Kluoniškių kaime – partizaniškas gimtadienis

  • Teksto dydis:

Kluoniškių kaime (Kauno r.) paminėtas ypatingas partizaniškas gimtadienis – Sūduvos partizano, Vyčio Kryžiaus ordino kavalieriaus, Laisvės premijos laureato Vytauto Balsio-Uosio 100-metis.

V. Balsys per savo gimtadienius dažnai juokaudavo: „Ką jūs darysite, kai sulauksiu 100 metų?“ Legendinis partizanas nesulaukė 100-ojo gimtadienio, amžinybėm iškeliavo prieš ketverius metus. Tačiau artimieji, bičiuliai susirinko jo gimtinėje atšvęsti šios svarbios dienos.

„V. Balsys buvo išskirtinė asmenybė: savo šalies patriotas, charizmatiškas lyderis, laisvės kovų simbolis. Jo ir kitų partizanų dėka Lietuvos miškuose prasidėjo lietuvių tautos kelias link Nepriklausomybės, todėl apie jo gyvenimą mūsų mokytojai pasakoja jaunajai kartai. Legendinis partizanas gimė šiame krašte, o Zapyškio žemė – tai laisvės kovotojų, savanorių, knygnešių kraštas. V. Balsys mylėjo savo gimtinę, savo šalį ir aukojosi dėl jos. Partizanas ragino mus išlaikyti tautinio orumo jausmą, tad būkime verti šių žodžių. Šiandien švęskime jo 100-ąjį gimtadienį, nes jis mus mato ir džiaugiasi, kiek mūsų daug čia susirinko“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Šventės metu meras su praėjusiu gimtadieniu, kuris buvo gegužės 15 d., pasveikino V. Balsio dukrą Rūtą Balsytę.

V. Balsys buvo išskirtinė asmenybė: savo šalies patriotas, charizmatiškas lyderis, laisvės kovų simbolis.

Renginyje buvo prisiminta lietuvių rezistencinė kova už laisvę, pagerbti šioje sodyboje 1945 m. birželio 13 d. žuvę partizanai, tarp jų buvo ir V. Balsio brolis, sudainuota daug lietuviškų dainų. Taip pat skambėjo trys pagarbos salvės: už žuvusius laisvės kovotojus, už V. Balsį ir už laisvą Lietuvą Tėvynę.

Paminėti partizano gimtadienį atvyko ir daug garbingų svečių: Kovo 11-osios akto signataras Leonas Milčius, Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos karininkų ramovės ilgametis viršininkas Gediminas Reutas, dar gyvi laisvės kovų dalyviai, Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius ir gausus būrys šaulių, jie renginio metu davė priesaiką.

Sodyboje, kurioje gyveno partizanas, meras, V. Balsio dukra Rūta Balsytė, rinktinės vadas V. Žymančius ir Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas atidengė atminimo stendą. Sudegintos sodybos vietoje buvo pasodintas uosiukas. Šio medžio slapyvardžiu pasivadino V. Balsys.

Šventinį gimtadienį vainikavo simbolinis akcentas – sodyboje augančios šimtametės liepos, menančios skaudžius šios sodybos įvykius, kamieną papuošė 100 trispalvių šilkinių juostelių – už kiekvienus V. Balsio metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skiep

skiep portretas
su uniforma Lietuvos kario ,,,buna ,,,su kysiai pagauna stt /ramoves buves virsininkas .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių