Milžiniškas pedagogų trūkumas: kviečiami į pensiją išėję mokytojai, siūloma tūkstantinė parama

  • Teksto dydis:

Regionuose trūksta pedagogų. Verčiamasi per galvą, kaip jų pritraukti, praneša LNK.

Jelenos Justinavičienės pedagogės diplomas 30 metų gulėjo stalčiuje. Moteris dirbo įvairius darbus, bet ne pagal specialybę. Po karantino Užimtumo tarnyba Jelenai pasiūlė nusipūsti dulkes nuo diplomo ir įsidarbinti pedagoge.

„Teko daug padirbėti. Pasikeitė teorijos, pasikeitė praktika, teko eiti į kursus, pasitobulinti“, – sakė Jelena.

Tokių darbuotojų kaip Jelena, pamiršusių, kokį diplomą turi, ar norinčių persikvalifikuoti ieško daugelis ugdymo įstaigų.

Darželio „Šilinukas“ direktorė Vytautė Senkovienė sakė, kad surasti darbuotoją – tai tarsi atlikti Sizifo darbą.

„Šiandieną atėję pedagogai atėję jau renkasi, manęs kaip vadovo klausia, su kokiais vaikučiais dirbs, kokio amžiaus bus vaikučiai, kokia grupė. Sutariam, pažadam, parodom, bandom prisikalbinti. Tikrai bandome prisikalbinti, kad pas mus ateitų. Tuomet girdime ir vieną, ir kitą sakymą, kad „šiek tiek palauksiu“, – sakė V. Senkovienė.

Vien Kaune trūksta daugiau nei pusšimčio įvairiausių pedagogų tiek darželiuose, tiek mokyklose.

Esame numatę 5 tūkst. eurų tikslinę paramą asmenims, kurie po pedagoginių studijų pageidaus įsikurti Kauno rajono atokiose mokyklose.

„Trūksta apie 30 mokytojų-dalykininkų ir apie 30 ikimokyklinio ugdymo auklėtojų“, – aiškino Kauno miesto Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Pedagogus ugdantis Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) sako, kad trūksta bene visų specialybių mokytojų.

„Trūksta ir lituanistų, ir technologijų mokytojų, ir netgi anglų kalbos mokytojų taip pat trūksta, Poreikis yra didelis, nes didesnė dalis išeina į pensiją“, – teigė VDU studijų prorektorė Simona Pilkienė.

Ne ką geresnė situacija ir Kauno rajone.

„Fizikos, matematikos, keturių pradinių mokytojų trūkumas, logopedų, aštuonių psichologų trūksta Kauno rajone ir didžiausias trūkumas yra ikimokyklinio ugdymo mokytojų. Šiais metais mes atidarome 33 naujas ikimokyklinio ugdymo grupes, atidarome darželio grupes. Ateis apie 780 vaikų, tai reikės apie 55 ikimokyklinio ugdymo specialistų“, – kalbėjo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Kauno rajone, jeigu mokytojas nori persikvalifikuoti, savivaldybė apmoka visų studijų kainą. Jeigu nori įgyti pedagogo kvalifikaciją, kompensuojama 80 proc. studijų kainos. Taip pat, jeigu mokytojas pasiryžęs penkerius metus dirbti rajone, skiriama tūkstantinė parama.

„Esame numatę 5 tūkst. eurų tikslinę paramą asmenims, kurie po pedagoginių studijų pageidaus įsikurti Kauno rajono atokiose mokyklose“, – komentavo J. Petkevičius.

Ministerija skaičiuoja, kad situacija dar labiau pablogėjo po karantino.

„Iki gegužės 1 d. savivaldybės teikė duomenis, kiek jie planuoja išleisti mokytojų į pensiją arba tiesiog kurie jau paliks švietimo sistemą, tai tokių mokytojų buvo per 1,5 tūkst. Kontaktinis ugdymas yra ir siekiamybė, ir noras. Tai yra svarbu ne tik mokytojams apsispręsti dirbti ar nedirbti, bet ir patiems mokiniams“, – šnekėjo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Ministerija tikisi, kad iki rugsėjo dalį mokytojų pavyks prisikviesti iš pensijos arba sulaikyti, kad į ją neišeitų, ir taip bent laikinai užpildyti trūkumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laiminga

Laiminga portretas
Mano sieloj šiandien šventė - kaip gera būti toli toli nuo bukos administracijos . įžūlių išperų ir isteriškų mamyčių

Elly

Elly portretas
Gal šis trūkumas rodo situaciją, kad dirbti lieka tikri geri mokytojai, o tie kas išeina, tai ne ten buvo ir papuolę. Reikia iš esmės keisti mokymo sistemą. Padaryti mokymą nuotoliniu būdu, kad vaikai būdami klasėse galėtų stebėti lektoriaus pamokas kuris tarkim dėsto 1000 vaikų Lietuvoje. Toks mokytojas galėtų gauti tikrai orų atlygį, o prižiūrėti klasėse esančius vaikus ir koordinuoti tą mokymo procesą sugebėtų jau net ir studentai. Tai būtų gera praktika ir mokytojų tada tikrai pakaktų.

Mokytoja

Mokytoja portretas
Dar labiau žmones terorizuokit su tais skiepais ir mokamais testais, tai trūks ne tik mokytojų.
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių