Kelionė namo rekonstruojama Žemaičių gatve – tik drąsiems

Vasaros pradžioje prasidėjusi Žemaičių gatvės rekonstrukcija, nepaisant savivaldybės atstovų atsiprašymų už laikinus nepatogumus, kelia gyventojų nepasitenkinimą. Panašu, kad kai kurie gyventojams svarbūs dalykai savivaldybės ir rangovų sutartyje net nebuvo aptarti.

Pamiršo šviesą?

Skelbiant apie rekonstrukcijos pradžią pristatyta, kad "Žaliakalnį su centru jungianti Žemaičių gatvė yra viena iš paskutinių šioje miesto dalyje esančių gatvių, primenančių senuosius Kauno laikus. Itin prastos būklės gatvės kapitalinis remontas prasidės nuo pirmadienio (birželio 3 d. – red. past.). Rekonstrukciją planuojama užbaigti iki vasaros pabaigos".

Tokia informacija savivaldybės interneto puslapyje skelbiama dar ir šiandien. Laiko liko ne tiek daug, bet situacija visai nekvepia pabaigtuvėmis. Šaligatvio plytelės klojamos dar tik prie Jono Jablonskio gimnazijos, tik atkarpoje nuo Savanorių prospekto iki Aušros gatvės sudėti borteliai.

Ne už kalnų – tamsus paros metas. Kas tada? Taip ir baksnosime į tamsą?

"Matyt, įsivėlė klaida. Rangos sutartis yra iki kitų metų vasario mėnesio, tačiau rangovas stengsis baigti darbus iki metų pabaigos", – patikslino Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistas Arnoldas Bukelis. Šių metų paskutinę gegužės dieną įsivėlusi klaida daugeliui sukėlė nepagrįstų lūkesčių.

Žemaičių gatvės gyventojai, ko gero, tiksliau žino, kiek užtruks darbai, todėl iškėlė elementarų klausimą – laikinas gatvės apšvietimas. "Vasaros naktimis grįžti namo nesaugu. Dabar jau situacija kiek geresnė, tačiau kai buvo viskas išrausta, tai turėjai pasišviesti kelią, kad į kokį griovį nenugarmėtum", – problemą dėstė į redakciją paskambinęs Žemaičių gatvės gyventojas.

Vyras svarstė, kad gal pamiršta įrengti laikiną gatvės apšvietimą. "Dienos trumpėja, ne už kalnų – tamsus paros metas. Kas tada? Taip ir baksnosime į tamsą?" – retorinius klausimus bėrė jis. Savivaldybės atstovai ramina, esą dar mėnesiukas kantrybės, ir bus pastatytas stacionarus apšvietimas.

Optimistiniai planai

Artimiausi Žemaičių gatvės rekonstrukcijos planai gana optimistiniai. "Rekonstrukcija vyksta visu tempu ir iki rugsėjo 1 d. planuojama eismą atverti Žemaičių gatvės dalyje nuo Savanorių prospekto iki Aušros gatvės, o likusią dalį iki K.Donelaičio gatvės rangovai planuoja užbaigti rugsėjo mėnesio viduryje, jeigu tik leis oro sąlygos", – aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Orai Žemaičių gatvės rekonstrukcijos darbams nebuvo palankūs. Pasak A.Pakalniškio, rangovui koją greičiau užbaigti darbus pakišo liūtys, ne kartą plovusios šlaitą, kurį ir vėl teko atstatinėti, trukdė kitiems darbams.

Darbus vykdančios bendrovės "Kauno tiltai" Kelių tiesimo aikštelės Nr.2 vadovas Jonas Bielevičius sakė, kad buvo atlikti papildomi inžineriniai kontroliniai geologiniai tyrinėjimai ir patikslinti esamo šlaito nuolydžiai. "Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, numatyti neesminiai techninio projekto sprendinių pakeitimai: viršutinė šlaito dalis bus tvirtinama metalinio tinklo "Green Terramesh Ligth" sistema, o apatinė – "Secumat" tinklu", – dėstė J.Bielevičius.

Dar viena gyventojams užkliuvusi problema jau sprendžiama. Žemaičių gatvės įkalnėje, ties akmeniniais laiptais, vedančiais į Dzūkų gatvę, rekonstrukcijos metu sustumti gyventojų konteineriai. Praeiti tą vietą būna nemenkas iššūkis – smarvė, musių spiečiai, į konteinerius netelpančios šiukšlės.

"Kauno švara" garantavo, kad viskas bus sutvarkyta. Jų mašina sulūžo, tai gal dėl to buvo kilę nesklandumų", – situaciją aiškino  A.Bukelis.

Svarbūs pokyčiai

Rekonstrukcijos metu numatyta atlikti ne tik standartinius tokiais atvejais darbus – pakloti naują asfaltą, įrengti naujus šaligatvius ir apšvietimą, bet ir sutvirtinti slenkantį šlaitą ir atskirti mišriai veikiančias buities ir lietaus nuotekų sistemas.

Prapliupus liūtims tai padės išvengti didelio kiekio vandens nubėgimo nuo kalno viršaus į K.Donelaičio gatvę ir Laisvės alėją.

Darbų metu Žemaičių gatvė uždaryta, ja gali naudotis tik vietiniai gyventojai, kiti vairuotojai privalo važiuoti alternatyviomis trasomis – Savanorių prospekto ir Parodos gatvės įkalnėmis, yra nurodytos apylankos mažesnėmis Žaliakalnio gatvelėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko verkiat

ko verkiat portretas
sutvarkys ir bus gerai, o tai netvarkyta buvo nuo caro ruriko laiku

Kavenskis

Kavenskis portretas
O visvaldzius prizadejo kad Kauno fontanuose krevetes laimingos nardys ir uzkandziaus zuvu pirsteliais....

to ko - šiaip, žmonės ir namus

to ko - šiaip, žmonės ir namus portretas
turi čia, o sparnų - ne...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių