LSMU pirmakursiams įteikti balti chalatai: tai – atsakomybės ir naujo gyvenimo etapo simbolis

  • Teksto dydis:

Rugsėjį visiems Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) pirmo kurso studentams įteikti baltieji chalatai. Jie jaunuoliams yra ne tik svarbi studijų priemonė, bet ir simbolis, pabrėžiantis priklausymą didelei sveikatos mokslų bendruomenei. Kita gera žinia – visų fakultetų studentų gerove rūpinsis ir drauge kurs saugesnę, patrauklesnę studijų aplinką šiemet įsteigta LSMU Studentų reikalų tarnyba.

Jaučia išskirtinumą

Šiais metais baltus chalatus dovanų gavo visų LSMU fakultetų pirmo kurso studentai. Prie Universiteto iniciatyvos prisidėjo gausus būrys partnerių, kurie pabrėžė aukštą LSMU studentų parengimo lygį, jų kompetencijas ir poreikį darbo rinkoje.

Kaip sakė LSMU Studentų reikalų tarnybos vadovė, studentų dekanė doc. dr. Laura Malakauskienė, baltų chalatų įteikimas pirmakursiams rodo visos Universiteto bendruomenės vienybę ir išskirtinumą. „Visi mūsų studentai yra būsimieji sveikatos specialistai: jie gydys žmones, gyvūnus, rūpinsis visuomenės sveikata, dirbs farmacininkais, odontologais, slaugytojais. Dovanoti baltieji chalatai visus juos vienija įžengus į naują ir svarbų gyvenimo etapą“, – kalbėjo dekanė.

LSMU nuotr.

LSMU Veterinarijos akademijos pirmakursė Maya Abada irgi pabrėžė, kad šis rūbas jai reiškia išskirtinumą. „Būtent dabar, apsivilkusi baltą chalatą, jaučiuosi iš tikrųjų įsiliejusi į LSMU bendruomenę. Tai ir tam tikras mano gyvenimo pasiekimas“, – tvirtino ji.

Šį rudenį M. Abada gyvenimas pasikeitė iš pagrindų: ji pradėjo studijuoti LSMU, paliko gimtuosius namus Tytuvėnuose (Kelmės r.) ir apsigyveno Kaune. „Viskas kardinaliai skiriasi nuo ankstesnio gyvenimo. Palikau namus, atvykau į didelį miestą su neįprastai dideliais atstumais, bet Kaunas artimas mano širdžiai, visada norėjau čia apsigyventi. Studijos taip pat labai skiriasi nuo mokslų mokykloje. Pirmas dalykas, ko nesitikėjau – neturėjome ilgų įvadų, o išsyk buvome įtraukti į dalykų studijas, darbą laboratorijose. Tačiau būtent tai išsklaidė bet kokias abejones dėl pasirinkto kelio, nes tai, ką darome, man labai artima“, – džiaugėsi mergina.

Kai pradėjęs studijuoti pirmą kartą apsivilkau baltą chalatą, supratau, kad tai yra žingsnis į medicinos pasaulį.

M. Abada pasirengusi aktyviai studentiškai veiklai. „Mokykloje buvau moksleivių tarybos narė, todėl manau, kad universitete taip pat įsiliesiu į studentų atstovybės darbą“, – dalijosi planais ji.

Galimybės įvairiai veiklai

Kitas kalbintas jau šešto kurso LSMU Medicinos fakulteto studentas Dominykas Čeponis akcentavo, kad jam baltas chalatas reiškia ir didelę atsakomybę. „Mums jį reikės vilkėti didžiąją gyvenimo dalį ir būti atsakingiems už pacientus. Kai pradėjęs studijuoti pirmą kartą apsivilkau baltą chalatą, supratau, kad tai yra žingsnis į medicinos pasaulį“, – kalbėjo vaikinas.

Paskutiniojo kurso studentas D. Čeponis sakė, kad studijos savo Alma Mater suteikė nuostabių patirčių ir prisiminimų. „Dalyvavau studentų atstovybės veikloje, žaidžiau krepšinį, buvau fakulteto studentų tarybos narys. Kiekvienam studentui siūlau užsiimti kokia nors gretutine veikla. Tada ir mokytis bus lengviau, išvengsite perdegimo“, – patarė studentas.

Rūpestis studentų gerove

Abu kalbinti studentai dar svarsto ateities planus. Būsimasis medicinos gydytojas D. Čeponis dar neapsisprendė, kokios tiksliai specialybės rezidentūrą rinksis baigęs medicinos studijas. M. Abada sakėsi taip pat dar svarstysianti, kokią veterinarijos srities specializaciją pasirinkti.

Doc. dr. L. Malakauskienė pabrėžė, kad universitetas gali padėti tokiems studentams. Studentų reikalų tarnyboje veikia Karjeros centras, kuris konsultuoja karjeros klausimais, padeda surasti vietas praktikai, priimti kitus karjerai reikšmingus sprendimus.

Doc. dr. L. Malakauskienė sakė, kad LSMU Studentų reikalų tarnyba įkurta koordinuoti ir pagelbėti LSMU padaliniams, sprendžiant įvairius kitus tiesiogiai su studijomis nesusijusius reikalus: socialinius, etinius, psichologinius, karjeros. „Tai ypač svarbu pirmakursiams, nes jiems tenka išgyventi adaptacijos periodą, rasti atsakymus į įvairiausius klausimus. Esame pirmas langelis, kur gali kreiptis tiek studentai, tiek su jais dirbantys darbuotojai. Studentų reikalų tarnyba identifikuos galimas problemas, rizikas ir vykdys sisteminę analizę, ieškos sprendimų būdų ir pasidalys jais su bendruomene“, – pasakojo tarnybos vadovė.

LSMU nuotr.

Partneriai pažymi gerą specialistų parengimą

Apklausos nuolat rodo itin aukštą darbdavių pasitenkinimą LSMU absolventais. Medicininių tyrimų laboratorijos „SYNLAB Lietuva“ atstovai pabrėžė, kad LSMU absolventai pasižymi itin aukšta kvalifikacija, noru tobulėti ir mokytis bei siekti aukštesnių tikslų.

„Šios asmeninės ir profesinės savybės itin svarbios tiek pradedant karjerą, tiek darbdaviams, kurie turi nuolat tobulėti ir prisitaikyti prie naujų darbuotojų ir jų keliamų aukštų reikalavimų. Šiuo metu SYNLAB dirba 5 LSMU absolventai, kurie savo įgytą kvalifikaciją ir įgūdžius tobulina skirtingose pozicijose: nuo medicinos vadybininko – padalinio vadovo iki akušerės ar medicinos biologo (-ės)“, – sakė įmonės atstovai.

KIKA GROUP įmonių grupėje irgi dirba nemažai LSMU absolventų – daugiausiai veterinarijos vaistininkais ir veterinarijos gydytojais.

„Esame patenkinti jų teoriniu parengimu, nes baigę studijas specialistai ateina su išties plačiomis žiniomis ir įgūdžiais, kuriuos stengiasi pritaikyti darbe. Jiems viskas įdomu, absolventai iniciatyvūs, imlūs ir ambicingi. LSMU studentus kviečiame dar studijų metais prisijungti prie mūsų įmonių veiklų, dalyvauti mokymuose, seminaruose, iš arčiau pažinti įmonę rašant mokslinius darbus, atlikti praktikas – veislyne, gamykloje, veterinarijos kabinetuose, veterinarijos vaistinėse, mažmenoje ar net kirpykloje, augintinių SPA salone.

Tai – išskirtinė galimybė, padedanti veterinarijos studentams į savo profesiją pažvelgti iš skirtingų kampų, įgyti platesnį suvokimą apie gyvūną, jo sveikatą ir į darbo rinką ateiti pasirengus ne tik teoriškai, bet ir praktiškai“, – pabrėžė KIKA GROUP komunikacijos projektų vadovė K. Tuminauskaitė.

Bendradarbiavimo nauda

„SYNLAB Lietuva“ ir LSMU šiuo metu aktyviai bendradarbiauja medicinos paslaugų teikimo srityje. „Džiaugiamės galėdami vykdyti bendrus projektus, kartu augti ir tobulėti. Puiki komunikacija ir bendras siekis teikti pacientams kokybiškas paslaugas įneša sinergijos į bendras veiklas. Taip pat ir toliau aktyviai kuriame naujas darbo vietas ir visuomet ieškome būdų, kad kuo daugiau skirtingų kvalifikacijų LSMU absolventų galėtų įvairiose pozicijose tobulėti „SYNLAB Lietuva“ įmonėje įvairiose pozicijose “, – pabrėžė įmonės atstovai.

KIKA GROUP, šiais metais pradėjusi bendradarbiavimą su LSMU, tikisi, kad įmonių sukaupta patirtis ir turimos sąlygos galėtų padėti studentams įsilieti į įmonės veiklas dar studijų metais, kad jie įgytų reikiamų praktinių žinių.

Iškilmių metu veterinarinės medicinos studijas pasirinkusiems LSMU pirmojo kurso studentams KIKA GROUP bendrasavininkis T. Plungė įteikė būsimos profesijos simbolį – baltą chalatą.

Darbdaviai pabrėžė, jog nuolat kintantis pasaulis būsimiesiems žmogaus ir gyvūno sveikatos sričių profesionalams kelia naujų iššūkių: šiandien jie turi gebėti veikti neapibrėžtumo sąlygomis, laikytis darbo ir poilsio režimo, būti psichologiškai pasirengę nenumatytiems įvykiams, kritiškai juos vertinti, nuolat tobulintis ir siekti naujų žinių.

Akademinės iškilmės, simboliškai pažymint gydytojo profesinio kelio pradžią, įprastos daugelyje pasaulio medicinos universitetų, ypač JAV. Lietuvoje tai palyginti naujas reiškinys: Baltojo chalato šventės tradiciją Lietuvos sveikatos mokslų universitete prieš penkerius metus pradėjo ir prasmingai tęsia Medicinos fakultetas. Šiemet pirmieji baltieji chalatai LSMU įteikti visų LSMU studijų programų pirmakursiams.


Šiame straipsnyje: LSMUpirmakursiaiBalti chalatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

žinau

žinau portretas
Atsakomybė kol dar jauni, su metais ji blėsta, kol galop visai nebelieka. Tada rūpi tik karjera, pinigai, kyšiai. Iš pašaukimo sąžiningų atsidavusių gydytojų vienetai.

Ar jie prisiekinėja

Ar jie prisiekinėja portretas
HIPOKRATO priesaka ???

Eglė

Eglė portretas
Jauni, gražūs, perspektyvūs - sėkmės visiems! :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių