Kauno tvirtovės 6-asis fortas sulauks daugiau priežiūros

  • Teksto dydis:

Neabejingiems kultūros paminklų likimui – gera žinia. Kauno tvirtovės 6-asis fortas nuo šiol bus saugomas pagal specialiajame plane nustatytus paveldosaugos reikalavimus. Jie reikalingi vertingosioms savybėms išryškinti ir prarastoms atkurti.

Kauno tvirtovės 6-asis fortas yra rytinėje Kauno miesto dalyje, Nemuno slėnio viršutinėje terasoje. Bendra forto statinių būklė yra patenkinama, tačiau reikalaujanti priežiūros. Teritorija natūraliai apaugusi medžiais ir krūmais, ne tik sudarančiais klaidingą gynybinių statinių vaizdą, bet ir ardančiais pastatus, žemių pylimus, griovių reljefą. Objekto prieigos gausiai urbanizuotos, todėl tvirtovė matoma tik iš arti ir sunkiai prieinama visuomenei. Atsižvelgiant į šias aplinkybes ir siekiant išsaugoti unikalią istorinę, techninę, architektūrinę, urbanistinę vertę turintį kultūros paveldo objektą ir jo teritoriją, parengtas ir patvirtintas jo apsaugos specialusis planas.

Specialiajame plane Kauno tvirtovės 6-ojo forto teritorija užima daugiau nei 12 ha. Numatytas vizualinės apsaugos pozonis siekia taip pat beveik 12 ha plotą. Planu nustatytos vertybės teritorijos ir apsaugos zonos ribos, paveldosauginiai reikalavimai bei numatyta konkrečių tvarkymo priemonių sistema: reglamentuoti žemės darbai, statinių bei įrenginių statyba, aukštis, tūris, užstatymo tankis ir intensyvumas, apželdinimas, želdinių aukštis, tankis, rūšis, nustatyti teritorijos tvarkymo principai ir planavimo kryptys.

Kauno tvirtovės 6-ojo forto apsaugos specialusis planas patvirtintas birželio 26 d. Kultūros ministro Šarūno Biručio įsakymu. Specialiojo plano organizatorius yra Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, rengėjas – VĮ „Lietuvos paminklai“. Specialusis planas buvo rengiamas nuo 2008 m., tam skirta apie 85 tūkst. litų valstybės biudžeto lėšų.

1879 m. Rusijos caras Aleksandras II išleido potvarkį dėl Kauno tvirtovės statybos. Jos 6-ojo forto statyba baigta po dešimtmečio – 1889 m., pirminė paskirtis – gynybinė. Tvirtovė nustojo funkcionuoti po Pirmojo pasaulinio karo, o 6-asis jos fortas paliktas Lietuvos kariuomenės žinioje. Tarpukariu fortas tapo Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo filialu, vėliau, Antrojo pasaulinio karo metais, jame veikė sovietų karo belaisvių koncentracijos stovykla, galiausiai sovietmečiu objektas naudotas kaip šaudmenų sandėlis.

Šiuo metu Kauno tvirtovės 6-asis fortas yra apleistas, tačiau dar šiemet planuojama tvarkyti laikinus vartus, atstatyti dalį drenažo sistemos, o kitąmet – įrengti muziejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

qq

qq portretas
kaku prideliota vidury miesto,koks dar cia "kulturos paminklas",nupezusiu caro generolu nevykes,idiotiskas statinys ir tiek.griauti situos kakas greiciau reikia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių