Laboratorinių tyrimų – ir du gruodžio šeštadienius

  • Teksto dydis:

Artėjančios didžiausios metų šventės primena, kad svarbiausi dalykai gyvenime – sveikata ir artimieji. Kauno miesto poliklinikos (KMP) laboratorija kviečia pasinaudoti galimybe ir tyrimų atvykti ne tik darbo dienomis, bet ir du šeštadienius – gruodžio 10 ir 17 d., kad šventinis lėkimas netaptų pretekstu atidėti sveikatos patikrinimą.

Svarbi priemonė

Naujausiais duomenimis, net 80 proc. atvejų gydytojas klinikinius sprendimus priima pasitelkdamas laboratorinius tyrimus. „Todėl galiu teigti, kad laboratorija yra viena svarbiausių priemonių gydytojų darbe, kai reikia priimti pagrįstą ir teisingą sprendimą paciento gydymo kelyje“, – neatidėlioti gydytojo paskirtų skubių ar profilaktinių tyrimų ragino KMP laboratorijos vedėja Živilė Jacikė.

Ji pabrėžė, kad profilaktinių tyrimų nauda – milžiniška, nes dauguma ligų pradžioje neturi simptomų, o jei ir turi, būna nežymūs, juos lengva nurašyti nuovargiui ar fizinio krūvio stokai.

Centras: KMP laboratorijos, kuriai vadovauja Ž. Jacikė, galimybės – labai plačios, tyrimų kokybė – itin patikima. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Teisybė yra tokia – uždelstas ar pavėluotas gydymas atsieina dešimteriopai brangiau visomis prasmėmis ir trunka ilgiau“, – teigė Ž. Jacikė.

Teisybė yra tokia – uždelstas ar pavėluotas gydymas atsieina  dešimteriopai brangiau visomis prasmėmis ir trunka ilgiau.

Tyrimų kompleksai

Dauguma rekomenduotinų profilaktinių tyrimų vyrams ir moterims yra bendri – pravartu reguliariai atlikti hematologinį bendrąjį kraujo, elektrolitų (K, Na, Cl), gliukozės kraujo kiekyje nustatymo tyrimus, lipidogramą.

Vyrams labai svarbu reguliariai kas kelerius metų pasitikrinti PSA kraujo tyrimo rodmenis, taip pat svarbu nepamiršti ir laisvojo PSA tyrimo, kuris rekomenduojamas atlikti dėl išsamesnės diagnostikos.

Moterims, priklausomai nuo tikslo, atliekami lytinių hormonų kraujo tyrimai – atėjus menopauzės laikotarpiui, derinant tinkamą konservatyvų gydymą, svarbu žinoti organizme vykstančius pokyčius.

„Laboratorijoje turime parengę įvairių tyrimų kompleksų, skirtų tiek moterims, tiek vyrams, tiek vaikams, sportininkams, atliekame ir išsamius vėžio diagnostikos tyrimus“, – vardijo Ž. Jacikė.

Tą pačią dieną

Dauguma tyrimų atliekami ir rezultatai gaunami nedelsiant arba tą pačią dieną. Serologijos ar molekulinės diagnostikos tyrimų gali tekti palaukti ir keletą dienų.

Ne vieną žmogų nuo kraujo tyrimų atbaido adatos dūrio baimė. Procedūras atlieka profesionalios darbuotojos su atnaujintomis procedūrų kabinetų priemonėmis, tad didelė tikimybė, kad diskomfortas, jei tokį jausite dūrio metu, bus minimalus.

„Mūsų laboratorijoje atliekamų tyrimų rezultatų tikslumas – kaip ir bet kurios prestižinės laboratorijos JAV, Kanadoje ar kitur. Visos save gerbiančios laboratorijos kokybę valdo ir stebi, o pastebėjusios neatitikimų reaguoja – mes taip pat. Šiais metais ypač gerinome kokybės valdymo priemones, įdiegėme statistikos ir monitoringo sistemas. Prireikus tyrimų, patys čia kreipiamės, KMP laboratoriją rekomenduojame ir savo artimiesiems“, – kalbėjo laboratorijos vadovė.

Sudėtingiausi tyrimai

Dažniausiai žmonės kreipiasi dėl pačių paprasčiausių, bet diagnostikai svarbių tyrimų: bendrųjų hematologinių, gliukozės kiekio tyrimų, lipidogramų. Tačiau taip pat atliekami ir labai reti, tokie kaip maisto netoleravimo ar streso indikatorių nustatymai.

Tyrimų spektras labai platus – nuo molekulinių, hematologinių iki imunocheminių ir serologinių. Neseniai laboratorijoje pradėti atlikti mažiesiems pacientams aktualūs rotavirusų ir adenovirusų antigenų nustatymo testai, kalprotektino ir prokalcitonino tyrimai. Pastarasis (PCT) yra bakterijų, grybelių ir parazitų sukeltų infekcinių ligų žymuo. Jis taip pat yra vienas specifiškiausių rodiklių sepsio diagnostikoje. Prokalcitonino koncentracijos tyrimas gali būti panaudotas tiek skubiai diagnostikai, tiek gydymo veiksmingumui įvertinti.

Komplektas: laboratorijos įranga – moderni, darbuotojai – profesionalūs, patalpos – jaukios. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Sudėtingiausi atliekami tyrimai: streso indikatorių, molekuliniai ŽPV genotipų nustatymo.

„Visą mūsų atliekamų tyrimų spektrą galima rasti interneto puslapyje www.kaunopoliklinika.lt. Kol kas neatliekame tik mikrobiologinių ir patologijos diagnostikos tyrimų, tačiau turime sudarę sutartis su kokybiškomis subtiekėjų laboratorijomis ir užtikriname, kad būtų atlikti ir šie tyrimai“, – vardijo Ž. Jacikė.

Laboratorija rengia ir mokslo studijas, todėl pacientai interneto puslapyje, socialiniuose tinkluose gali rasti pranešimų ir kvietimų, kviečiančių dalyvauti mokslo tyrimuose ir atlikti kitų, mokslui skirtų, kraujo tyrimų. „Tai ypač svarbu žengiant į priekį su naujomis diagnostikos priemonėmis“, – sakė pašnekovė.

Dirbs du gruodžio šeštadienius

Kiekviename KMP padalinyje yra po laboratorijos padalinį, kurie dirba kiekvieną darbo dieną.

Dainavos padalinys (Pramonės pr. 31, Kaunas) dirbs ir du šeštadienius – gruodžio 10 ir 17 d. (8–12 val.). Tikimasi, kad ši naujovė pacientams leis lengviau pasiruošti artėjančioms didžiosioms metų šventėms, o kartu ir greičiau pasirūpinti savo sveikata.

Minėtais šeštadieniais, kaip ir darbo dienomis, galėsite kreiptis dėl gydytojo paskirtų nemokamų (priimami pacientai iš visų KMP padalinių) ir mokamų laboratorinių tyrimų (gali kreiptis ir neprisirašę prie poliklinikos pacientai).

Ir šeštadieniais galėsite įsigyti laboratorinių tyrimų kompleksų, kuriuos atlikus, laboratorinės medicinos gydytojas jums patogiu metu nemokamai pakomentuos tyrimų rezultatus ir, prireikus, nusiųs atlikti tolesnių tyrimų, pasikonsultuoti su specialistais.

Gruodžio 10 ir 17 d., šeštadieniais, reikalinga išankstinė registracija. Dėl registracijos kreipkitės darbo dienomis 7.30–20 val. Dainavos padalinio registratūros tel. (8 37) 403 900 arba atvykę į registratūrą (Pramonės pr. 31, Kaunas).

Išsamiau apie laboratorinius tyrimus, kompleksus – www.kaunopoliklinika.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių