Kaune įžiebta Didžioji Menora: prasideda linksmoji šviesos šventė

Kauno žydų bendruomenė kaip ir viso pasaulio žydai pradėjo švęsti Chanuką. Šviesos ir žvakių šventė truks aštuonias dienas.

Pirmadienį buvo įžiebta Kauno Didžioji Menora, stovinti Laisvės alėjoje. „Chanuka skleidžia šviesos žinią“, – sakė Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

Švenčiamas laisvės triumfas prieš priespaudą, dvasios prieš materiją, šviesos prieš tamsą. Tikima, kad Chanukos šviesa yra amžina, ji skatina išlaikyti savigarbą, tapatybę ir sugyventi su kitomis tautomis, taip pat skatina ištikimybę valstybei, kurioje gyvenama.  

Švenčiant Chanuką kas vakarą uždegama po vieną žvakę ant tradicinės devyniašakės žvakidės.

Chanuka skleidžia šviesos žinią.

Pirmadienio vakarą bus įžiebta ir žvakė vienintelėje veikiančioje choralinėje sinagogoje Vilniuje. Ceremonijoje dalyvaus Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, kiti garbūs svečiai.

„Uždegdama Chanukos žvakes žydų bendruomenė kasmet siunčia šviesos ir bendrumo žinią visoms tautinėms Lietuvos bendruomenėms ir žydų bendruomenėms visame pasaulyje. Norime priminti, kad didžiausius iššūkius galime įveikti tik būdami ir veikdami kartu, bendraudami ir stengdamiesi suprasti vieni kitus – įžiebti žinių, supratimo ir tolerancijos šviesą. Šviesos dalimi galime būti visi“, – sakė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Visas Chanukos šventės dienas įprasta susiburti, linksmintis ir vaišintis tradiciniais aliejuje kepamais Chanukos valgiais – spurgomis ir latkėmis (bulviniais blynais). Vaikus šventės proga pasiekia tradicinės dovanos.

Chanukos tradicijos mena įvykius, nutikusius II a. pr. m. e., kai žydai atsilaikė prieš Sirijos graikus, kurie buvo užgrobę senovės Izraelį ir siekė apriboti žydų gyvenimo būdą bei uždrausti religijos laisvę.

Buvo nusiaubta Jeruzalės Šventykla. Susigrąžinus šią sinagogą rastas tik vienas indas aliejaus, skirtas per kasdienines apeigas uždegamai menorai. 

Tiek aliejaus būtų užtekę žvakėms degti tik vieną dieną, tačiau jos stebuklingai degė net aštuonias dienas. Tai paminėdami, žydai aštuonias dienas švenčia Chanuką.

Chanukijos statomos ant palangės, kad jos visame pasaulyje skelbtų šventės stebuklą. Chanukijos visame pasaulyje įžiebiamos ne tik namuose ar bendruomenės patalpose, bet ir viešose vietose ar valstybinėse institucijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojojoi

Ojojoi portretas
O bairako nepa kvietė.

Žmonės

Žmonės portretas
nepirkite kalmarų žiedų prie sinagogos,tai gali būti ne kalmarų žiedai

Ale

Ale portretas
Bet menoha labai gražiai stovėjo šalia Prezidentūros, žiemą neveikiančio fontano vietoje.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių