Kembridžo svajonės kaina – sunkiai įkandama

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

23 metų kaunietė Gabija Karpauskaitė gali didžiuotis įstojusi į magistro studijas prestižiniame Kembridžo universitete. Tačiau nelengvą kelią įveikusiai merginai iki svajonės išsipildymo trūksta dar vieno dalyko – finansinės paramos.

23 metų kaunietė Gabija Karpauskaitė gali didžiuotis įstojusi į magistro studijas prestižiniame Kembridžo universitete. Tačiau nelengvą kelią įveikusiai merginai iki svajonės išsipildymo trūksta dar vieno dalyko – finansinės paramos.

Nori daug dirbti

Beveik 28 tūkst. eurų – tiek metams kainuoja išlaikymas ir studijos viename seniausių Anglijos universitetų, išugdžiusių kone šimtą Nobelio premijos laureatų. Anot Gabijos, norint gauti stipendiją, reikia būti genijumi.

Nors mergina savęs genijumi nelaiko, įstojusi į edukologijos magistrą vaikų literatūros srityje, ji sugebėjo įtikinti viską mačiusią Kembridžo akademinę bendruomenę, kad universitetui bus naudinga studija apie lietuvių liaudies pasakas.

Anot Gabijos, ten studijuojantis jos draugas yra pastebėjęs, kad į Kembridžą patekę lietuviai yra pajėgūs labai daug pasiekti. Jis mato daug potencialo tarp Lietuvoje esančio jaunimo, tačiau kelią jiems užtveria finansinė situacija.

Studijuoti ir vienu metu dirbti, ką daro dažnas studentas Lietuvoje, Kembridže neleidžiama. Nieko keisto, nes dirbdamas negalėtum pakelti tokio krūvio. „Per interviu Kembridžo vaikų literatūros profesorė kelis kartus manęs klausė, ar aš sugebėsiu, nes čia reikės labai daug dirbti“, – entuziazmu trykštanti Gabija teigia būtent to ir norinti.

Siekia aukštumų

Jėzuitų gimnaziją ir anglų filologijos bakalaurą Vilniaus universitete baigusi mergina išaugo neįprastoje šeimoje. Būdama vyriausiu vaiku ji dar turi šešias seses ir vieną brolį.
22 metų sesuo Seva šiais metais baigia bakalauro studijas Kembridže. Mergina laimėjo stipendiją, kuri yra suteikiama tik dešimčiai studentų. Magistrą ji svajoja studijuoti tame pačiame universitete arba Oksforde, tačiau jei negaus stipendijos, įsidarbins, kol susitaupys studijoms.

Sevos brolis dvynys Juozas studijuoja vandens ekologiją ir kraštovaizdį Vokietijoje, 18-metė sesuo Laura – koledže Italijoje, vienintelės tiksliukės šeimoje svajonė – kurti vaistus. 17-metė Eglė dabar mokosi JAV.

20-metė Rūta, šiemet baigianti mokslus Jėzuitų gimnazijoje ir griežtai kvestionuojanti humanitarinių mokslų lygį Lietuvoje, taip pat planuoja studijuoti užsienyje. Mergina jau išbandė mokslus svetur, kai laimėjo stipendiją metams vienoje privačioje JAV mokykloje. Rūta pernai tapo viena iš tarptautinės filosofijos olimpiados laureatų. Jau dabar mergina sulaukė pasiūlymų studijuoti iš vienų geriausių pasaulio universitetų.

Mažiausios 15-os metų Dalia ir 12-metė Kotryna kol kas didelių planų neturi, nes dar mokosi mokykloje ir ant jų pečių – daugiausia buities rūpesčių. Į pokalbį su „Kauno diena“ norėjo atvykti visos šiuo metu Kaune esančios sesės, tačiau Dalia susirgo ir dieną prieš mažoji Kotryna visą dieną ją slaugė.

Susiduria su iššūkiais

Tokią ambicingą ir intelektualią šeimą užauginusi mama Margarita nesistebi savo vaikų sugebėjimais: „Kai yra didelė šeima, yra daugiau problemų ir vaikai susiduria su didesniais iššūkiais nei vienturtis vaikas. Jie nuo mažens patys turi savimi pasirūpinti: ir apsirengti, ir indus plauti, susitvarkyti kambarius, išsilyginti drabužius.“

Pati Margarita taip pat yra baigusi aukštąjį mokslą – rusų filologiją, o jos vyras Juozas ilgus metus buvo mokslo darbuotojas.

„Iš tikrųjų, mes niekada nespaudėme vaikų. Niekada nepykdavau, jei gaudavo blogą pažymį. Aš matau, kad mano vaikai yra ambicingi, darbštūs, daug dirba, o jei jiems nepasisekė ir gavo kokį šešetą, man tai nėra baubas. Tokia politika pasiteisina“, - auklėjimo paslaptį atskleidė Margarita.

Nori keisti sistemą

Anot jos, šios šeimos vaikų tikslas niekada nebuvo „užsikalti“ pinigų ir tapti turtingais, todėl ir Kembridže studijuoti žadanti Gabija po metų magistro studijų nori sugrįžti į Lietuvą. Nors čia ir sunkiau, bet mergina sako matanti, koks didelis Lietuvoje yra specialistų trūkumas.

„Kembridžui reikia žmonių, kurie nori keisti pasaulį. Aš irgi to noriu. Dirbdama mokykloje aš matau, kad žmonės nemąsto, jie nebuvo mokomi nuo mažens mąstyti. Mano svajonė būti mokytoja, tačiau aš noriu keisti Lietuvos švietimo sistemą, aš noriu, kad žmonės stengtųsi mąstyti“, - ryžtingai keisti sistemą pasiryžusi Gabija.

Mergina tikina norinti daryti tai, kas jai patinka, o Kembridžas tikrai nėra prestižo reikalas, o tik priemonė svajonei pasiekti. Gabija vaikų literatūros studijų ieškojusi universitetuose visame pasaulyje ir atradusi jas Kembridže. Juolab, kad čia dėsto vaikų literatūros profesorė, esanti jos idealu.

Nusivylė įstatymais

„Per interviu manęs klausė, ką darysiu su finansais. Atsakiau, dėsiu visas pastangas, kad įstočiau, o jau pinigus kaip nors surinksiu. Turbūt pagalvojo, kad jei esu tokia išprotėjusi, tai reikia priimti“, - juokėsi Gabija, apie įstojimą sužinojusi tik prieš dvi savaites.

Nors studijos prasideda tik spalio mėnesį, pinigus universitetui reikia sumokėti iki liepos pabaigos. Universitetui reikia įrodyti, kad tu esi pajėgus sumokėti tokią sumą. Gabija pastebėjo, kad daug žmonių nori jai pagelbėti, ji teigia sulaukusi daug žinučių iš savo draugų „Facebook“ profilyje, kur žmonės dalino patarimus, kur ji galėtų kreiptis dėl paramos.

Nors mergina turi daug vilties ir ryžto, tačiau bijo, kad nenumatytos aplinkybės gali jai sukliudyti. Gabija sužinojo, kad nuo sumos, kurią jai paaukos geradariai žmonės, 15 proc. - pelno mokestis - atiteks „Sodrai“, nes mergina neatitinka paramos gavėjo statuso. Studijuoti besiveržiančiai Gabijai svarbus kiekvienas euras, o valstybė iš jos pasiims daugiau nei 4 tūkst. eurų.

„Esu paprastas žmogus, kuris labai daug dirba ir labai stengiasi. O kai labai nori, tai gali ir pasiekti“, - mergina žada nenuleisti rankų ir eiti asmeniškai pasikalbėti su valdininkais, kad jie suteiktų jai galimybę tobulėti ir savo žinias parvežti atgal į Lietuvą.

Galite padėti

Jei norite finansiškai ar idėjiškai paremti Gabiją, galite susisiekti su ja el. paštu adresu gkarpauskaite@gmail.com

Nuo kitos savaitės pradės veikti tinklapis, per kurį galima bus paaukoti pinigų tiesiogiai į Gabijos sąskaitą. Tinklapio adresas – gkfng.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip saunuoliai vaikai

siaip saunuoliai vaikai portretas
bet su geru issilavinimu ar plaunuoja grizti i Lietuva? visi is seimos mokosi uzsienyje ir kas toliau.... ? lietuviai rems, dirbs uzsienyje. Na, siaip linkiu sekmes!

šaunuolė

šaunuolė portretas
Šaunuolė! Noriu pasakyti, kad jau vien faktas, kad ji įstojo į Kembridžą rodo, kokia ji darbšti ir protinga. Iki jos svajonės išsipildymo liko visai nedaug. Manau, kad ši mergina tikrai verta studijuoti tokiame universitete, o jei jau prašo paramos, reiškia jai jos tikrai reikia. Čia yra pačių skaitytojų pasirinkimas, padaryti gerą darbą, ar ne :)

We

We portretas
Šaunuolė! ES piliečiams galima pasiimti studijų paskolas studijuoti JK universitetuose, lai susisiekia su kitais lietuvaičiais, studijuojančia iš Kembridže, jie pakonsultuos detaliau. Yra Facebook'ekeimbridzo lietuvių bendruomenes grupe.Sekmes,
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių