Kas kaltas dėl oro baliono avarijos, paaiškės rudenį

Karšto oro baliono avarija šalia Kauno įvyko prieš mėnesį, tačiau vis dar nėra aiškios visos nelaimės aplinkybės. Tyrėjai žada pasiskubinti ir išvadas pateikti rudenį.

Pilotui pareikšti įtarimai

Po nelaimės Kauno miesto Panemunės policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius patvirtino, kad tyrimas tęsiasi, o įtarimai pareikšti pilotui.

„Įtarimai yra pareikšti vienam asmeniui – oro baliono pilotui Gintautui Mockaičiui. Jeigu išvados patvirtins, kad pilotas kaltas, dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo jam gali grėsti areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų“, – teigė policijos atstovas.

Anot K.Kasciukevičius, byla iki teismo gali ir nenukeliauti, jeigu pilotas susitaikys su nukentėjusiaisiais ir jie neturės jokių pretenzijų dėl patirtų sužalojimų.

Dar nėra gautos visos išvados iš teismo medicinos ekspertų dėl keleivių sužalojimų, nes kelių sužeistųjų gydymas truko ilgiau.

Skubina pateikti išvadas

„Policijos pareigūnai laukia ir tyrimo išvadų, kurias turi pateikti Susisiekimo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyrius. Dažniausiai toks tyrimas trunka apie metus, tačiau skubinama išvadas pateikti kuo greičiau“, – pasakojo K.Kasciukevičius.

Susisiekimo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyrius tyrimą pradėjo dėl galimų skrydžio taisyklių pažeidimų.

„Išvadų dar nėra, nes tebevyksta tyrimas. Planuojame rezultatus pateikti tik rudenį, spalio mėnesį. Yra atliekama ne viena ekspertizė, todėl tai užima laiko“, – teigė Transporto avarijų ir incidentų tyrimų vadovas Bronius Merkys.

Jo teigimu, šio tyrimo tikslas yra išsiaiškinti visas avarijos aplinkybes, surašyti išvadas, kodėl įvyko nelaimė, ir stengtis, kad tokia nelaimė ateityje nepasikartotų.

Prognozuoti, kokios priežastys lėmė avariją, kas gresia pilotui, Bronius Merkys nenorėjo.

„Komisija surašys išvadas, saugos rekomendacijas, kurias pateiks Civilinės aviacijos administracijai, o jie spręs, kaip elgtis toliau“, – sakė tyrėjas.

Reanimacijos išvengė

Nelaimė įvyko gegužės 27-ąją. Šalia Kauno, Rokų apylinkėse, karšto oro balionas, priklausantis oreivių klubui „Antis“, nesėkmingo nusileidimo metu rėžėsi į statomą namą.

Didžiausias Lietuvoje oro balionas, kuriuo skrido 12 žmonių, pakilo iš Neries ir Nemuno santakos, kai jau artinosi audra. Skrydis nesėkmingai baigėsi maždaug po valandos. Į Kauno klinikas tuomet dėl patirtų sužalojimų pateko septyni balionu skridę žmonės.

Kauno klinikų atstovė spaudai Eglė Žemaitienė informavo, kad visi nukentėjusieji jau seniai išrašyti iš ligoninės.

„Po oro baliono avarijos į klinikas buvo atvežti septyni sužeisti gyventojai. Keturi iš jų iš karto buvo paleisti namo, o trys gydėsi. Nė vieno paciento gyvybei pavojus negrėse, į reanimaciją nereikėjo guldyti. Ligoniai buvo gydomi traumų skyriuje dėl nubrozdinimų, lūžių, sumušimų“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių