Kaune – daugiau naujų socialinių ir savivaldybės butų ir trumpesnė laukiančiųjų eilė

  • Teksto dydis:

Dauguma socialiniuose ir savivaldybės būstuose gyvenančių kauniečių iki šiol už nuomą mokėdavo neadekvačiai mažas sumas. Kadangi nuomos kaina buvo perskaičiuojama retai, ji neatitiko šiandieninės rinkos realijų, o už šią paslaugą surenkamos lėšos vargiai padengdavo patiriamas išlaidas būstų eksploatacijai bei remontams. Nuspręsta nuo šiol nuomos kainas pagal Vyriausybės numatytą metodiką Kauno mieste perskaičiuoti kasmet. Itin sunkiai besiverčiantiems žmonėms ir toliau išliks lengvatos.

Seniai neatnaujinta kainodara

Šiemet savivaldybės ar socialinį būstą besinuomojantys kauniečiai sulaukė žinios apie nuomos kainos pokyčius. Nepaisant to, kad tokie būstai priklauso savivaldybei, mokestis kartą per metus perskaičiuojamas pagal Vyriausybės patvirtintą metodiką. Joje atsispindi būsto tipas, vertė, patogumai – infrastruktūra, komunikacijos ir kitos dedamosios.

„Pagal Vyriausybės nustatytą formulę perskaičiavus savivaldybės ir socialinio būsto nuomos kainą, jų gyventojams Kaune, kaip ir dalyje kitų Lietuvos miestų, gali tekti mokėti daugiau. Toks žingsnis buvo neišvengiamas Registrų centrui atnaujinus turto vertės skaičius. Už nuomą surinktos lėšos, kaip ir iki šiol, investuojamos į būstų atnaujinimą ir nekilnojamo turto fondo plėtimą įsigyjant naujų butų, kad laukiančiųjų eilės ir toliau mažėtų“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Šiuos duomenis pagal esamą situaciją atnaujina ir pateikia Registrų centras. Anksčiau, net ir kintant minėtiems duomenims, Kaune nuomos kainos atnaujinamos buvo žymiai rečiau. Tačiau nuo šiol, siekiant neatsilikti nuo bendrų rinkos tendencijų, toks perskaičiavimas bus atliekamas kiekvienais metais.

Už nuomą surinktos lėšos, kaip ir iki šiol, investuojamos į būstų atnaujinimą ir nekilnojamo turto fondo plėtimą įsigyjant naujų butų.

Pašnekovas pripažino, kad planuotas kainų pokytis iššaukė dalies nuomininkų reakcijas ir netgi sulaukė pasipiktinimo. D. Valiukas pabrėžė, jog šis sprendimas nėra staigmena – apie permainas visi gyventojai informuoti gruodžio–vasario mėnesiais pateiktose sąskaitose.

Sunkiau besiverčiantiems – lengvatos

„Reikėtų suprasti, kad tokia pati nuomos kaina 15 metų išlikti negali. Tai tiesiog neatitinka rinkos realybės. Už nuomą surenkami pinigai skirti ne pasipelnymui, o socialinių ir savivaldybės būstų remonto, priežiūros darbams atlikti, sistemos tobulinimui ir naujų būstų pirkimui. Už naujai įsigyjamą turtą ir atliekamus darbus savivaldybė moka šiandienos rinkos kainomis, todėl iš nuomininkų prašyti dešimtmečio senumo sumų – tiesiog nelogiška“, – teigė D. Valiukas.

Pašnekovas pabrėžė, kad tai, jog šis mokestis nuo šiol bus perskaičiuojamas kasmet, jokiu būdų nereiškia, kad kiekvienais metais stebėsime jo augimą. Tai priklausys nuo Registrų centro skelbiamų rinkos tendencijų.

Sunkiau besiverčiantys asmenys ar šeimos gali gauti ir nuomos lengvatą. Jei asmens (šeimos atveju – visų šeimos narių) praėjusių metų pajamos, tenkančios vienam žmogui, per mėnesį neviršija 1,5 VRP (valstybės remiamas pajamų dydis – 128 Eur), socialinio būsto nuomos mokestis gali būti sumažinamas net iki 50 proc.

Investicijos į atnaujinimą

Kaip ir iki šiol, už nuomą surinkti pinigai toliau bus investuojami naujiems būstams įsigyti ir seniesiems atnaujinti. Taip pat siekiama tobulinti sistemą. Šiomis lėšomis apmokami ir daugiabučių, kuriuose yra socialiniai bei savivaldybės būstai, renovacijos mokesčiai.

Iki šiol balansuoti tarp šių dviejų sumų – iš nuomos surenkamų pinigų ir investavimo į nuolatinius reikalingus darbus – buvo itin sudėtinga. Daugiau kaip dešimtmečiui nesikeičiant nuomos kainai, rinka judėjo sava eiga. Statybinių medžiagų, aptarnavimo ir būstų kainos gerokai išaugo, todėl pagalbos sunkumų patiriantiems žmonėms sistema negalėjo veikti taip efektyviai, kaip galėtų.

Vis dėlto, nepaisant kainų neatitikimų, miesto pastangomis dabar per metus įprastai suremontuojama ir naujai išnuomojama virš šimto būstų.

Trumpesnės laukiančiųjų eilės

Ne mažiau svarbios pastangos keičiant kauniečių požiūrį į socialinius būstus. Jų populiarumas pradeda mažėti. Eilėje gauti socialinį būstą stovintys gyventojai vis labiau supranta, kad toks butas – tai ne viso gyvenimo laimėjimas loterijoje, o tik laikina miesto pagalba sunkumų patiriantiems kauniečiams, rodantiems iniciatyvą atsitiesti ir grįžti prie savarankiško gyvenimo.

Jau kuris laikas Kaune socialinis būstas suteikiamas terminuotam laikotarpiui – 3 metams. Taip pat drauge su laikina pastoge skiriama kompleksinė pagalba. Socialiniai darbuotojai prižiūri ir kiekvienu individualiu atveju teikia reikalingą pagalbą ten apsistojusiems žmonėms. Esant objektyvioms priežastims ir realiam poreikiui, laikotarpis gali būti pratęstas.

Iškart keliomis kryptimis teikiama pagalba svariai prisidėjo sumažinant socialinio būsto laukiančiųjų eiles. Tai leido užtikrinti, kad jo kur kas greičiau sulauktų tie, kam tokia parama išties skubiai reikalinga sunkiu gyvenimo periodu, patiriant nepriteklių ar kitokias negandas. Taigi dešimtmečius trukdavęs stovėjimas nesibaigiančiose eilėse Kauno mieste su kiekviena diena tampa vis gilesne praeitimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaudu

Skaudu portretas
Patyčios iš socialiai pažeidžiamų zmoniu, kurie tą butą gavo prieš 50m dirbdami kaip ir visi, bet dėl menkų socialinių įgūdžių nesugebėjo issipirkti, tai dabr iš jų šaipomasi keliant kainas nes reikaivat butą atimti. Plešikavimas ir tiek

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
vyriausybės metodika -tarnų , tai yra ne kas kita o nusikalstama afera . Tą metodiką galima drasiai sumati į miltus . Vagys apvaginėja žmones

Simas

Simas portretas
Ne duok Dieve name gyventi kur socialiniai butai. Pastoviai bomzai vaiksto, lifte kvapas baisus, siuksles ir panasiai. Atsirado blakiu ir kitokio gerio name. Na bet visiems dzin. Laukiam kol kazkas baisaus nutiks..
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių