Kaunietis piktinasi: Lampėdžio ežero vanduo juodas – kaip žmonės maudysis?

  • Teksto dydis:

Portalo kaunodiena.lt redakciją pasiekė kauniečio laiškas su vaizdais iš Lampėdžio ežero pliažo. Laisvą sekmadienį prie ežero leidžiantis vyras piktinasi, kad ežeras užterštas – vanduo tiesiog pajuodęs, o dugną dengia dumblas. 

Kaunietis Linas susirūpinęs, kad artėjant šiltiems orams žmonės neturės vietos, kur maudytis.

„Siunčiu vaizdus iš Lampėdžio pliažo prie pirties. Dauguma čia renkasi po sporto ar pirties, ir nuo rytojaus karšti orai prasidės. Žmonės rinksis, o maudytis nėra galimybių, atkreipkite dėmesį – vien dumblas susidaręs, vanduo tiesiog pajuodęs, žmones išberti gali“, – situaciją apie užterštą Lampėdžio ežero vandenį nupasakojo Linas.

Kaunietis įsitikinęs, kad ežero vanduo tapo nebepatrauklus maudytis dėl čia vykusių žemsiurbės darbų. Vyras kelia klausimą, kas dabar bus atsakingas už ežero dugno išvalymą.

„Čia viskas nuo tos žemsiurbės, įdomu, kas bus atsakingas už dugno išvalymą“, – savo versiją apie dumbliną Lampėdžio ežero vandenį pateikia kaunietis Linas.

Portalas primena, jog pernai spalį Lampėdžio ežere buvo pradėti irklavimo trasos gilinimo darbai. Juos užbaigus, sporto mokyklos „Bangpūtys“ atletai irkluoja 2 km ilgio tiesiąja be jokių kliūčių. Tuo pačiu buvo tikimasi, kad greta esanti kauniečių pamėgta maudynių vieta taps gerokai saugesnė.

Užpernai gerinant irkluotojų treniruočių sąlygas per daugiau kaip pusmetį nukastas pusiasalis, perteklinės žvyro ir smėlio sankaupos, rieduliai, dumblas. Išvežta daugiau kaip 155 tūkst. kubinių metrų grunto.

Kauno savivaldybės nuotr.

Pernai rudenį Lampėdžio ežero vandenyje darbavosi įspūdingų gabaritų žemsiurbė – ji iki kovo mėnesio turėjo išgilinti visą 2 kilometrų ilgio ruožą. Pagal reikalavimus trasos gylis turi siekti ne mažiau kaip 3 metrus.

Žemsiurbė tuo pačiu lygins ežero dugną. Ne paslaptis, kad Lampėdžių pakrantės – itin staigiai gilėjančios, o dugne apstu duobių, užsilikusių nuo seniau čia veikusio karjero. Būtent tai laikoma viena pagrindinių priežasčių, dėl ko maudynės šiame vandens telkinyje pareikalaudavo nemažai aukų.

Gilinant trasą, nusiurbtas gruntas buvo paskleistas arčiau krantų, taip sušvelninant jų nuožulnumą ir panaikinant dugno nelygumus. Buvo tikimasi, jog maudytis Lampėdžio ežere taps saugiau.


Šiame straipsnyje: Lampėdžio ežerasdumblasjuodas vanduoskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

prasuko pinigus ir tiek

prasuko pinigus ir tiek portretas
prieš kelis metus buvo vykdomas trąsos gilinimas ir salos nukasimas kurio metu gruntas nukastas iš trąsos turėjo būti supumpuotas link salos ir nukastas nukasinėjant sąlą. Tada jie ten truputį pakasinėjo ir kadangi buvo pakilęs vandens lygis tai kaip ir išlaikė nurodytą gylį. Bet nukritus vandens lygiui nebeliko reikalingo trąsos gylio. Tada sugalvojo prasukti naują biznelį jį pateisinant visuomenės gerove- alle reikia palyginti paplūdimių dugną iš naujo nukasinėjant trąsos vagą už ką savaime suprantama vėl buvo atseikėtas milijonukas. Bet jiems nedašuto kad greičiausiai nukasinėjama dalis buvo ne smėlio-žvyro ištekliai o paprasčiausiai molio ar kito grunto dugnas (dėl to jį kaip netinkamą ir paliko ankstesni karjero kasėjai). Kadangi kasė su žemsiurbe tai visas nukastas dumblas/molis buvo sumaišytas su vandeniu ir ta tiurlė paskleista priekrantėse kuriai nusėdus visas dugnas ir garantuotai visas telkinys pasidengė stroresne ar plonesne dumblo plėve. Sėkmės maudytis - valdžia rūpinasi

JB

JB portretas
Labai gaila pliažo. Buvo tikrai vienas iš maloniausių, žvyruotas dugnas, ir vanduo skaidrus, maudydavomės nuo ankstyvo pavasario iki žiemos. Dabar dumblas iš dugno sukeltas, krantuose žolės ir šaknys. Kai atšils, pradės žydėti...

Juozas

Juozas portretas
Nedidelė bėda drumzlinas vanduo ,net,ir atsiradęs dumblas.Su laiku nusės arba besimaudančių bus nuspardytas giliau.To reikėjo ir tikėtis -stovintis vanduo drumzlių ir pajudinto dumblo nenuneš.Svarbu,kad dirbanti firma būtų sąžiningai sutvarkiusi priekrantės dugną,ne vien tik nukasusi salą ir pusiasalį.Čia gi sovietmečio karjieras- kasė kur lengviau ir greičiau.Dėl to vietom krantai kaip į šulinį.Esu matęs ne vieną vaikelį traukiama už pakarpos. Jei krantus tinkamai suformavo laikysis ir smėlis ar smulkus žvyras papiltas ant kranto.Be abejo atsiras norinčių perspektyvią teritorija atsitvert ir pabarstyti smėliu.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių