Kauno miesto investicijos į paveldo apsaugą ir priežiūrą – didžiausios Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Valstybinė kultūros paveldo komisija pristatė kasmetinį tyrimą apie šalies savivaldybių kultūros paveldo apsaugos politiką, įgyvendinimą bei saugomiems objektams skiriamas lėšas. Nebe pirmus metus lyderio pozicijoje įsitvirtinęs Kaunas. Miestas sulaukė palankių vertinimų už efektyviai formuojamas paveldosaugines gaires, o per Paveldosaugos programą skiriamas finansavimas pastatams atnaujinti – didžiausias Lietuvoje.

Lyderis visoje šalyje

Valstybinės kultūros paveldo komisijos parengto tyrimo duomenimis, Kaunas ir toliau pirmauja pagal paveldo apsaugai skiriamus išteklius. Iš visų Lietuvos savivaldybių šešiaženklėmis investicijomis į šią sritį iki 2020 m. pabaigos galėjo pasidžiaugti vos trys – Kaunas, paveldo priežiūrai skyręs daugiau kaip 3 mln. eurų, Vilnius su 2,9 mln. eurų ir Panevėžys – 1,08 mln. Eur.

Tam įtakos turi aiškia strategija ir įgyvendinimo principais paremti paveldosauginiai modeliai, apimantys tiek individualių pastatų tvarkybos darbus, tiek ir paveldo kaip visumos priežiūrą: atliekamus tyrimus, saugomų objektų būklės vertinimus.

„Atnaujinami paveldinių pastatų fasadai ne tik puošia miestą, bet ir tampa pavyzdžiu aplinkiniams. Tai efektyvus būdas paskatinti tvarkytis ir kitus pastatų šeimininkus. Ypač norėtųsi, kad pagaliau deramo dėmesio sulauktų valstybei priklausantys statiniai.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Prieš kelerius metus Kauno miesto savivaldybei skirta Valstybinės kultūros paveldo komisijos padėka už stiprų finansinį indėlį į vietos kultūros paveldo apsaugą ir efektyvų Paveldotvarkos programos įgyvendinimą. Pasiekta Kauno lyderystė motyvuoja nesustoti ir dirbti šia kryptimi toliau“, – teigia Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Nuo 2015 metų Kauno savivaldybės iniciatyva atnaujinti savo pastatus pasinaudojo daugiau kaip pusantro šimto pastatų savininkų.

Patraukliai sustyguota paveldotvarkos strategija taip pat leidžia Kaunui sėkmingai pritraukti Europos Sąjungos struktūrinių ir kitų tarptautinių fondų finansavimą. Tai leidžia daugiau lėšų dedikuoti reikšmingiems miesto projektams, pavyzdžiui, Sporto halės rekonstrukcijai, Soboro restauracijai ir kitiems tvarkybos darbams.

Nuo konsultavimo iki finansavimo

Aštuntus metus skaičiuojanti Paveldotvarkos programa sulaukia nemažo gyventojų susidomėjimo ir šiemet. Paraiškų 2022 metams laukiama iki kovo 18 d.

Į dalinį finansavimą gali pretenduoti pavieniai asmenys, įmonės ir pastatų bendrasavininkai, tarpusavyje nusprendę atnaujinti jiems priklausantį turtą.

Medinių pastatų atnaujinimui gali būti skirta iki 75 proc. visų kaštų, o mūrinių statinių senamiestyje ir naujamiestyje tvarkybos darbams numatytas iki 50 proc. dalinis finansavimas. Už šias lėšas programos dalyviai gali tvarkyti fasadus, įrengti dekoratyvinį apšvietimą, pastatus pritaikyti neįgaliųjų poreikiams.

Šiemet gyventojų patogumui gerokai supaprastinta mažesnės apimties darbų atlikimo tvarka. Kai tvarkant fasadus nekeičiamas apdailos spalviškumas ir medžiagiškumas, gyventojai programoje gali dalyvauti ir neturint techninio projekto bei statybos leidimo, jei tai leidžia Statybos įstatymas.

„Stengiamės nuolat tobulinti procesus, kad galimybė restauruoti pastatus būtų prieinama kuo plačiau. Specialistai dalinasi žiniomis apie pastatų priežiūrą, konsultuoja gyventojus dėl tvarkybai reikiamų dokumentų ir galiausiai vertina paraiškas bei priima sprendimus dėl miesto finansavimo“, – sako Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Plačiau susipažinti su Paveldotvarkos programa galima internete: paveldotvarka.kaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čia apie pinigų "įsisavinimą" ?

čia apie pinigų "įsisavinimą" ? portretas
žinoma, kol kiekvieną akmenį nuzulina..., kaina kyla :D

Dviračių

Dviračių portretas
Takų nesugeba nuo sniego nuvalyti.Čiuožykla.

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Renovuoti pastatus labai gerai , kyla klausimas dėl tų darbų kokybės , kažkaip neužtenka noro ar kantrybės sutvarkyti pastatą iki galo , pvz. Soboras -tiek laiko jis buvo ,,tvarkomas,, ir ką mes matom - kaip buvo apšiuręs taip ir liko , pastatas prieš gelž. stotį - per tiek laiko buvo galima ir geriau sutvarkyti fasadą , stogą , pakeisti surūdijusius lietvamzdžius , pastatas Donelaičio - Gedimino gatvių kampe , gal ir neblogai būtų atrodęs , bet įvažiavime į kiemą iš Donelaičio g, pusės matome dvejus laiptelius ir dvejas duris kurioms matomai sutvarkyti ,, neužteko ,, kantrybės , pastatas Donelaičio Ožeškienės gatvių kampe , čia ir vėl dirbta atbulomis rankomis - ,,neužteko,, dažų nudažyti metrą sienos , o ir sutvarkyti laidus , kurie karo kaip papuolė - daugiau darbštumo ir atsakingumo .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių