Kauno gimtadienis: iki pasimatymo!

615-asis Kauno gimtadienis nugulė į istoriją ir prisiminimus. Manoma, kad piko metu Santakoje buvo susirinkę arti 30 tūkst. žmonių, o per tris dienas gimtadienio šventę aplankė maždaug 100 tūkst.

Vieta ir planai

Miestas trijų dienų gimtadienio maratoną pasitiko šūkiu „Kaunas – mūsų praeities ateitis“. Svečiams pasiūlytoje gausioje renginių programoje veiklų įvairovė leido rinktis nuo ramesnių, sveikatai palankių iki audringų užsiėmimų, reginių. Itin palankiai kauniečiai vertino šventei pasirinktą vietą – Santakos parką.

„Šių metų renginių sukoncentravimas Santakoje iš dalies buvo nulemtas šiuo metu vykstančių Rotušės pastato rekonstrukcijos darbų. Vis dėlto pramogų sukoncertavimas pasiteisino – kauniečiai ir miesto svečiai pagrindines programos dalis rado vienoje vietoje, turėjo galimybę dar sykį pasimėgauti žaliosiomis miesto erdvėmis, pasigrožėti Nemuno ir Neries upių santaka. Dalis Kauno gimtadienio renginių pakvietė aplankyti ir kitas erdves“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Gimtadienio organizatorius, „Medusa Concert“ vadovas Remigijus Knabikas taip pat pritarė, kad vieta pasirinkta tinkamai. „Anksčiau būdavo gyventojų nusiskundimų dėl triukšmo, šiemet tokių nėra arba bent jau mūsų nepasiekė. Labai jauki ir tinkama vieta, kurioje tilpo ir ramesnė šeimų erdvė, ir vėliau vykę koncertai, šviesos instaliacijos, po trejų metų grįžęs viduramžių riterių turnyras ir kitos veiklos. Lyg ir viskas gerai“, – šventinį maratoną vertino R. Knabikas.

Gimtadienio organizatorius šyptelėjo, kad tobulumui ribų nėra, tačiau, vertinant renginio masiškumą, viskas vyko sklandžiai. „Na, gal kažkiek sumaišties kėlė prekybininkai. Visi nori dalyvauti, bet sutarčių ir taisyklių neskaito, o paskui pyksta. Gal dar kalbėsime su savivaldybe ir dėl nemokamo parkavimo šventės dienomis miesto centre. Nežinau, ar tai buvo geras sprendimas. Gal reikėtų galvoti ne apie eismo ir parkavimo tvarką kiekvienai šventei atskirai, o parengti vieną planą, kuris būtų kiekvieną kartą toks pats vykstant į įvairias šventes centre“, – svarstė R. Knabikas.

Kai kam užkliuvo, kad gimtadienio proga automobilių parkavimas buvo nemokamas, o štai viešasis transportas vykstantiems į šventę kainavo. Kultūros skyriaus vedėja patikino, kad po šių metų šventės diskutuojama ir apie nemokamą viešąjį transportą gimtadienio proga.

Įvairiems skoniams

Gimtadienio fiestos programoje buvo viduramžių miestelis, senovės amatų ir kitokios mugės, riterių turnyrai, ryškūs praėjusių metų – Kauno – Europos kultūros sostinės – akcentai, didžiojoje muzikos scenoje pasirodė populiarūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, grupės ir didžėjai.

„Nuostabių, įsimintinų akimirkų buvo gausybė – kiekvienas apsilankęs turbūt išskirtų ne vieną labiausiai patikusį akcentą. Šokantys fontanai sulaukė ypatingų ovacijų, o šviesos instaliacijos sukūrė nepaprastų įspūdžių ir patirčių. Šviesos instaliacijos varijavo nuo paprastai, bet įdomiai apšviestų medžių iki sudėtingų techniškai, su garsu ir kintančiomis spalvomis instaliacijų. Planetų imitacijos sulaukė ne vieno susižavėjimo šūksnio. Atlikėjai, didžėjai taip pat atrado savo klausytoją. Pastebėjome, kad daugelis atėjo stebėti tradicija tapusių viduramžių riterių kovų turnyrų, netgi žinojo riterius, aktyviai juos palaikė“, – pastebėjimais dalijosi A. Augonė.

Santakos parko Nemuno pakrantėje buvo įrengta jauki šeimų erdvė, Senamiestyje veikė tradicinė mugė. Ryškiu penktadienio akcentu tapo Kiemų šventė prie vieno didžiausio vakarienės stalo Laisvės alėjoje, vėl pakvietusi visus pabūti kartu.

Kitos erdvės

Jau tradicija tapęs plaukimas „Švęskime upę“, pakvietęs mėgautis upėmis, kūryba ir bendryste, praplėtė Kauno gimtadienio geografiją, startavęs nuo Lapių seniūnijos ir Panemunės paplūdimio. Vieni sėdo į baidares, valtis, plaustus ar kitas vandens transporto priemones ir atsisveikino iki finišo Nemuno ir Nerie santakoje, kiti liko krante mėgautis siūlomomis edukacijomis, žaidimais ir muzika.

Kultūros festivalis „Putvinskio gatvės diena“ daugiau kaip 30 veiklų pristatė modernizmo architektūros estetika alsuojančioje ir vienoje įdomiausių mieste V. Putvinskio gatvėje.

Paprastai kaip atskiras miesto renginys vykdavusi V. Putvinskio gatvės diena šiais metais vyko su Kauno gimtadienio vėliava. Įvairioms šventės veikloms pasirinktos lokacijos dar kartą pabrėžė šios gatvės mieste išskirtinumą – tai Kauno menininkų namai, Emanuelio Levino centro prieigos, „Šilelio“ laiptų prieigos, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir jo prieigos, Skulptūrų skveras, Velnių muziejaus sodelis.

„Pasibaigus šventei, jau pradedame galvoti apie kitų metų Kauno gimtadienį. Šiuo metu kaip tik analizuojame, kas pasiteisino, ką reikėtų išgryninti dar labiau. Norisi, kad kasmet atsirastų naujų staigmenų, o miestas švęstų dar trankiau“, – praėjusiu miesto gimtadieniu džiaugėsi A. Augonė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tm nuo Milikoniu kalno, linkiu persikraustyti, kai gyvens Viciunuose, nebesiskus miesto svente. Ko ten eit, jei ne garso, surmulio ir linksmybiu? Nepatinka garnyras, nevalgyk, nepatinka muzika, ausu kistukai ir namo. Nu toks negatyvas........

mumu

mumu portretas
hansos įkūrimo Kaune metinės

mi

mi portretas
Tokioje nykioje miesto šventėje dar neteko dalyvauti. Apsilankiau šeštadienį po pietų. Sutikti žmonės susirauke, veide šypsenų nematyti. Eilinis turgelis su pramoninėm prekėm. Vienas kitas pardavėjes su savo gamybos. Kainos kosminės, maistas neskanus. Paragavau šašlyko prie pagrindinio įėjimo, Nesupratau ką valgau. Kažkokia perkepta apdegusi mėsa. Dar neteko ragauti šašlyko su kopustų garnyru. Tiesa, porcijos didelės. Muzika estradoje tikrai ne šventinė. Garsas didžiulis. Toks vaizdas, kad atlikėjai susikoncentravę tik į garsą. Einant takeliu už 200 m neįmanoma susikalbėti. Klausytojų mizeris. Kai mergina baigė spiegti ir nutilo muzika, tai aplinkui girdėjosi kaip visi žmonės atsiduso iš laimės. Atėjom maloniai praleisti laisvalaikio, o ne klausytis spygavimo. Gyvenu ant Milikonių kalno, tai iki 2 val. nakties buvo neįmanoma užmigti nuo tokių "muzikos garsų". Atrodo, kad sėdi prie estrados.Negi organizatoriams neįdomi gyventojų ramybė. Įdomu kaip elgtusi meras, jei gyventų Šilainiuose?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių