Kauniečiai stveriasi už galvų: savivaldybės turtas kelia pavojų

Kauno gyventojai skundžiasi, jog pačiame miesto centre savivaldybei priklausantis pastatas visai netvarkomas. Nuo sienų byrančios plytos kelia pavojų tiek praeiviams, tiek šalia pastato statomiems automobiliams.

Savininkams nerūpi

„Kauno dienos“ skaitytojai pasidalijo skundu dėl Kęstučio g. 16 pastato. Anot kauniečių, didžioji pastato dalis priklauso Kauno miesto savivaldybei, tačiau valdininkai nereaguoja į tai, jog pastatas jau seniai avarinės būklės.

„Avarinės būklės savivaldybės pastatas nesulaukia pačios savivaldybės dėmesio“, – dėstyti iškilusią problemą pradėjo vietos gyventojas Marius ir toliau nurodė, kad į miesto valdininkų duris gyventojai beldėsi ne kartą, bet pastatas toliau griūva.

„Eilinį kartą pranešame apie gyvai griūnančią pastato sieną Kęstučio g. 16 kieme. Pagalbinis ūkinis dviejų aukštų pastatas 85 proc. (851/1000) priklauso Kauno miesto savivaldybei, likusios dalys – fiziniams asmenims. Dar prieš penkis metus rašėme savivaldybei skundus dėl absoliučiai avarinės pastato laikančiųjų konstrukcijų būklės, tačiau savivaldybė sugebėjo tik pastatyti tvorą ir aptvarkyti skardinius parapetus, iškuopti asocialių gyventojų suneštą turtą“, – piktinasi gyventojas.

Nesaugus objektas

Vyras nurodė, kad šalia minėto pastato kiekvieną dieną statomi gyventojų ir nuomininkų automobiliai, vaikšto pėstieji. Kiekvieną kartą kyla pavojus, kad krentančios plytos apgadins žmonių turtą arba pataikys tiesiai į praeivius.

Avarinės būklės savivaldybės pastatas nesulaukia pačios savivaldybės dėmesio.

„Baigiantis irti kampas laiko pastato antro aukšto gelžbetonines perdangas ir angos sąramą, jam neatlaikius, kartu žemyn nulėks ir puse pastato stogo. Kyla retorinis klausimas, ar šie 2019 metai pastatui bus paskutiniai, ar iš po griuvėsių trauksim nelaimėlius ir jų turtą, užversiančiais Kauno savivaldybę ieškiniais?“, – dėstė pasipiktinęs kaunietis.

Nuotraukose matyti, kad pastato plytos jau seniai sueižėjusios, ištrupėjusios. Kiauros plytos dengia didžiąją dalį pastato sienos. Anot gyventojų, pastatą nuolat dar labiau gadina drėgni orai, sniegas bei stiprūs vėjai.

Vietos gyventojai viliasi, kad bent šį kartą miesto savivaldybė atkreips dėmesį į nesaugų objektą ir imsis priemonių, kad neįvyktų nelaimė. Kauniečiai tikino, kad reikia pastatą kapitaliai tvarkyti, arba nugriauti.

Pastato nenaudoja

Kauno miesto savivaldybės atstovai patvirtino, kad miestui Kęstučio g. 16-uoju numeriu pažymėto pastato priklauso 85 proc. Kitą dalį valdo keturi fiziniai asmenys. Tikimasi, kad pavyks Kaunui priklausančią pastato dalį parduoti.

„Kauno miesto savivaldybė pastato dalies nenaudoja ir niekam nėra perdavusi naudotis. Savivaldybės iniciatyva pastatas iš kiemo pusės buvo aptvertas, užkabinti įspėjamieji ženklai. Vadovaujantis teisės aktais, savivaldybė net visiškai nusidėvėjusio nekilnojamojo turto negali likviduoti, jei yra galimybė jį parduoti, todėl šiuo metu yra vykdomo savivaldybei priklausančios pastato dalies parengimo pardavimui procedūros pagal Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą“, – „Kauno dienai“ komentavo Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Specialistas aiškino, kad artimiausiu metu bus užsakomas savivaldybės nuosavybės teise valdomų pastato dalių įvertinimas, nustatyta rinkos vertė bei pranešta visiems toje valdoje esantiems gyvenamųjų namų savininkams su pasiūlymu šį pastatą įsigyti.

D.Valiukas sakė, kad „Registrų centro“ duomenimis, pastato statybos pabaigos metai 1982, pagal paskirtį pastatas priskirtas gyvenamosios valdos namų poreikiams tenkinti.


Šiame straipsnyje: griūvantis pastatassavivaldybėkelia pavojųKęstučio g. 16 pastataspavojusskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Xx

Xx portretas
Tas pastatas jau bene 20 metų griūva.

aka

aka portretas
Labai įdomu, kodėl savivaldybė taip žiūri į jiems priklausantį turtą. Laukiama, kol pastatai būna visiškai nustekenti,l tada skelbiamas aukcionas. Pažiūriu vis skelbimus, ką Kauno savivaldybė parduoda NT aukcionuose, tai žiauru

...

... portretas
"Krabas be griuvėsių - krabas be ateities".
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių