Kauno rajone vykdoma centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra

  • Teksto dydis:

Bendrovė „Giraitės vandenys“ aktyviai įgyvendina vandentvarkos plėtros projektus, kurie išplės centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklą.

Intensyvi plėtra

Bendrovė „Giraitės vandenys“ įgyvendina projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimas ir plėtra Kauno rajone (2014–2020 m. I etapas)“.

Įgyvendinant šį projektą jau yra įrengti vandens gerinimo įrenginiai Ilgakiemyje, Juragiuose, Padauguvoje ir Zapyškyje. Taip pat Zapyškio miestelyje yra įrengtas papildomas vandens gręžinys.

Šiuo metu intensyviai vyksta darbai Ramučių, Kulautuvos, Piliuonos, Šlienavos, Žiegždrių gyvenvietėse, kuriose dalis gyventojų ilgai neturėjo centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklų: „Svarbu siekti, kad kuo daugiau gyventojų gautų centralizuotas vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas“, – ne kartą „Kauno dienai“ yra akcentavęs Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis.

Šiuo metu intensyviai vyksta darbai Ramučių, Kulautuvos, Piliuonos, Šlienavos, Žiegždrių gyvenvietėse, kuriose dalis gyventojų ilgai neturėjo centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklų.

Saugiau ir sveikatai, ir gamtai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kasmet skelbia, kad daug šachtinių šulinių yra užteršti nitratais ir nitritais. Bėdų užtenka ir dėl vietinių nuotekų kaupimo ir valymo sistemų – jos dažnai būna nesandarios ir teršia aplinką. „Didžioji dalis gyventojų, neturinčių centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, norėtų, kad jų gyvenamojoje teritorijoje būtų įrengti centralizuoti vandentiekio ir nuotekų tvarkymo tinklai, – sakė įmonės „Giraitės vandenys“ vandentvarkos inžinierė, laikinai einanti direktoriaus pareigas Eglė Petrauskaitė. – Tik pastebime ir tai, kad, įgyvendinus vandentvarkos projektus ir nutiesus centralizuotus tinklus, ne visi gyventojai noriai jungiasi prie šių tinklų. Vis dėlto aplinkos apsaugos reikalavimai griežtėja visoje Europoje. Niekas geriau neužtikrins saugaus ir kokybiško vandens tiekimo bei tinkamo nuotekų tvarkymo kaip centralizuoti tinklai.“

Verda darbas

Šiuo metu vandentvarkos darbai vyksta gyvenvietėse, kurios išsiskiria gyventojų gausa. Kai kuriose jau yra vandentiekio vamzdynas, bet nėra nuotekų tinklų arba tinklas apima ne visus kvartalus. „Dėl įvairių objektyvių priežasčių ne visur darbai baigiami, kaip skelbiama projektuose. Juose numatytos sąlygos, kada terminai gali būti pratęsti. Būna, kad pasikeičia rangovas, pradėjus darbus paaiškėja, kad juos sunkina grunto specifika ar kitos iškilusios technologinės problemos. Tačiau visi pradėti projektai bus įgyvendinti – tiek ten, kur pradėti projektavimo darbai, tiek ten, kur jau prasidėję tinklo tiesimo darbai. Kai kur, pavyzdžiui, Kulautuvoje, darbai jau baigti, liko tik įregistruoti tinklus VĮ Registrų centre“, – sakė E.Petrauskaitė.

Pateikiame projektų sąrašą su vieta, skirtomis lėšomis, darbų terminais. Visi projektai finansuojami ES struktūrinių fondų (administruoja Aplinkos projektų valdymo agentūra) ir Kauno rajono savivaldybės lėšomis.

Ramučiai

Čia vykdomi du projektai. Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros bei vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų statyba.

Pirmojo projekto rangovas UAB „Gensera“ darbus pradėjo 2018 m. liepą. Darbų sutartis pratęsta iki šių metų liepos. Sutarties vertė – 884 400 eurų (be PVM). Bus sudaryta galimybė prie vandentiekio tinklų (toliau VT) prisijungti apie 54 būstams, prie nuotekų tinklų (toliau NT) – apie 95 būstams.

Papildomai Ramučiuose rangovas UAB „Avadi“ 2019 m. rugsėjį pradėjo vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklų statybos projektavimo darbus, o visi statybos darbai bus baigti po 22 mėnesių. Sutarties vertė – 549 800 eurų (be PVM). Bus sudaryta galimybė prie VT tinklų prisijungti apie 57 būstams, prie NT – apie 104 būstams.

Kulautuva

Čia vykdomas projektas yra padalytas į tris dalis.

Jau baigti miestelio vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros darbai, kurių rangovas – UAB „Gensera“. Bus sudaryta galimybė prie VT tinklų prisijungti apie 123 būstams, prie NT – apie 177 būstams. Sutarties vertė – 1 444 400 eurų (be PVM).

Papildomai vandentiekio ir nuotekų tinklų projektavimo darbus nuo 2019 m. spalio vykdo UAB „Avadi“, o visus statybos darbus planuojama baigti po 22 mėnesių. Sutarties vertė – 78 300 eurų (be PVM). Bus sudaryta galimybė prie VT tinklų prisijungti apie 30 būstų, prie NT – apie 22 būstams.

Šiuo metu rangovas UAB „Norus“ rengia Kulautuvos valymo įrenginių rekonstrukcijos techninį projektą. Darbai pradėti 2019m. rugsėjį ir bus baigti po 22 mėnesių. Sutarties vertė – 394 000 eurų (be PVM). Po projekto įgyvendinimo nuotekų valymo įrenginiai (toliau NVĮ)  aptarnaus apie 344 būstus.

Piliuona

Šiame kaime vykdoma nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra ir nuotekų valymo įrenginių statyba. Rangovai UAB „Norus“ ir UAB „Senoji Varėnė“ darbus pradėjo 2018 m. gegužę. Visi tinklai ir išvadai įrengti. Sutarties vertė – 1 182 370 eurų (be PVM).

Bus sudaryta galimybė prie NT tinklų prisijungti apie 76 būstams. Po projekto įgyvendinimo NVĮ aptarnaus apie 136 būstus.

Kitame projekte rangovas UAB „Instita“ jau įrengė NT tinklus. Sutarties vertė – 562 132 eurai (be PVM). Bus sudaryta galimybė prie NT tinklų prisijungti apie 60 būstų.

Šlienava ir Žiegždriai

Šiose gyvenvietėse vykdomi du projektai: Vandentiekio tinklų rekonstrukcijos ir plėtros Šlienavos kaime bei plėtros Žiegždrių kaime. Statybos darbų rangovas yra UAB INTI. Darbai užbaigti ir tinklai jau įregistruoti VĮ Registrų centre. Sutarties vertė – 460 000 eurų (be PVM). Šlienavoje sudaryta galimybė prie VT tinklų prisijungti apie 15 būstų, Žiegždriuose – apie 79 būstams.

Šį projektą papildant rangovas atliko vandentiekio tinklų statybos darbus, ruošiama dokumentacija objektą atiduoti vertinti. Sutarties vertė – 42 870 eurų (be PVM). Prie VT tinklų galės prisijungti apie 27 būstai.

Prisijungimas

Gyventojai, norintys prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, turi užpildyti paraišką (prašymą) projektavimo sąlygoms gauti.

Paraiškas (prašymus) galima užpildyti seniūnijose arba UAB „Giraitės vandenys“ adresu: Topolių g. 5, Giraitė, Kauno r., LT-45310; darbo laikas: pirmadienį 9–12 val., ketvirtadienį 8–17 val., pietų pertrauka – 12–12.45 val. Taip pat paraiškas (prašymus) su pridedamais reikalingais dokumentais galima siųsti e.paštu: prisijungimosalygos@giraitesvandenys.lt.

Prie paraiškos (prašymo) būtinai pridėti ar su savimi turėti šių dokumentų kopijas:

pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotą žemės sklypą ir teises į jį (nuosavybės dokumentai);

žemės sklypo ribų planą;

pažymėjimą apie Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinius ir teises į juos arba pastato techninės apskaitos kortelę su teisine registracija esamoje valdoje (jei turite);

sklypo toponuotrauką (jei turite). Jei neturite, tuomet nereikia, ji bus padaryta projektavimo metu;

detalųjį planą (jei turite).

Pristačius išvardytus dokumentus ir gavus technines prisijungimo sąlygas iš UAB „Giraitės vandenys“, rengiamas vandentiekio ir / ar nuotekų prisijungimo projektas. Projektą gali paruošti projektuotojai, turintys reikiamą kvalifikaciją ir Aplinkos ministerijos išduotą atestatą.

Atlikus techninį projektą, pasirinkus rangovą, vykdomi įvado ir / ar išvado įvedimo ir prijungimo darbai.

Faktai

Bendrovės „Giraitės vandenys“ aptarnaujamoje teritorijoje gyvena apie 60 tūkst. gyventojų. Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis naudojasi 34,5 tūkst. savivaldybės gyventojų. Kasmet vartotojų skaičius didėja tiek dėl ES lėšomis vykdomos infrastruktūros plėtros, tiek dėl naujų gyvenamųjų kvartalų statybos. Aptarnaujamoje teritorijoje pagal licenciją paslaugas bendrovė teikia 83 Kauno rajono gyvenvietėse. Geriamasis vanduo tiekiamas iš 69 vandenviečių, eksploatuojami ir prižiūrimi 142 arteziniai gręžiniai, 39 geriamojo vandens gerinimo stotys, 27 nuotekų valymo įrenginiai ir 89 nuotekų siurblinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Mes jau laukeme 3 metus kad prasidetu darbai bet dar nera nutekas varo I nevezio upe ir niekas vargo nemato .

apta

apta portretas
taigi cia Makuno sikna dega tai tipo vardija ka gero rajonui padare o is tikruju visus pinigus i Raudondvario pili sukiso

o

o portretas
koki pinigu plovimo buda ko gero sugalvojo sil tinklai kolektyviskai soviet metodu sutare su bendrija keist skaitiklius ir su tokiu ciniskumu kad tam paciam name perkelia naudotus skaitiklius i kita buta o santechnikui duota sakyti kad patikrinti dokumentai sutvarkyti /vsio zakonno/ o kur tuomet nauji skaitykliai? juos privalejo pakeist?....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių