Kauniečiai grožisi miesto ežiukais: šiemet jų pastebi gerokai daugiau

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pasidalijo savo pastebėjimais, jog šį pavasarį jie prie namų vis dažniau sutinka puškuojančius ežius. Žmonės klausia, ar mieste įsikūrusių ežių iš tiesų padaugėjo, ar tik sutapimas, jog vakarais vaikštinėjant vis ant kelio išlenda koks spygliuotis.

Miesto gyventojai

Kauniečiai džiaugiasi, jog mieste užuovėją atranda ne tik žmonės, bet ir įvairūs paukščiai ir kiti smulkūs gyvūnėliai. Viena pora portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad jų vakarinius pasivaikščiojimus vis dažniau papildo ir susitikimai su ežiukais.

„Kažkaip šiais metais matome labai daug ežių. Seniau pasitaikydavo koks vienas kitas, o dabar sutinkam vos ne kas vakarą. Vieno pasivaikščiojimo metu skirtingose vietose matėme net kelis ežius. Smagu, kad jie čia atrado namus ir tapo tikrais kauniečiais“, – apie mielus spyglių kamuoliukus pasakojo kaunietė Evita.

Ji smalsavo, ar ežių mieste įsikuria vis daugiau, ar tik jai pavyksta šiuos gyvūnėlius vis pastebėti, šmirinėjančius aplink daugiabučius namus, bėgančius pievele, o kartais net ir einančius per gyvenvietėje esančias gatves.

Skaitytojos nuotr.

Populiacijos neskaičiuoja

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo, ar iš tiesų šiais metais Kaune ežių populiacija išsiplėtė. Lietuvos zoologijos sodo vyresnysis zoologas Jonas Šimkus pasakojo, kad ežių mieste niekas neskaičiuoja, todėl sudėtinga pasakyti, ar jų iš tikrųjų yra daugiau.

„Niekas negali pasakyti, ar jų padaugėjo, tačiau ežių populiacija kiekvienais metais svyruoja. Šiais metais jų galėjo padaugėti dėl to, kad žiema nebuvo šalta. Jei būna labai šaltos žiemos, kai kurie ežiai nebūna iš rudens gerai įmitę, arba juos žiemą kas nors pakelia, todėl jie neišgyvena“, – kalbėjo specialistas.

Šiais metais jų galėjo padaugėti dėl to, kad žiema nebuvo šalta.

Jis aiškino, kad ežiai miestuose taip pat atradę vietų, kur jiems jauku glaustis, nakvoti ir gyventi. Pasak J.Šimkaus, ežiukams patinka parkai, sodai. „Gali būti įvairios vietos, kur jie gali pasislėpti. Jie įsikuria ir krūmuose, ir sandėliukuose, jei yra koks tarpas jiems įlįsti. Būna, kad įsikuria ir komposto, lapų ar šakų krūvoje“, – pridūrė vyresnysis zoologas.

Kaip ežiams nepakenkti?

Vis dar sklando mitas, jog ežiams galima duoti pieno, tačiau Lietuvos zoologijos sodo atstovas priminė, kad to šiukštu negalima daryti, nes ežiai pieno negali suvirškinti. Geriausia šiems spyglių kamuoliams tiesiog netrukdyti ir iš toliau jais pasigrožėti.

„Nereikėtų jų imti į rankas. Aišku, jei labai įdomu, galima pasižiūrėti, tačiau negalima nešti į kokią nors kitą vietą. Žmonės vis dar galvoja, kad ežiams reikia įpilti pieno, tačiau to daryti nereikėtų. Pienas jiems negerai, nes jie to nevirškina. Galima nebent kur nors įpilti vandens, jis tikrai nepakenks, ypač karštomis ir sausomis dienomis“, – pažymėjo J.Šimkus.

Skaitytojos nuotr.

Jis nurodė, kad ežiai minta sliekais, vabzdžiais, smulkiais graužikais, tad tikrai sugeba patys prasimaitinti ir rasti maisto. Žmonėms nieko papildomai daryti nereikia, nes vis tiek nepritaikys to, kuo iš tiesų minta ežiai.

J.Šimkus pridūrė, jog norint padėti ežiams, reikėtų neužtveri jam kelio, mat būna sodybų, kurias tvora yra aklinai apjuosusi, tuomet ežiai negali išeiti. Pasak vyresniojo zoologo, palikus tvoroje plyšelius, ežys galės laisvai keliauti ten, kur jam reikia – ar ieškoti maisto, ar sugrįžti pas savo šeimyną.


Šiame straipsnyje: ežiukaipadaugėjo ežiukųežiai Kauneskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ne grožėtis

ne grožėtis portretas
o pašerti pamačius. Labai noriai ėda sausą kačių/šunų maistą. Tik vandens nepamirškite padėti kur po balkonu.

>Danutė< \\\\\.../////

&gt;Danutė&lt;  \\\\\...///// portretas
Pavydžiu,norėčiau kad man taks nuotykis nutiktų

Danutė.

Danutė. portretas
Netiesa,kad pienas negerai.Mūsų šuniukas iškasė ežiuką viduryje žiemos ir turėjome laikyti namuose.Puikiai išgyveno su pienu ir mėsytės vištiena,pavasarį iškulniavo ir daugiau niekur neina nuo namų ir durų.Matyt kaimiškas pienas tinka,o ne tarmalas.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių