M. Dambrauskienė: ne tik įvertinimas, bet ir įsipareigojimas (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

11. Milda DAMBRAUSKIENĖ – gydytoja vaikų neurologė, visuomenininkė. Gilinasi į retų ligų sritį, suteikdama daugiau vilties ir gelbėdama pacientus nuo nežinomybės. Ji yra gerais darbais garsėjančio Kauno moterų LIONS klubo prezidentė, prisideda prie neatlygintinos kraujo donorystės idėjos sklaidos, jai suteiktas Lietuvos donorystės žymūnės vardas.

Tampa paskatinimu

„Atrodė, kad tikrai yra vertesnių už mane būti finale. Aišku, sudėtinga palyginti, kiekviena darome savo darbus, labai skirtingos sritys“, – finalo dalyves lygino M.Dambrauskienė.

Daugiausia dėmesio projekto metu ji sakė sulaukianti iš seniau konsultuotų ar pastaruoju metu konsultuojamų pacientų, jų artimųjų. Kai kurie vaikai jau spėjo ir užaugti.

Dalyvavimas „Metų kaunietės“ rinkimuose tapo proga net ir jos buvusiems studijų LSMU draugams, KTU gimnazijos bendruomenei atnaujinti pažintį. Rinkimuose ją aktyviai palaiko ir medikų bendruomenė, LIONS klubai, kraujo donorystės aktyvistai ir kt. Ją maloniai nustebino, kad šiųmetes dalyves aktyviai palaiko ir ankstesnių metų „Metų kaunietės“ dalyvės.

Jos pačios simpatijos atitekusios „Niekieno vaikų“ ir šios organizacijos atstovei Vaidai Rudminienei. „Mes ligoninėje matome, kokia svarbi šios organizacijos veikla, kai vienišiems nepažįstamiems vaikams savo laiką, žmogišką šilumą, meilę skiria ir vyrai, ir moterys“, – kalbėjo kaunietė.

Anot jos, atskirų asmenybių ir ištisų organizacijų prasmingos veiklos platesnis pristatymas – didžiulis „Metų kaunietės“ projekto indėlis. „Gauname progą pamatyti, sužinoti apie įvairias veiklas, prasiplečia akiratis, o kai kuriems gal net tampa paskatinimu patiems prisijungti prie tokios veiklos. Man taip kažkada buvo su kraujo donoryste. Iš pradžių atrodė, kad kraujo aukojimas yra labiau tvirtų vyrų supermenų reikalas, bet, žiūrėdama į moterų pavyzdžius, ir pati įsitraukiau“, – pasakojo M.Dambrauskienė, pridūrusi, kad šie rinkimai ne tik vienkartinis momentas. Ypač buvimas finale įpareigoja tęsti darbus.

Daugiau vilčių pacientams

„Man pasisekė, kad dirbu labai įdomiu laiku, kai vis daugiau medicinos mįslių išnarpliojama, atsiranda tikslesnių diagnostikos būdų, galimybių padėti. Žinoma, kiekvienas pasiekimas susijęs su naujais iššūkiais. Tarkime, kai atsiranda vaistų, svarbu kuo anksčiau nustatyti, kuriems pacientams toks gydymas būtų reikalingas, ir jį pradėti laiku“, – sakė M.Dambrauskienė.

Anot jos, tenka galvoti ne tik apie tuos, kuriems liga jau nustatyta, bet ir apie tuos, kurie dar tik gims ir atsineš grėsmingą pokytį genuose. Jei galėtume būti greitesni už ligą, vaikai išvengtų sunkios negalios.

Sunkiausia yra suvokti ir susitaikyti, kad vis tiek galimybės išlieka ribotos, kad dar daug ko negalime pakeisti. „Retomis ir itin sudėtingomis ligomis sergančius vaikus prižiūrime iki pilnametystės, kiekvienas etapas nuo diagnozės nustatymo iki perdavimo suaugusiųjų specialistams yra savaip sudėtingas, reikia įvairių sričių ekspertų ir pacientų bendradarbiavimo, kad užtikrintume optimalią pagalbą“, – pasakojo kaunietė.

Visoms Kauno moterims ir merginoms ji linki pasitikėti gyvenimu ir savimi, būti drąsioms ir ištikimoms savo vidinei tiesai. „Be to, svarbu prisiminti, kad nereikia visko padaryti pačioms, svarbu išmokti pasikliauti šeima, komanda, bendraminčiais. Man pačiai profesinės ir visuomeninės veiklos sinergija, didžiulių bendruomenių palaikymas labai padeda siekiant tikslų, tad žinojimas, kad esi ne viena, svarbus ir pačiais sunkiausiais momentais“, – atviravo M.Dambrauskienė, po studijų padariusi pertrauką, nes iš naujo turėjo atrasti motyvacijos dirbti gydytoja.

Man atrodo, kad daugelis pajunta, kaip paprasta yra dovanoti kraujo, ir tuomet jau nejučiomis tampa priklausomi nuo noro pakartoti, padaryti gerą darbą.

Kraujo donorystės estafetė

Per dešimtmetį, kiek yra kraujo donorė, šia idėja jai pavyko sudominti ir būrį draugų, kolegų. Šie estafetę perduoda kitiems. „Man atrodo, kad daugelis pajunta, kaip paprasta yra dovanoti kraujo, ir tuomet jau nejučiomis tampa priklausomi nuo noro pakartoti, padaryti gerą darbą“, – samprotavo medikė.

Judėjimas LIONS jai padėjo pažinti savanorystę, bendruomenės galią ir kitas galimybes padėti kitiems.

Šiuo metu M.Dambrauskienė gilinasi ir į gamtos terapijos sritį. „Jau iš mokslinės pusės atrandu, kad Kaunas su savo žaliosiomis erdvėmis, vandens telkiniais yra ideali vieta tam, kas miesto žmogui yra gyvybiškai būtina, – pabūti natūralioje aplinkoje, išnaudoti visas miško, gamtos gydančias savybes“, – kalbėjo gydytoja, kurios mėgstamiausios vietos – Pažaislis, Kauno marios, kur buriuoja, Lampėdžio ežeras, kuriame plaukioja irklente. „Norėtųsi, kad Kauno vandenis išnaudotume dar labiau – tiek kultūrai, tiek sportui, tiek ir laisvalaikiui“, – vylėsi kaunietė.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

SMS

trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu „MKN XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių