvarkyto Kauno sventes

Vieningai laukiame patvarkyto Kauno sventes portretas
Ar i svarmens pasventinima bus pakviesti vicio kavalieriai ir valdovai? Ar bus nemokamas krabu lazdeliu balius?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių