Kauno dovana 700 metų jubiliejų mininčiam Vilniui – plokštelė su nauja daina

  • Teksto dydis:

Pasitinkant 700 metų sukaktį, šia neeiline proga Kaunas ruošia sostinei ypatingą dovaną. Drauge su grupe „Baltasis Kiras“ sukurta daina „Vilniau“ ir Kauno bigbendo įrašyta instrumentinė versija išleista vinilinėje plokštelėje ribotu 700 vienetų tiražu. Kūriniai drauge su sveikinimais jau sukasi internete (dovana.kaunas.lt), o sausio 25-ąją šventinis singlas bus įteiktas šimtams vilniečių.

Skambūs ir ryškūs linkėjimai

Kelerius metus iš eilės Kaunas sveikindavo vilniečius su miesto gimtadieniu kviesdamas atvykti į svečius. Dovanojo ekskursijas, svetingai sodindavo prie bendro vakarienės stalo, stebindavo originaliais sveikinimais.

Šįkart jubiliejinę sostinės sukaktį nuspręsta pažymėti kitaip: specialiai šia proga sukurta daina „Vilniau“, išleista vinilo formatu simboliškai limituotu tiražu – 700 kopijų.

„700 – ypatinga proga. Jai artėjant, nuvykau į sostinę – ilgai vaikščiojau senamiesčiu, stabtelėjau prie Vilnelės, užsukau į Trijų kryžių kalną, grožėjausi tuo nepakartojamu peizažu. Ir vis mąsčiau, kuo galėčiau pradžiuginti. Visa tai, ką patyriau ir pamačiau, sudėjau į dainą. Tegul ši dovana, kaip Baltasis Kiras, skrenda ir skamba plačiai virš Tavo bokštų ir stogų. Su gimtadieniu, Vilniau!“, – rašoma svetainėje dovana.kaunas.lt. Čia pat lankytojai gali kūrinio ir pasiklausyti.

 

 

Sudėjo ilgesį ir prisiminimus

Dainos autorius – kompozitorius ir vokalistas – grupės „Baltasis Kiras“ lyderis Tautvydas Paulius Augustinas Augustinas. Muzikantas pasakoja, kad šio kūrinio akordai mintyse skambėjo ir sau tinkamų žodžių laukė bemaž šešerius metus. Vos išgirdęs apie Kauno siūlomą idėją parašyti dainą Vilniui, atlikėjas netruko savo mintis vaizdingai perteikti eilėmis.

„Kaip kiekviena diena, taip ir kiekvienas gimtadienis yra didžiulė šventė. Šiuo kūriniu norisi pasveikinti visus su istoriniu įvykiu. Tai geros nuotaikos, ilgesio ir prisiminimų daina. Ji apie tuos 700 metų, kurių mes nepamename, bet vis tiek jaučiame būdami šiame mieste. Tuo pačiu tai ir mano žvilgsnis į asmenines patirtis čia. Savotiškas pažadas, kad nepamiršim Vilniaus, išlaikysim tai, kas jau yra bei stengsimės kasdien kurti jį dar gražesnį.

Visiems linkiu ypatingo gimtadienio – tai visų mūsų šventė. Tikiuosi, kad žmonės paklausys šio kūrinio eidami Vilniaus senamiesčio gatvėmis. O klausant kiekvienoje kūno ląstelėje įsižiebs po mažą skaisčią džiaugsmo saulytę“, – kalbėjo autorius.

Kauno bigbendo štrichai

Dainos originalą papildė ir instrumentinė versija. Čia savo kūrybinį štrichą paliko Kauno bigbendas. Aranžuotę parašė bei drauge sugrojo šio kolektyvo vyriausiasis dirigentas Jievaras Jasinskis.

„Kūrinį paversti instrumentiniu buvo įdomus iššūkis. Džiaugiuosi rezultatu ir tuo, kad Vilnius turi naują dainą šiai ypatingai progai. Tikiuosi, ji skambės visur – namuose, kavinėse, gyvo garso koncertuose. Tegul tai sustiprina paties miesto ir jo neeilinio jubiliejaus svarbą. Linkiu šiuos šventinius metus nugyventi įsimintinai – mėgautis kultūra ir ypač muzika“, – koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ ir Kauno bigbendo muzikantų vardu šiltus žodžius savo gimtajam miestui skyrė kompozitorius J. Jasinskis.

Tuo metu kitoje vinilinės plokštelės pusėje klausytojai išgirs elektroninį kūrinį, kuris, tikimasi, pelnys didžėjų bei naktinių klubų publikos simpatijas. Čia savo kūrybinį įvairiapusiškumą pademonstravo trumpam nuo „Baltajam Kirui“ būdingo rokenrolo atitrūkęs pats dainos autorius T. P. A. Augustinas.

Kūrinį paversti instrumentiniu buvo įdomus iššūkis.

Singlo apipavidalinimu rūpinosi ir savo autoriniais dizaino sprendimais viršelį praturtino „Kaunas Vaporwave“. Kaip teigia projekto autorė, tam pasirinktas abiejų miestų ryškiausių simbolių derinys – sukurta bendra erdvė, kviečianti akimis pasivaikščioti tarp Vilniaus ir Kauno.

„Ko galima palinkėti Vilniui, sulaukus tokios solidžios sukakties? Kad išliktų jaunatviškas, veržlus, o tuo pačiu ir šiek tiek rokenroliškas. Neabejoju, kad švenčiant šį jubiliejų bus daug muzikos. Tegul naujoji daina papildo ne vien vilniečių grojaraščius – ją įdomu bus išgirsti kiekvienam, bent kartą vaikštinėjusiam po sostinės senamiestį“, – prisidėdamas prie sveikinimų sakė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Kviečia atsiimti dovanas

Jau šį trečiadienį (sausio 25 d.) 12 val. Kauno komanda viešės Paupio turgaus (Aukštaičių g. 7) pagrindinėje erdvėje ir išdalins dovanas šimtams laimingųjų.

„Kasdien ieškome netradicinių kelių, eksperimentuojame ir siekiame tapti originalių idėjų dalimi, stebinti miestiečius. Ši daina sukelia nostalgiją ir išryškina šilčiausius praeities prisiminimus, susijusius su Vilniumi. Tad džiaugiamės galėdami prisidėti prie tokio sveikinimo priimdami savo erdvėse“, – dalinosi „Darnu Group“ rinkodaros ir komunikacijos projektų vadovas Egidijus Sys.

Atėjusiųjų vidurdienį lauks ir drauge su sveikinimais autografus ant singlų viršelių dalins pats kūrinio autorius – „Baltasis Kiras“.

Dalis įrašų pasieks kultūros ir meno įstaigas, bibliotekų archyvus bei įvairias sostinės vietas, kur sukasi patefonai. Dainos debiutas tądien numatytas ir radijo eteryje.

Ilgametė tradicija

Graži tradicija išradingai sveikinti vilniečius su miesto gimtadieniu gimė prieš šešerius metus. 2017-aisiais dešimtys specialiai užsakytų autobusų kelis šimtus svečių atvežė į turiningas ekskursijas po besikeičiantį Kauną.

Po metų sostinės gyventojai Kauno autobusų stotyje pasitikti gyvo garso koncertu – kauniečiai pasitiko juos savo namuose, pakviesdami šventinės vakarienės. Vėliau sukurta dar viena netradicinė dovana – stilingai dekoruotos kojinės „Neišskiriama pora“, kad vilniečiai visuomet jaustųsi viena koja esantys Kaune.

Pandemijos laikotarpiu, dėl karantino ribojimų, sveikinimai vilniečius pasiekė virtualiu būdu, o pernai iškepti ir vienoje sostinės kavinių išdalinti 699 keksiukai – aliuzija į didįjį 2022-ųjų KEKS‘ą, kviečiant apsilankyti „Kauno – Europos kultūros sostinės“ atidarymo renginiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elle

Elle portretas
Labai grazi daina ir puikus atlikejas.Aciu!!!!

Vilnietė besidžiaugianti savo miestu

Vilnietė besidžiaugianti savo miestu portretas
AČIŪ BALTAJAM KIRUI UŽ DOVANĄ!!! Patikėkite AČIŪ yra daug svariau už kelis burbeklius :)

Pagalvojus

Pagalvojus portretas
Gal Vilniaus pajuokai nusiusta plokstele su tokiu dainoreliu...?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių