Kas vadovaus Kauno teisėjams: šoką keičia kvėpavimas į nugarą

Lietuvos Respublikos Prezidentė paskelbė naują atranką į Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas. Tačiau, jai duotos tik dvi savaitės, t. y. keturis kartus trumpesnis terminas, negu fiasko patyrusiai pirmajai atrankai, kurios neįveikusios buvusios pretendentės teoriškai gali dar kartą bandyti tai padaryti.

Egzaminatoriai – įvairių sričių atstovai

Kaip jau rašyta, pirmojoje atrankoje dalyvavo abi buvusio šio teismo pirmininko Dariaus Kantaravičiaus, prieš mėnesį tapusio Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininku, pavaduotojos – Anita Sereikienė ir Laima Šeputienė. Pastaroji šiuo metu laikinai eina teismo pirmininko pareigas.

Jų kandidatūras vertinusi Pretendentų į teisėjus atrankos komisija priėmė itin retą sprendimą – nepasirinkti nė vienos ir siūlyti Prezidentei rengti naują atranką.

L.Šeputienė ir A.Sereikienė pirmadienį neįveikė komisijos, kurią sudaro Prezidentės dekretu paskirti trys teismų (Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Vilniaus apygardos administracinio) bei keturi visuomenės atstovai (vadybos konsultantas – žmogiškųjų išteklių ekspertas, politologė iš M.Romerio universiteto Viešojo valdymo fakulteto, interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas), barjero.

Komisijos narių, nors ir buvo daug diskusijų, neįtikino pretendenčių pateiktos vizijos, planai ir savo vaidmens naujose pareigose supratimas.

Pirmininko komentaras

Šios komisijos pirmininkas – minėtas vadybos konsultantas Virginijus Lepeška, portalui kauno.diena.lt prisistatęs kaip įvairių valdybų narys – taigi, turintis patirties organizacijų valdyme, sutiko paaiškinti, kodėl nepasirinkta nė viena kandidatė.

„Kauno apylinkės teismas – labai didelis, o pareigos, į kurias kandidatavo pretendentės, – labai rimtos ir atsakingos, todėl komisija turi būti tikra, kad kandidatas, kurį mes rekomenduojame Prezidentei, gali su tomis pareigomis susitvarkyti. O šiuo atveju komisijos narių, nors ir buvo daug diskusijų, neįtikino pretendenčių pateiktos vizijos, planai ir savo vaidmens naujose pareigose supratimas. Nors jos yra labai rimtos kandidatės ir tikrai nieko su jomis negero nėra. Tačiau, tokio didžiulio teismo vadovas turi turėti pakankamai aiškią savo būsimos veiklos viziją. Todėl ir skelbiama nauja atranka. Galbūt jai geriau pasirengs ir tos pačios kandidatės“, – teigė pašnekovas.

Nuo vieno klausimo išsisuko

Anot V.Lepeškos, dalyvauti teismų sistemos atrankose pakartotinai yra įprasta praktika. Pavyzdžiui, dalyvaujant atrankose į aukštesnės instancijos teismų teisėjus.

Tačiau V.Lepeška, vadovaujantis minėtai daugiau kaip prieš metus sudarytai komisijai, kurios kadencija – treji metai, negalėjo atsakyti, ar taip yra elgęsi ir kartą atrankos jau nepraėję kandidatai į teismų vadovus. Kaip ir Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabija Vaičeliūnaitė.

O bandant V.Lepečkos pasiteirauti, kuri pretendentė visgi paliko geresnį įspūdį, jis nuo atsakymo išsisuko: „Komisija savo nuomonės nepareiškė. O savo asmeninę norėčiau pasilikti sau, nes artėja nauja atranka. Ir mano nuomonė šiuo atveju neturi jokios reikšmės.“

Naujų kandidatūrų artimiausius penkerius metus vadovauti antrajam Lietuvoje pagal dydį Kauno apylinkės teismui bus laukiama iki vasario 15-osios. Anot Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjos G.Vaičeliūnaitės, kandidatuoti į šias pareigas gali tik šio teismo, kurį po teismų reformos sudaro keturi rūmai (Kauno, Kaišiadorių, Kėdainių ir Jonavos), teisėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Gražias bobeles mafija į teisėjas kelia.

anarhija

anarhija portretas
ir korupcija,niekada neisnyks,o gal……?

Tukas

Tukas portretas
Jeigu dar išmestų iš Atrankos komisijos buv. AT teisėją ir jos nariu paskirtų tikrą visuomenės atstovą, o ne buvusį teisėjų klano narį, dar ne tokių sprendimų būtų...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių