Kas dvidešimtas Kauno abiturientas nusprendė mesti mokyklą ir nelaikyti egzaminų

Vasara – ne tik atostogų, bet ir išbandymų metas. Šiemet Kaune mokyklas baigia 3298 abiturientai. Kas dvidešimtas nusprendė egzaminų net nelaikyti, tačiau dvigubai daugiau norinčiųjų perlaikyti anksčiau laikytus egzaminus.

Nepasirodė egzamine

Pirmadienį ir antradienį vykęs anglų kalbos brandos egzaminas, kuriuo pradėta brandos egzaminų sesija, švietimo specialistų vertinimu, praėjo sklandžiai. Nė vienas asmuo nebuvo pašalintas iš egzamino.

Tačiau buvo tokių, kurie tiesiog neatvyko. „Kiekviename egzaminų laikymo centre tokių buvo po du–tris, kai kur – net dešimt. Bet dauguma – su pateisinamomis priežastimis“, – bandė suskaičiuoti Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Adaškevičienė.

Anot jos, vieni nusprendė, kad jiems pakaks anglų kalbos tarptautinio egzamino rezultatų, nors jie galioja porą metų ir į vidurinio mokslo baigimo atestatą nerašomi, tačiau tinkami stojamajam balui formuoti.

Kiti neatvyko, nes galbūt tiesiog apsigalvojo ar kas sutrukdė atvykti. Buvo galima rinktis daugiau egzaminų ir apgalvoti, kuriuos laikyti. Atestatui gauti pakanka išlaikyti du egzaminus.

161 metė mokyklą

Šiemet buvo nemažai ne tik tokių, kurie neatvyko į pirmąjį egzaminą, bet ir tokių, kurie egzaminams apskritai nesiregistravo.

„Prie brandos egzaminų prileisti visi, išskyrus 161 abiturientą, nutraukusį mokymąsi“, –  portalui kauno.diena.lt teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė V. Adaškevičienė. Ji patikslino, kad egzaminus gali laikyti visi, net ir turintys neigiamą metinį to dalyko įvertinimą.

Kodėl daugiau nei 150 šiemet metė mokyklas? Anot specialistės, tai mažai kuo susiję su šiųmetėmis ypatybėmis, nuotoliniu mokymu ir koronavirusu. Šie mokslo metai, pagal priėmusiųjų tokį sprendimą mokinių skaičių, niekuo neypatingi. Šiemet šis skaičius didesnis, bet nežymiai.

„Egzaminai vyksta ne tik bendrojo lavinimo mokyklose, bet ir profesinio, suaugusiųjų mokymo centruose. Ir juose besimokantieji asmenys turi teisę rinktis laikyti brandos egzaminus, taip pat turi teisę apsigalvoti“, – aiškino V. Adaškevičienė.

Prie brandos egzaminų prileisti visi, išskyrus 161 abiturientą, nutraukusį mokymąsi.

Egzamine – be kaukės

Kaip šiemet vyko anglų kalbos egzaminas, kuriuo atidarytas egzaminų maratonas? Kas kitaip nei pernai, susijusio su ekstremalia situacija?

„Reikėjo papildomų centrų, nes egzaminas buvo laikomas mažesnėmis grupėmis. Pasitelkėme kelias progimnazijas“, – pasakojo V. Adaškevičienė. Jono Pauliaus gimnazija priėmė Maironio gimnazijos gimnazistus, nes jų gimnazija remontuojama.

Anot specialistės, vienintelis galimas nepatogumas per egzaminą mokiniams – reikalavimas mūvėti pirštines vartant žodynus. Veido kaukės per egzaminą galima ir nedėvėti. Jos būtinos tik įeinant į patalpą arba jeigu egzamino metu trumpam reikia išeiti. 

Anglų kalbos egzaminas – pats populiariausias laisvai pasirenkamas egzaminas. Jį pasirinkusiųjų skaičius Kaune mažai kuo tesiskiria nuo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, kuris yra privalomas.

Trečias pagal populiarumą yra matematikos egzaminas – 1901, toliau istorijos – 989 kandidatai. Visų egzaminų populiarumas išliko panašus kaip ir ankstesniais metais.

300 grįžo perlaikyti

Keli Kauno abiturientai pasirinko laikyti net po šešis brandos egzaminus, bet gali į kai kuriuos ir neatvykti. „Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus, bet Kauno mieste tokių nėra“, – sakė V. Adaškevičienė.

Brandos egzaminus laikančiųjų gretas šiemet papildo pusšimtis pernykščių abiturientų ir 270 dar anksčiau įgijusiųjų vidurinio mokslo išsilavinimą (eksternų).

Daugiausiai iš 48 pernykščių abiturientų, nusprendusiųjų perlaikyti kurį nors egzaminą, pasirinko dar kartą pasitikrinti lietuvių kalbos ir literatūros (12), matematikos (11) bei geografijos (8) žinias.

Kiek daugiau nei trečdalis eksternų – 106 iš 270 – pakartotinai laikys biologijos valstybinį egzaminą. 84 vėl imsis lietuvių kalbos ir literatūros, 25 – matematikos, 23 – chemijos egzamino.

Anglų kalbos egzamino rezultatai – liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje. „Egzaminų vertintojų yra pakankamai. Kauno miestas vertintojais ir kitus aprūpina“, – sakė V. Adaškevičienė.

Nuotoliniai – tik testai

Dėl karantino nebuvo antrokų, ketvirtokų, šeštokų, aštuntokų nacionalinio pasiekimų patikrinimo,  o taip pat ir tradicinio dešimtokams kasmet rengiamo pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo. Vyko tik bandomieji nuotoliniai testai.

Idėjos dėl egzaminų rengimo nuotoliniu būdu, jeigu to prireiktų kitais metais, šiuo metu nesvarstomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dudu

Dudu portretas
Mokslų nebaigus, gatvės šluot, ne problema. Žiauriau, kai,, universitetiniai'' priversti tik taip duoną užsidirbti.

Jone

Jone portretas
Ir blogai,labai blogai, dabar pasikarsciavo,bet gyvenime gailėsis nes darbo negauna su mokslais tai be mokslo-tik gatvių šluot.

...

... portretas
KIEK mes galim 'išrinktai tautai' parsidavinėt, jų nurodymus vykdyt?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių