„Kauno vandenys“ ramina gyventojus: šaltame vandenyje legionelės nesiveisia

  • Teksto dydis:

Norime informuoti ir nuraminti gyventojus, kad šaltame vandenyje legionelės nesiveisia, praneša bendrovės „Kauno vandenys“.

Iš gręžinių išgaunamas vanduo yra 8–10 laipsnių. Legionelės pradeda daugintis, kai vanduo viršija 22 laipsnių temperatūrą. Pavienės legionelės bakterijos, randamos šaltame geriamajame vandenyje, grėsmės nekelia. Jos pradeda daugintis, kai nėra išlaikomas temperatūrinis režimas. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Praėjusią savaitę pasirodžius pirminei informacijai apie legionelės atvejus Garliavoje, „Kauno vandenys“ savo iniciatyva paėmė vandens mėginius iš Garliavoje esančių vandentiekio tinklų. Mėginiai buvo pristatyti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją, kurioje bus tiriami dešimt dienų.

Primename, kad „Kauno vandenys“ yra atsakingi už vandens tiekimą iki įvadinio skaitiklio, už vidaus vamzdyno kokybę bendrovė neatsako. Jeigu vandens mėginiai, apie kuriuos vakar buvo kalbėta viešojoje erdvėje, buvo paimti iš gyventojų butų čiaupų, tai nėra vandens tiekėjo atsakomybė, o vandentiekio sistemą prižiūrinčio namo administratorius atsakomybė.

Pasak „Kauno vandenų“ generalinio direktoriaus Ramūno Šulskaus, dabar svarbiausia sulaukti vandens tyrimų atsakymų, kokia situacija yra bendrovės tinkluose.

Kalbant apie Garliavoje esančią siurblinę, kuri vakar viešojoje erdvėje buvo įvardinta kaip viena iš galimų legioneliozės protrūkio priežasčių, patiksliname, kad iš šios siurblinės tiekiamas tik šaltas vanduo. Jokie temperatūriniai režimai joje nėra keičiami ar nustatomi. Atkreipiame dėmesį, kad vanduo rezervuaruose neužsistovi, jis nuolatos cirkuliuoja ir atsinaujina, o legioneliozės bakterija susidaro vandeniui stovint.

Pagal higienos normas ir pagal patvirtintą Maisto veterinarijos tarnybos monitoringo planą tyrimai tokiai analitei kaip legionelės bakterija šaltam vandeniui nėra nustatyti.

„Geriamajame vandenyje yra tiriama žarninės lazdelės ir žarniniai enterokokai. Juos privaloma tirti, o legionelės bakterijos tyrimai nėra numatyti net ir pačioje higienos normoje“, – sakė R. Šulskus.

Šiandien papildomai bus paimti mėginiai iš 11 siurblinių rezervuarų legionelės bakterijai ištirti. Tyrimus atliks Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

„Kauno vandenys“ tikisi greito ir išsamaus legioneliozės protrūkio tyrimo. Bendrovės administracija bendradarbiauja su šį tyrimą atliekančiomis institucijomis, teikia informaciją ir visus reikalingus dokumentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
lanz'birgai?

yja

yja portretas
pavojingų sveikatai bakterijų iš vis gyventojams tiekiamam vandeny neturi būti, veiklios jos ar ne. Linksniuoja kaimo šulinius, bet vandentekis tai iš vis baubu tuoj taps

??

?? portretas
Manau kad būtent per šaltą vandenį, kurį gerti iš krano visą laiką agitavo tiekėjai ir galėjo pasklisti virusas. Ir durniui aišku kad gręžinyje jo nėra, bet tas vanduo keliauja ilgais vamzdynais, kurie dėl avarijų būna ištuštinami, remontuojami, o patekęs užkratas gali veistis jau pastatų vandens sistemose, kur įšyla nuo patalpų oro ir nuo greta esančių karšto vandens vamzdžių, kadangi pagal ankstesnes normas nei šilto, nei šalto vandens stovai nebuvo izoliuoti. Galima nusiprausti šiltu vandeniu Iš šalto vandens čiaupo. Bet gal būt yra dar vienas užkrato šaltis - parduodamas vanduo buteliuose
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių