Kauno skola per metus sumažėjo 35 mln. litų

Kauno valdžia ketvirtadienį apžvelgė praėjusiais metais nuveiktus darbus bei pažėrė pažadų naujiesiems. Gera žinia ta, kad keliomis dešimtimis milijonų sumažėjo miesto skola.

Biudžetas viršijo lūkesčius

2012 metais miesto biudžetas buvo 790 mln. Lt – 5 mln. Lt didesnis, nei tikėtasi.

Gyventojų pajamų mokesčio pernai buvo surinkta 284 mln. litų. Biudžetą didele suma papildė turto mokestis – 56 mln. Lt, nekilnojamojo turto mokestis – 44 mln. Lt, žemės nuomos mokestis ir kiti mokesčiai – 9 mln. Lt.

Be to, biudžetą papildė ir iš savivaldybės įmonių „Kauno švara“ bei „Kauno energija“ gauti dividendai.

Sumažėjo bendra savivaldybės skola, o tai, palyginti su kitais didmiesčiais, nėra įprasta, ypač su sostine. Savivaldybės bendra skola sumažėjo 35 mln. Lt, dabar ji sudaro 175 mln. Lt, kai metų pradžioje siekė 210 mln. Lt“, – sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Gyrėsi ir nebaigtais projektais

Kauno meras A. Kupčinskas džiaugėsi, kad beveik baigta A. Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcija, eina į pabaigą darbai Parodos gatvėje.

„Šiemet bus platinama K. Petrausko gatvė, šio projekto vertė – 9 mln. litų“, – sakė A. Kupčinskas.

Planuojama pradėti ir suplanuotą 100 mln. Lt vertės projektą, kurio metu bus iš pagrindų sutvarkytos kelios svarbiausios miesto gatvės.

Meras kaip vieną didžiausių valdžios nuopelnų pernai įvardijo Dainų slėnio susigrąžinimą.

„Viliamės, kad šiemet pavyks į savo rankas susigrąžinti ir „Romuvos“ kino teatrą“, – teigė miesto vadovas.

Tačiau atsinaujinusios Laisvės alėjos dar reikės ilgokai palaukti.

„Rekonstrukcijos metu keisime ne vien suoliukus, šviestuvus ir tako dangą, reikės keisti ir komunikacijas. Viso projekto vertė – 70 mln. litų, o šiemet turime ir svarbesniu darbų“, – teisinosi A. Kupčinskas, užsiminęs, kad projektas atidedamas neribotam laikui, kai galbūt pavyks gauti finansavimą iš ES.

Miesto laukia nauji iššūkiai

Tarp svarbiausių darbų 2013 metais A. Kupčinskas paminėjo „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcijos pabaigą, taip pat Prisikėlimo bažnyčios aplinkos sutvarkymą, Savanorių prospekto estakados rekonstrukciją.

„„Girstučio“ rekonstrukcija beveik baigta, belieka susiderėti su operatoriumi. Dabar deramės su „Birštono mineraliniais vandenimis“", – pasakojo meras, tikindamas, kad 21 mln. litų vertės projektas bus baigtas iki pavasario.

Jo teigimu, šįmet ketinama išgrįsti Prisikėlimo bažnyčios šventorių istoriniais Juozapavičiaus prospekte rastais akmenimis.

„Jeigu visi darbai vyks sklandžiai, tikimės, kad Savanorių prospekto estakadą taip pat pavyks sutvarkyti per metus. Ši miesto arterija jau seniai prašosi remonto“, – sakė A. Kupčinskas.

Pernai pradėta Panemunės tilto rekonstrukcija bus tęsiama ir šiemet. „Per šiuos metus padaryta darbų už 30 mln. litų“, – garantavo meras.

Piešia ateities vizijas

A. Kupčinskas įsitikinęs, kad Kaunas galėtų imtis ir kitų projektų, tačiau tam reikia nemažai pinigų.

„Aš manau, kad būtų vertas dėmesio Milikonių futbolo maniežo rekonstrukcijos projektas, kurio vertė – 7 mln. litų“, – vardijo miesto vadovas.

Jo nuomone, būtina parengti Kongresų, konfrencijų ir koncertų rūmų techninį projektą. A. Kupčinskas tikisi, kad šią idėją būtų galima įgyvendinti ES lėšomis, pateikiant paraišką 2014-2020 metams.

ES paramos viliamasi ir Raudondvario plento rekonstrukcijai, kuriai gali prireikti beveik 40 mln. litų.

Dar vienas, mero teigimu, svarbus dalykas – pigių oro linijų pritraukimas į Kauno tarptautinį oro uostą.

„Kartu su rajono savivaldybe neatsisakome minties, kad mes ir toliau skatintume Kauno tarptautinį oro uostą ieškoti naujų krypčių, tačiau keliame esminę sąlygą, kad tai turi būti ne vien tik išvykstamasis turizmas, bet ir atvykstamasis“, – kalbėjo jis.

Daugės savivaldybės darbuotojų

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis atskleidė, kad šiemet didės savivaldybės darbuotojų armija.

„Savivaldybėje per daugelį metų funkcijų daugėjo, todėl darbuotojų irgi turi padaugėti“, – argumentavo D. Ratkelis.

Anot jo, daugelis turėjo pastebėti, kad mieste sumažėjo patruliuojančių pareigūnų, o pažeidėjų nemažėja.

„Padidinsime viešosios tvarkos tarnybos darbuotojų skaičių, kurie talkins pareigūnams“, – sakė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OHO

OHO portretas
Na, ir sugebėjo prisiskolinti, kodėl neparašo, kaip tą " Girstutį" privatizavo ir kaip atsipirko iš vieno " geradario" už kelis kart didesnę kainą? O kam " padovanotas" Respublikos viešbutis? Taigi, kur dingsta milijonai?

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt

666

666 portretas
:) , juokas ima . tai kiek butu sumazejus jei ne arena ? skolos visai neturėtu buti bet matosi kas kauno uabą valdo
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių