Kaune vėl veikia „Socialinis taksi“

  • Teksto dydis:

Kaune vakar atnaujintos „Socialinis taksi“ pavėžėjimo su asistentu paslaugos, skirtos užtikrinti žmonių, turinčių negalią, mobilumą.

Ši paslauga unikali tuo, kad ne tik padeda užtikrinti negalią turinčių žmonių kelionių organizavimą į ekonominio ir socialinio užimtumo vietas, bet ir suteikia pagalbą keleiviams, juos palydint į reikiamą vietą, įsodinant į automobilį ar nunešant daiktus.

Nacionalinės socialinės integracijos instituto vykdoma „Socialinis taksi“ programa Lietuvoje veikia jau nuo 2012 m., o Kaune ji pradėta teikti 2015 m. Praeitais metais pavėžėjimo su asistentu paslauga buvo laikinai sustabdyta ir tai išryškino negalią turinčių asmenų mobilumo mieste problemas.

„Socialinis taksi“ programos vadovė Solveiga Ratkevičiūtė teigė, kad mieste pamažu atsiranda transporto paslaugų, daugiau ar mažiau pritaikytų negalią turintiems asmenims, tačiau jų kiekis – vis dar nepakankamas.

2021 m. pradžioje „Socialinis taksi“ programai laimėjus socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą Kauno mieste, nuo vasario 1 d. pavėžėjimo su asistentu paslaugos ir vėl bus teikiamos tiek buvusiems, tiek naujiems klientams.

Tai ypač svarbu žmonėms, turintiems stiprią judėjimo ar regos negalią.

Aktyvus visuomenininkas Martynas Vitkus, kuris pats turi negalią ir naudojasi „Socialinis taksi“ paslaugomis, neabejoja, kad pavėžėjimo su asistentu grąžinimas į miestą – didžiulis kasdienybės palengvinimas negalią turintiems asmenims.

„Pagrindinis privalumas naudojantis šia pavėžėjimo paslauga yra žinojimas, kad ji prieinama 24 val. per parą, septynias dienas per savaitę ir galimybė būti užtikrintu, kad asistentas tave saugiai paims iš taško A ir nugabens į tašką B. Saugiai nugabens – tai vadinasi, kad keleivis nebus paleistas kažkur netoli jam reikiamos vietos, bet bus palydėtas iki pat durų. Tai ypač svarbu žmonėms, turintiems stiprią judėjimo ar regos negalią“, – teigė M.Vitkus.

Martyno mintims antrino ir Vytauto Didžiojo universiteto negalios reikalų koordinatorė Miglė Janušauskaitė, mananti, kad šios paslaugos grąžinimas į miestą – labai aktualus ne tik esamiems, bet ir būsimiems studentams ar iš užsienio atvykstantiems svečiams.

„Paslaugų, reikalingų žmonėms, turintiems negalią, prieinamumas yra tam tikras rodiklis, kuris palengvina asmenų apsisprendimą rinktis studijas Kauno mieste. Tai galioja ir užsienio studentams, atvykstantiems su mainų programomis“, – pastebėjo M.Janušauskaitė, kuri buvo viena iš mediatorių tarp Kauno miesto savivaldybės ir „Socialinio taksi“ atstovų, siekiant atnaujinti pavėžėjimo su asistentu paslaugas Kaune.

Asmenys, norintys naudotis „Socialinio taksi“ teikiamomis paslaugomis, turi užpildyti registracijos anketą www.socialinistaksi.lt interneto platformoje arba paskambinti programos skambučių operatoriams tel. 8 687 44 001.


Komentaras

Jonas Ruškus

VDU profesorius, Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių komiteto vicepirmininkas

Viešasis transportas – autobusai ar troleibusai – neretai sustoja stotelėse, nuo kurių iki švietimo ar kitų įstaigų būna nemenka distancija. Ir neretai distancija, dėl ten esančių kliūčių, būna neįveikiama negalią turinčiam žmogui. Pavėžėjimo su asistentu paslauga yra individualizuota ir gali privežti žmogų prie jam būtinų pastatų bei tai sudaro geras prieinamumo galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koks skirtumas

Koks skirtumas portretas
Nu nu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių