Kaunas puošiasi išskirtiniais fontanais. Kokia Laisvės alėjos fontano ateitis?

  • Teksto dydis:
Kaunas nuosekliai ir užtikrintai keičia savo, kaip laikinosios sostinės ir antrojo didžiausio Lietuvos miesto, įvaizdį bei sparčiai tobulina miesto infrastruktūrą. Vasarą miestiečius nudžiugino dar dviejų naujų fontanų atidarymas. Koks likimas laukia Laisvės alėjos fontano?

 

 

Pasak fontanus projektuojančios ir jų įrengimu besirūpinančios įmonės „Poolservice.LT“ vadovo Mantvydo Šakalio, per šių metų rugpjūčio mėnesį buvo paleisti veikti vieni gražiausių ir moderniausių Kauno fontanų. Visi gyventojai ir laikinosios sostinės svečiai gali grožėtis Kalniečių ir Dainavos parke įrengtais vandens stebuklais.
 
„Šie naujausi vandens projektai Kaune nėra išskirtiniai savo dydžiu ir tikrai nesiekia rekordų kitais parametrais. Tačiau tai fontanai, kurie bene gražiausiai įsilieja į miesto aplinką ir subtiliai ją papildo. Visada džiaugiamės, kai mūsų kūrinys tampa miestiečių traukos centru ir čia būriuojasi tiek senjorai, tiek vaikai. Kaunui tokių vietų labai trūksta,“ – teigia  M.Šakalys.

 
Visgi pati didžiausia ir svarbiausia Kauno miesto vandens puošmena yra pagrindinėje miesto arterijoje – Laisvės alėjoje. "Šis fontanas yra labai sena ir pamėgta kauniečių vieta, kaip susitikimo taškas. Pasak kauniečių „Laisvės alėja yra gyva tol, kol veikia fontanas“.

Dėl šios priežasties socialine prasme – šis fontanas unikalus ir daugeliui Kauno gyventojų sukelia malonius prisiminimus. Tokio fontano atnaujinimas reikalauja ypatingo dėmesio, rangovų profesionalumo, patirties bei kompetencijos“, – atkreipia dėmesį fontanų kūrėjas.

„Pateikėme Kauno miesto savivaldybei ypatingą jo atnaujinimo idėją, neužgožinat Laisvės alėjos fontano istorinės, socialinės vertės, architektūrinio išskirtinumo bei pradinės autorių sumanymo idėjos. Nors fontanas yra pakankamai jaunas, pastatytas 1982 m., šio fontano meninę vertę kuria unikali forma, plieniniai burbulai, puošnios granito plokštės. Jas numatyta atnaujint, taip išlaikant fontano architektūrinį autentiškumą“, - sako M. Šakalys.
 

 
Fontanų ir baseinų įrengimo ekspertas pastebi, kad  Laisvės alėjos fontanas savo darbą dirbo net 36 metus, todėl visa jo technologinė įranga yra pasenusi ne tik techniškai, bet ir neatitinka šiuolaikinio žmogaus poreikių. Naujos kartos fontanai leidžia vartotojui, naudojant išmaniąsias technologijas ir interaktyvias fontano funkcijas, palaikyti abipusį grįžtamąjį ryšį –  valdyti vandens srovių pasikėlimą, nusileidimą, sukimąsi ir apšvietimo spalvų kaitą, jų greitį, užsakyti įvairias choreografines – šviesos, vandens ir muzikos programas.
 
Atsižvelgiant į šiuolaikines fontanų įrengimo tendencijas, Laisvės alėjos interaktyvaus, dinaminio fontano rekonstrukcijos projekte suplanuota į vartotojo – stebėtojo poreikius reaguojanti įranga.
 
Fontanas turės 336 vnt. pavienes dinamines vandens sroves, gebančias keisti ne tik fontano vandens srovės pasikėlimo ir nusileidimo greitį (10 kartų per sekundę), bet kontroliuojamai keisti vandens formą ir judėjimo kryptį (360 laipsnių aplink savo ašį). Fontano dinaminių vandens srovių aukštis keisis ir pasieks 9 metrus.
 
Fontane numatyta įrengti 40 vnt. ypač modernių, ekonomiškų, spalvas keičiančių LED RGB W šviestuvų, kurie išgaus 275 trilijonus spalvų paletę. Bus diegiama 60 min. trukmės choreografinė šviesos, vandens ir muzikos programa, o per specializuotą valdymo programą fontaną bus galima valdyti ir nuotoliniu būdu.
 
Interaktyvius Vilniuje, šokančius Palangoje, plaukiojančius Birštone, aukščiausius Zarasuose ir kitus muzikinius bei šviečiančius vandens stebuklus kuriančios įmonės vadovas M. Šakalys teigia, kad šios unikalios fontano savybės dar labiau padidins Kauno populiariausio fontano žinomumą, suteiks Kauno miestui išskirtinumą bei džiugins visuomenę.



 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kukutis

Kukutis portretas
Ojoj, kokia pigi reklama. Net nemalonu skaityt. Straipsnis tendencingas, neobjektyvus. Kaip visada- galvos plovykla. Pagyrunas narcizas tas "fontanu kurejas".

Anonimas

Anonimas portretas
"...Tokio fontano atnaujinimas reikalauja ypatingo dėmesio, rangovų profesionalumo, patirties bei kompetencijos“, – atkreipia dėmesį fontanų kūrėjas. Kadangi Šakalio firma ne tokia, tai Laisvės fontaną įrenginės kiti :))) O Šakaliui belieka susitvarkyti Dainavos fontaną ir kitus savo brokus, nes va- žmonės skundžiasi......

Nuomone

Nuomone portretas
Tai kad neveikia tie fontanai, del akiu padaryti, nuejom vakare i Dainavos parka, ir ka, neveikia, fui, melagiai, atgrubnagiai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių