Kauno rajono mokyklų valgykloms – aukščiausias įvertinimas

  • Teksto dydis:

Šį pavasarį pradėtas ugdymo įstaigų valgyklų reitingavimas Kauno rajonui labai sėkmingas – visos tikrintos valgyklos buvo įvertintos 5 balais (puiki būklė) ir suteiktas penkių puodelių ženklas. Šie rezultatai buvo pristatyti Domeikavos laisvalaikio salėje vykusiame pasitarime „Vaikų maitinimo organizavimo aktualijos ir naujovės“.

Penki puodeliai

Švietimo įstaigas tikrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Šiais metais jie įvertino dvylika Kauno rajono ugdymo įstaigų.

Valgyklos būklė yra vertinama balais, o skiriamajame ženkle vaizduojami puodeliais: vienas puodelis – nepatenkinama higienos būklė, du – patenkinama, trys – vidutinė, keturi – gera, penki – puiki.

Penkių puodelių ženklas suteiktas: Domeikavos, Garliavos Juozo Lukšos, Karmėlavos Balio Buračo, Čekiškės Prano Dovydaičio, Neveronių, VDU Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoms, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinei mokyklai, Ežerėlio, Babtų ir Kulautuvos lopšeliams-darželiams, Akademijos lopšeliui-darželiui „Smalsutis“. Prie mokyklų valgyklos durų, matomose vietose, bus užklijuoti lipdukai, vaizduojantys kavos puodelius.

„Kitos Kauno rajono mokyklos dar laukia savo vertinimo ir taip pat tikisi pačių geriausių rezultatų. Šis įvertinimas skatina pasitempti ir kitų valgyklų darbuotojus, siekti kuo geresnio įvertinimo, o vartotojui parodo „nematomą“ virtuvės vaizdą ir leidžia labiau pasitikėti maitinimo įstaiga, kad čia ruošiamas maistas yra tikrai saugus ir kokybiškas“, – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Žydra Narbutienė.

Sveikatai palanki mityba, modernios technologijos ir šiuolaikinės mokinių aptarnavimo formos visuomet buvo ir yra Kauno rajono savivaldybės prioritetų sąraše.

Pavyzdys kitoms savivaldybėms

Pasitarimo dalyvius pasveikinusi Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė akcentavo: sveikatai palanki mityba, modernios technologijos ir šiuolaikinės mokinių aptarnavimo formos visuomet buvo ir yra Kauno rajono savivaldybės prioritetų sąraše.

„Mūsų mokyklos pirmosios Lietuvoje pradėjo vykdyti ES finansuojamas Pieno ir vaisių vartojimo skatinimo programas, pirmosios įdiegė švediško stalo principą“, – priminė R. Popovienė.

Vicemerė pasidžiaugė, kad Kauno rajonas tapo pavyzdžiu kitoms savivaldybėms, čia pasisemti gerosios patirties vaikų maitinimo organizavimo srityje jau buvo atvykę labai daug kitų savivaldybių delegacijų.

„Maitinimas – itin svarbi sritis ugdymo įstaigoje, kuri sulaukia didelio tėvų ir visuomenės dėmesio, todėl tik dirbant kartu ir bendradarbiaujant galima pasiekti vaikų ir tėvų lūkesčius atitinkantį rezultatą“, – teigė Ž. Narbutienė.

Jokių ligų protrūkių

VMVT Kauno departamento vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė informavo, kad šiais metais pakaunės darželiuose ir mokyklose nebuvo jokių ligų protrūkių. Ji akcentavo, kad valgyklų būklė yra itin gera, didelėje dalyje mokyklų valgyklų sumontuota nauja moderni technologinė įranga, atlikti remonto darbai, atnaujintas gamybinis inventorius.

Šįmet Kauno rajone duris atvėrė dar trys visiškai naujos virtuvės: Kulautuvos lopšelyje-darželyje, Užliedžių lopšelyje-darželyje „Pienė“ ir Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo pastate.

„Kauno rajono prioritetas – ruošti karštą šviežią maistą vietoje. Maistas gaminamas vietoje visose Kauno rajono mokyklose, termosais pristatomas tik į Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyrių, modulinius darželius ir šeimos darželius“, – vardijo Ž. Narbutienė.

Pasitarime dalyvavusi Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros dėstytoja Žydronė Valatkevičienė pateikė mokslinę ir praktinę informaciją apie šio amžiaus rykštę – maisto netoleravimą, alergijas ir rekomendacijas, kaip tinkamai ruošti maistą produktams alergiškiems vaikams, kaip keisti maisto produktus kitais, kaip sudaryti jiems visavertį valgiaraštį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
galėtų rajono mokyklų virėjos pamokint kauniškes, nes pastarosios bando sriubas tik iš vandens virt.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Dabar mokyklų nebeliko atsirado KAŽKOKIOS UGDYMO ĮSTAIGOS , BET TOKIŲ UŽRAŠŲ LIETUVOJE NĖRA - KUR TEISYBĖ .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių