Kauno miesto poliklinika kviečia skiepytis antrąja sustiprinamąja doze

  • Teksto dydis:

Atšalus orams ir prasidedant peršalimo ligų sezonui, Kauno miesto poliklinika (KMP) kviečia gyventojus skiepytis nuo COVID-19 antrąja sustiprinamąja doze. Nuo vakar visi atvykstantys skiepytis sustiprinamosiomis dozėmis skiepijami adaptuota vakcina.

Prasideda antrasis etapas

Adaptuota vakcina – tai labiausiai paplitusiai COVID-19 omikron atmainai pritaikyta „Pfizer-BioNTech“ gaminama vakcina „Comirnaty“.

Pirmajame etape prioritetas skiepytis antrąja sustiprinamąja doze buvo teikiamas 60 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Šiuo metu prasideda antrasis etapas, kai skiepytis antrąja sustiprinamąja doze kviečiami asmenys nuo 18 metų. Jie bus skiepijami adaptuota vakcina. Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir Lietuvos ekspertų rekomendacijomis, adaptuotos vakcinos skiriamos tik skiepijimui sustiprinamąja doze.

„Nuo spalio 5 d. adaptuota vakcina gali būti skiepijami visi asmenys, ateinantys skiepytis pirmąja arba antrąja sustiprinamąja doze. Asmenys, kurie buvo pasiskiepiję dviem pirmosiomis vakcinos dozėmis, paskui persirgo ir pirmąja sustiprinamąja doze nepasiskiepijo, taip pat gali būti skiepijami adaptuota vakcina“, – šiuo metu galiojančią tvarką aiškino KMP Kalniečių padalinio vadovė šeimos gydytoja Iveta Dubrova.

Etapas: pasak I.Dubrovos, šiuo metu pats laikas skiepytis nuo COVID-19, kol sergamumas peršalimo ligomis nepasiekė piko. Vilmanto Raupelio nuotr.

Atvyksiantieji skiepytis pirmą kartą, nepriklausomai nuo to, ar jie yra persirgę COVID-19, ar ne, bus skiepijami neadaptuota (originalia) „Pfizer-BioNTech“ („Comirnaty“) vakcina.

Jei asmuo jaučiasi gerai, užtenka pasiskambinti į KMP padalinio, prie kurio šeimos gydytojo jis prisirašęs, registratūrą ir registruotis vakcinacijai.

Apsaugo nuo komplikacijų

Gyventojai, kurie yra skiepijęsi nuo COVID-19 anksčiau ir jau praėjo pusė metų ar daugiau nuo paskutinės vakcinacijos, raginami pasiskiepyti ilgai nelaukiant, kol dar smarkiai nepadaugėjo žmonių, sergančių peršalimo ligomis.

„Spalį prasideda šių ligų sezonas. Pats laikas skiepytis nuo COVID-19, kol sergamumas peršalimo ligomis ir COVID-19 nepasiekė piko. Juo labiau kad pasiskiepijus imunitetas susiformuoja arba atsinaujina ne iš karto – tik maždaug po dviejų savaičių, – sakė I.Dubrova ir pabrėžė, kad skiepai nuo užsikrėtimo COVID-19 neapsaugo. – Tačiau skiepai apsaugo nuo sunkesnės COVID-19 ligos formos ir komplikacijų.“

Medikai atkreipia dėmesį: jei asmuo vieną kartą koronavirusu persirgo nesunkiai, dar nereiškia, kad ir kitąkart susirgęs jis išvengs komplikacijų.

„Niekas nesame nuo jų apsaugoti, nežinome, ar sirgsime lengvai, ar sunkiai. Komplikacijos gali būti sunkios kvėpavimo takų ligos, žmogų gali ilgai kankinti pokovidinis sindromas: silpnumas, kosulys, sutrikęs miegas, trumpalaikė atmintis. Visa tai gali sutrikdyti žmogaus sveikatos būklę negrįžtamai. Skiepai – geriausia apsauga nuo komplikacijų. Ypač rekomenduojama skiepytis žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, taip pat gaunantiems imunosupresinį gydymą. Tai žmonės, kurių imunitetas yra silpnesnis. Jiems komplikacijų pasitaiko dažniau“, – primena I.Dubrova.

Užtenka skambučio

Registruojantis pirmajam skiepui nuo COVID-19 rekomenduojama pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, o norint pasiskiepyti sustiprinamąja doze sveikiems asmenims šeimos gydytojo konsultacija nebūtina. KMP skiepų kabinetuose dirba slaugytojos, turinčios reikiamą kvalifikaciją. Jos gali paskirti vakciną, atlikti vakcinaciją. „Jei pacientui kyla kažkokių klausimų, tada rekomenduojama pasikonsultuoti su šeimos gydytoju prieš skiepijantis antrąja sustiprinamąja doze. Tačiau, jei asmuo gerai toleravo ankstesnes vakcinos dozes ir šiuo metu jaučiasi gerai, užtenka paskambinti į KMP padalinio, prie kurio šeimos gydytojo jis prisirašęs, registratūrą ir registruotis vakcinacijai skiepų kabinete. Atvykus bus įvertinta paciento sveikatos būklė ir priimtas sprendimas dėl vakcinacijos“, – KMP direktoriaus pavaduotojas medicinai Raimundas Micka pabrėžė, kad KMP vakcinuojami tik tie pacientai, kurie yra prisirašę prie šios poliklinikos šeimos gydytojų.

Raimundas Micka. Vilmanto Raupelio nuotr.

Nuo trijų ligų

Pirmąja arba antrąja sustiprinamąja doze rekomenduojama skiepytis praėjus 180 dienų po paskutinio persirgimo COVID-19 arba paskutinės vakcinacijos nuo šios ligos.

Rizikos grupėms priklausantiems gyventojams siūloma vienu kartu nemokamai pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo COVID-19 ligos. Jiems Ligonių kasa kompensuoja vakcinaciją keturvalente gripo vakcina. Rizikos grupėms priskiriami 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, taip pat lėtiniai ligoniai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžia, kad tuo pačiu metu galima pasiskiepyti nuo trijų labiausiai paplitusių infekcinių ligų: koronaviruso, gripo ir pneumokokinės infekcijos. Atkreipiamas dėmesys, kad komplikacijas, tokias kaip plaučių ar vidurinės ausies uždegimas, dažniausiai sukelia pneumokokas po gripo ar kitų virusinių oro lašeliniu keliu plintančių infekcijų. Vis dėlto nusprendus tuo pačiu metu skiepytis nuo trijų ligų, rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju, pediatru.

Skiepijimas nuo gripo infekcijos tapo ypač aktualus koronaviruso pandemijos laikotarpiu, nes susirgus gripu ir COVID-19 infekcija gydymas yra sudėtingesnis, išauga sunkių komplikacijų tikimybė.

Skiepija visuose padaliniuose

Nuo COVID-19 galima skiepyti vaikus nuo penkerių metų, sustiprinamąja doze – nuo dvylikos metų. Jaunesni kaip dvylikos metų vaikai sustiprinamosiomis dozėmis neskiepijami.

Skiepytis pirma sustiprinamąja vakcinos doze gali visi gyventojai nuo dvylikos metų amžiaus, antra sustiprinamąja doze – nuo aštuoniolikos metų amžiaus, laikantis skiepijimo intervalų. Pasiskiepyti pagal pirminę schemą KMP galima neatnaujinta (originalia) „Pfizer-BioNTech“ („Comirnaty“), vakcina, kuri taip pat veiksmingai apsaugo nuo sunkios COVID-19 ligos formos, hospitalizacijos ir mirties.

Vakcinacija nuo COVID-19 vyksta visų KMP padalinių skiepų kabinetuose. Registruodamiesi sustiprinamajai vakcinos dozei nuo COVID-19 gyventojai turėtų paskambinti į KMP padalinio, prie kurio yra prisirašę, registratūrą šiais telefonais:

Centro padalinys: (8 37) 409 222,

Kalniečių padalinys: (8 37) 401 422,

Dainavos padalinys: (8 37) 403 900,

Šilainių padalinys: (8 37) 377 771,

Šančių padalinys: (8 37) 342 167.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bbd

bbd portretas
kiek pazystu pasiskiepyjusiu visi po kelis kartus persirgo sita zaraza,o draugelis dydelis skiepu entuziastas praita savaite uzsilenke nuo trombo(55m.)

pirmyn cmonios

pirmyn cmonios portretas
Gausit cepelinu porcija uz skiepa

Špricas \\\\\.../////

Špricas  \\\\\...///// portretas
Visame pasaulyje pripažino ta "coronė" išgalvota pasipelnyjimui,o Amerikoje tuos vakcijonuotojus ant kuolo sodina,o čia SKIEPYKITĖS.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių