Kauno klinikos sulaukė dovanų iš Vilniaus moterų asociacijos

  • Teksto dydis:

Antradienį Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos (IWAV) Tarybos pirmininkė Benita Guillaume su asociacijos tarybos narėmis įteikė Kauno klinikoms dovanų biopsinių adatų, naudojamų krūties vėžio radiologinei diagnostikai, ir krūties audinio žymeklių. Parama buvo surinkta organizuojant jau septintąjį iškilmingą „Sužydėjusios vilties“ vakarą Vilniuje.

„Labdara yra prasminga ir sveikintina veikla, kuria savo pavyzdžiu skatinate Lietuvos visuomenę. Kadangi onkologija yra viena iš prioritetinių Kauno klinikų veiklos sričių, ši parama yra ypač svarbi ir labai naudinga, nes prisideda prie onkologinės pagalbos kokybės gerinimo ligoninėje,“ – dėkodama už dovaną Kauno klinikoms teigė ligoninės direktorė visuomenės sveikatai, mokslui ir studijoms prof. Lina Jaruševičienė. Bendra paramos vertė siekia daugiau nei 4000 eurų.

B. Guillaume dėkojo tiems, kurie prisidėjo prie labdaros: „Esame dėkingi už skirtą laiką ir lėšas tokiam kilniam tikslui. Tačiau labiausiai ačiū medikams, kurie gelbsti žmonių gyvybes.“

„Sužydėjusios vilties“ renginio ir Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu yra renkamos lėšos ankstyvai krūties vėžio diagnostikai. Asociacijos Tarybos pirmininkė džiaugiasi, kad jau septintus metus Kauno klinikoms skiriama labdara – tikrai ne paskutinė.

Visame pasaulyje krūties vėžio skaičius auga. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1600 naujų krūties vėžio atvejų, iš kurių apie 500 – Kauno klinikose. Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė džiaugiasi, kad ligoninėje sklandžiai veikia gerai išplėtota infrastruktūra ir sveikatos priežiūros paslaugų sistema pacientėms, sergančioms krūties vėžiu.

„Mamografinės patikros programa atnešė džiuginančių rezultatų – pastebimas krūties vėžio diagnostikos ankstyvėjimas, todėl pacientėms atsiranda daugiau vilčių pasveikti. Siekiant gydymo individualizavimo, būtina šiuolaikinė patologinė diagnostika, o medžiagos paėmimui reikalingos brangios priemonės. Todėl ši labdara pagerina pagalbos pasiekiamumą, įtariant krūties onkologines ligas,“ – pasakojo prof. E.Juozaitytė.

Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos delegacija domėjosi Onkologijos ir hematologijos klinikos bei Krūtų ligų diagnostikos padalinio veikla, naujausiais vėžio diagnostikos ir gydymo metodais. Moterims buvo įdomu, kaip tiksliai atliekami krūtų tyrimai, kaip, jeigu reikia, paimama biopsija, kokiais atvejais naudojami krūties naviko žymekliai ir koks yra biopsinių adatų poreikis.

„Visoms moterims prieš operaciją atliekama biopsija, įvertinami rizikos veiksniai, kad būtų galima kuo tiksliau numatyti operacijos apimtį ir suplanuoti tolesnį gydymą. Labai brangūs krūties audinio žymekliai tapo labai paklausūs pastaraisiais metais, kai prieš operaciją paskirtas chemoterapinis gydymas vis dažniau būna pilno efektyvumo, kai apčiuopiamo ir matomo naviko krūtyje nelieka“, – Kauno klinikoms padovanotomis priemonėmis ypač džiaugiasi gydytoja radiologė dr. Eglė Jonaitienė, kuri su kolegomis kasdieniame darbe jas ir naudoja.

Šie iš labai brangių metalų pagaminti žymekliai naudojami moterims su lokaliai pažengusiu krūties vėžiu pažymėti krūtyje naviko ribas prieš neoadjuvantinį gydymą, po kurio, naudojant šiuolaikinius chemoterapinius vaistus, navikas neretai visai išnyksta. Krūties chirurgams jo vietą ir ribas krūtyje operacijos metu padeda surasti likę krūties audinio žymekliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sirgusios krūties vėžiu dukra

Sirgusios krūties vėžiu dukra portretas
"...ligoninėje sklandžiai veikia gerai išplėtota infrastruktūra ir sveikatos priežiūros paslaugų sistema pacientėms, sergančioms krūties vėžiu". Infrastruktūra gal ir nebloga, tačiau priežiūros - jokios. Paskiria gydymą, ir tiek žinių. O kaip padėti organizmui išlaikyti chemijas - palieka ligonio nuožiūrai. Mamą gydė - nei vieno patarimo nesulaukėm. Užeini pas gydytoją, ji išrašo receptus ir- viso gero. Vizito metu dar kelis kartus telefonu atsiliepia, dar paieško kitų pacientų dokumentų - rezultate iš 10 min. vizito ligoniui skiria 2-3 min., ir tai tik popierių pildymui. Į klausimą - kaip padėti, atsako - galit daryti ką tik norit. Gal tai būdinga tik šiai gydytojai (E.-B.J.) ir mums tiesiog nepasisekė, bet mamos jau nebėra. Gydymas - buvo, priežiūros ir pagalbos - ne.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių