Kaunas pradeda ruoštis Kalėdoms

Iki didžiųjų metų švenčių liko daugiau nei du mėnesiai, miestas pradeda ruoštis jau dabar. Šiuo metu sprendžiama, kaip atrodys pagrindinė eglė. Šiemet Kauno erdvėse bus daugiau šventinių lempučių.

Diskusijos dėl eglės

Antrus metus iš eilės rengiamas viešas konkursas, kurio metu ieškoma geriausios idėjos, kaip papuošti pagrindinę Kauno žaliaskarę. Kol kas viešieji pirkimai dar nesibaigė, tačiau renkamasi iš trijų idėjų. Užbaigus visas procedūras, paaiškės ne tik, kas puoš šventinį simbolį, bet ir tiksli pinigų suma, skiriama Rotušės aikštės eglės puošimo darbams.

Kauno miesto savivaldybės atstovai, kol nepasibaigė viešųjų pirkimų procedūros, negali skelbti, kokios idėjos siūlomos. Viešoje erdvėje buvo pasirodžiusi informacija, kad miestas renkasi iš trijų variantų.

Vieni konkurso dalyviai siūlo iš stiklinių kubų suformuoti trapeciją. Ant eglės būtų galima rodyti įvairias vizualizacijas. Be to, kubai būtų apšviesti, galėtų keisti spalvas, taip sukurdami vis kitokį kalėdinio simbolio vaizdą.

Kiti dalyviai siūlo Rotušės aikštėje žaliaskarę sukurti iš jau panaudotų atliekų. Tokia idėja Kaune nėra naujiena, nes menininkė Jolanta Šmidtienė 2011 m. sukūrė eglutę iš plastikinių butelių. Tuomet kalėdinis simbolis taip pat kvietė atkreipti dėmesį į besaikį vartojimą ir išmetamus kalnus šiukšlių. Iš 42 tūkst. plastikinių butelių pagamintas kūrinys įtrauktas į pasaulio Guinesso rekordų knygą.

Dekoracijomis bus puošiamas Kauno hidroelektrinės tiltas ir Jiesios tiltelis. Šie tiltai iki šiol nebuvo iš viso puošiami.

Trečioji idėja apgaubta paslapties, tačiau skelbta, kad ji gali šiek tiek priminti praėjusių metų sostinės pagrindinę eglę. 2016-aisiais Vilniuje įžiebta rekordinio aukščio eglutė, kurią gaubė tūkstančių lempučių skraistė. Tad kol kas lieka spėlioti, ar Kaune siūloma taip pat statyti labai aukštą eglutę, ar padaryti tviskančią skraistę. Beje, praėjusiais metais Rotušės aikštėje buvo įrengta karuselė, o jos viršuje – eglutė, nuo kurios iki namelių buvo nutiestos lempučių girliandos.

"Pagrindinė eglė, kaip ir visuomet, bus papuošta Rotušės aikštėje. Eglutes taip pat puoš ir miesto seniūnijos. Dėl žaliaskarės puošimo prie Kauno pilies konkretaus atsakymo dar neturime", – sakė Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė.

Ji tikino, kad detali šventinių renginių programa paaiškės, kai bus baigtos viešųjų pirkimų konkurso procedūros.

Naujos dekoracijos

Įprastai kalėdiniu laikotarpiu spindi ne tik Rotušės erdvė, bet ir kitos miesto vietos. Šiemet žadama daugiau naujų dekoracijų.

"Kauno tiltai bus papuošti snaigėmis, o aikštės, skverai, pagrindinės gatvės – papuošimais su augalų motyvais", – kalbėjo N.Prevelienė.

Šiemet naujos dekoracijos puoš M.K.Čiurlionio, Varnių, P.Vileišio, S.Daukanto, Panemunės tiltus. Taip pat dar nematytos šviesos suspindės Nepriklausomybės aikštėje, Laisvės alėjoje, Vilniaus gatvėje ir Vytauto prospekte.

Jau ne pirmus metus mieto fontanai kalėdiniu laikotarpiu atgyja. Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja N.Prevelienė "Kauno dienai" sakė, kad naujos fontanų dekoracijos papuoš Laisvės alėjos ir Steigiamojo Seimo aikštės fontanus. Šios vietos pasirinktos dėl to, kad pro jas kasdien keliauja šimtai kauniečių. Šiais metais bus atnaujintos Tunelio gatvės girliandos, kitaip spindės ir Vaidoto gatvė.

Daugiau šviesos

Kauno miesto savivaldybės atstovai tikino, kad šiais metais per didžiąsias šventes mieste bus gerokai šviesiau. Bus naudojamos ir senos dekoracijos, tačiau jos bus pakabintos ten, kur niekada nebuvo įžengusi Kalėdų dvasia. N.Prevelienė sakė, kad A.Juozapavičiaus prospekte bus dvigubai daugiau dekoracijų. Taip pat jau matytomis instaliacijomis nušvis Parodos kalnas, L.Sapiegos, S.Daukanto gatvės.

Senamiesčio gatvelės: M.Daukšos, Naugardo, Kurpių, Muitinės, L.Zamenhofo taip pat džiugins praeivius šviesiomis dekoracijomis. Apšvietimo stulpai bus papuošti ir ant Utenos gatvės viaduko. Valdininkai skelbia, kad bus papuoštos ir gerokai toliau nuo miesto centro esančios Kauno vietos.

"Dekoracijomis bus puošiamas Kauno hidroelektrinės tiltas ir Jiesios tiltelis. Šie tiltai iki šiol nebuvo iš viso puošiami", – pasakojo Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Be to, Kaune šventiniu laikotarpiu vyks šviesų festivalis. Spalvotomis šviesomis nušvis Muzikinis teatras, Kauno pilis, tad mieste tamsai ir liūdesiui vietos tikrai nebus.

Savivaldybės atstovai tikino, kad per Kalėdas kauniečiai sulauks ir daugiau staigmenų. Viena jų – pirmą kartą bus papuoštas Santakos parkas. Kol kas neatskleidžiama, kaip ši vieta pasikeis, nes tikimasi nustebinti miestiečius ir Kauno svečius.

"Santakos parke bus puošiamos šviestuvų atramos, medžiai, statomos šviečiančios dekoracijos. Tai bus daroma pirmą kartą. Santakos parkas dar niekuomet nebuvo papuoštas – bus staigmena miestiečiams", – suintrigavo N.Preivelienė.

Naujoms dekoracijoms įsigyti šiemet skirta 190 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nors ne pilnatis

Nors ne pilnatis portretas
bet jauciasi suaktyvejimas prieskaledinis psixiniu-nepatenkintuju :/ Uzuojauta !

Švaistūnas

Švaistūnas portretas
man patinka ...190 000 € ištaškyti ir niekas nepatikrins?

...

... portretas
O kada Ramadaną švęsim? - nepamirškim kad pas mus nėra valstybinės religijos.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių