Kaišiadorių „Tauras 2022“: praktinis ekstremalių situacijų valdymo patikrinimas

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 23–25 dienomis, Kaišiadoryse, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji (Kauno apskr.) rinktinė organizuoja ketvirtąsias civilinės saugos kompleksines pratybas „Tauras 2022“. Į aktyvius veiksmus įsitrauks keli šimtai šaulių ir KASP pajėgos, Kaišiadorių savivaldybė, miesto institucijos bei kitos specialiosios tarnybos. Pratybose bus patikrintas ekstremaliųjų situacijų plano efektyvumas: pasirengimas operatyviai reaguoti į sudėtingas situacijas, informuoti bei teikti pagalbą miestiečiams.

Pasiruošimas X valandai

„Kiekviena šalies savivaldybė turi ekstremalių situacijų valdymo planus, bet jie yra „popieriniai“, kol jų veiksmingumas nepatikrintas praktiškai. Inscenizavus valandą X – masinius neramumus, sužeistųjų gelbėjimą – galime stebėti, kaip skirtingos institucijos tvarkosi su iššūkiais. Taip darome išvadas, kur privalome tobulėti, kad iš tikrųjų nutikus nelaimei ji būtų suvaldyta tinkamai“, – sako Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius.

Anot jo, trijų dienų civilinės saugos pratybos ir mokymai „Tauras 2022“ padės kaišiadoriškiams įsivertinti ekstremalių situacijų planą ir, esant poreikiui, – jį koreguoti. Pasiruošimas pratyboms prasidės jau rugsėjo 23 d., o savaitgalį visame mieste vyks aktyvūs veiksmai.

Taip darome išvadas, kur privalome tobulėti, kad iš tikrųjų nutikus nelaimei ji būtų suvaldyta tinkamai.

Jų metu patruliuos ginkluoti ir uniformuoti šauliai bei kariškiai, pilnu pajėgumu dirbs specialiosios tarnybos – policija, ugniagesiai, greitoji medicinos pagalba, miesto įstaigos. Skirtingose vietose iškils patikros punktai, teritorijos bus aptvertos stop juostomis. Mokymuose bus naudojami imitaciniai šaudmenys, garsinės ir dūminės priemonės.

Pratybose planuoja dalyvauti apie 500 šaulių, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Kaišiadorių 208 pėstininkų kuopa, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir Kaišiadorių Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras. Taip pat kitos miesto institucijos – policija, greitosios medicinos pagalbos stotis ir Kaišiadorių ligoninė bei ugniagesiais gelbėtojai.

Organizatoriai taip pat prašo gyventojų būti supratingais, pilietiškais ir nelikti nuošalyje. Geranoriškai reaguoti ir laikytis šaulių, karių ar kitų pareigūnų nurodymų, apie įtartinas veiklas, neįprastus ar antivalstybinius ženklus bei neramumus informuoti dirbančias tarnybas.

Visomis dienomis bus laikomasi priešgaisrinių, gamtos apsaugos taisyklių bei kitų saugos reikalavimų. Panašaus pobūdžio pratybos jau vyko Prienuose, Kėdainiuose, Raseiniuose ir kasmet vyksta vis kitame Kauno apskrities mieste.

R. Kybartienės nuotr.

Pirmasis „krikštas“

Pratybos šeštadienį Kaišiadoryse prasidės iškilminga šaulių rikiuote ir naujokų priesaika. Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė pasipildys beveik šimtu žmonių, pasiruošusių dirbti Tėvynės labui, išklausiusių kandidatų kursą bei praėjusių taktinius mokymus. Tarp jų – ir Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis Tomkus.

„Reaguojant į aktualijas ir galimas grėsmes, šiuo metu reikia skirti ypatingą dėmesį pasirengimui įvairioms ekstremalioms situacijoms ar nenumatytiems kasdieniams įvykiams, todėl šios pratybos reikalingos ne tik kariams, šauliams, bet ir gyventojų sąmoningumui didinti. Šios pratybos bus puiki galimybė pasitreniruoti bei pagalvoti, kaip kartu su šauliais, kitomis institucijomis, savivaldybės atsakingais darbuotojais bei gyventojais reikėtų efektyviau išspręsti ir susidoroti su iškylančiomis kritinėmis situacijomis. Galbūt, matydami vykstančias pratybas, gyventojai skirs daugiau dėmesio pasiruošimui galimoms grėsmėms ir pilietiniam pasipriešinimui, taip pat jungsis į šaulių gretas“, – kalbėjo Kaišiadorių rajono savivaldybės meras V. Tomkus.

Iš karto po oficialiosios dalies, rinktinės naujokai įsilies į tarpinstitucines pratybas. Jie aktyviai dalyvaus veiksmuose, vykdys jiems paskirtas užduotis, iš arti stebės šaulių ir specialiųjų tarnybų darbą bei mokysis kaip reikia elgtis ekstremalios situacijos metu. Pirmasis „krikštas“ pratybose kartu bus ir galimybė pasirinkti norimą sritį tolesniam tobulėjimui šaulių veikloje.

Svarstantys apie prisijungimą prie Lietuvos šaulių sąjungos, kviečiami apsilankyti sauliusajunga.lt internetiniame puslapyje. Čia galima susipažinti su organizacijos istorija, vykdomomis veiklomis, taip pat užpildyti šaulio registracijos formą.


Šiame straipsnyje: Tauras 2022šauliaipratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gerai, kad aš jau per senas tiems žaidimams. Tegul jaunesni ir kvailesni tuo užsiiminėja.

Nebus to

Nebus to portretas
situaciju valdymo,nes vienintelis jo budas - pabegti. O kelio iki Lenkijos - taip ir neturim! Tik briedkeli,kuris uzsikims.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių