Ką Kaunas parduos šiemet?

Kaunas ir šiemet peržiūri valdomo turto sąrašus. Jis bus parduodamas aukciono būdu. Jau aišku, kad miestas sieks parduoti dvi mokyklas, garažus ir kitus nenaudojamus pastatus.

Ką parduos šiemet?

Šiais metais Kaunas ketina atsikratyti ne vienu pastatu, kurio nebereikia miesto poreikiams arba objekto remontas būtų labai brangus. Aukcione parduodamų objektų sąraše yra ne tik namai, butai, bet taip pat ir didesni pastatai.

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas "Kauno dienai" vardijo, kad šiais metais miestas planuoja parduoti apie 100–150 butų, kurie jau yra nugyventi, nebeturi vertės ir jų neapsimoka remontuoti. Tačiau planuose yra ir atnaujinti socialinio būsto rezervus, tad šiais metais tikimasi įsigyti 40 butų.

Specialistas nurodė, kad 2021 m. viešų aukcionų metu numatoma parduoti šiuos stambesnius objektus: pastatų kompleksą Medekšinės g. 17A, garažą Draugystės g. 8P. Taip pat nenaudojamus ir savivaldybės reikmėms nebereikalingus mokyklų pastatus, esančius Pramonės pr. 35 ir Verkių g. 30.

Aukcione parduodamų objektų sąraše ir pastatų kompleksas Medekšinės g. 17A. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Dienraštis primena, kad Kaunas jau ne pirmą kartą aukcione parduoda buvusių mokyklų pastatus. Prieš keletą metų tokiu būdu miesto savivaldybė atsikratė buvusios mokyklos Šiaurės prospekte. Pastatą tuomet įsigijo privati mokykla.

4,136 mln. – tiek eurų pernai savivaldybė gavo pardavusi nereikalingą turtą aukcionuose.

Kaip sekėsi pernai?

Pernai buvo paskelbti 369 vieši aukcionai, iš jų 194 – pakartotinai. Jų metu ant prekystalio Kaunas traukė įvairaus dydžio objektus, išsibarsčiusius visoje miesto teritorijoje.

Skaičiuojama, kad per 2020-uosius buvo parduota daugiau nei 300 nebereikalingų miestui nekilnojamojo turto objektų, iš jų viešajame aukcione parduoti 242 objektai.

Pasak D.Valiuko, gyvenamosios paskirties objektų viešajame aukcione parduoti 188 butai (įskaitant ir namus, ir jų dalis, kur savivaldybė buvo dalininkė), dar 39 butai parduoti savivaldybės nuomininkams, nes pagal įstatymus yra leidžiama parduoti savivaldybės butus. Neparduodami tik socialiniai butai. Pernai buvo parduoti ir kitos paskirties pastatai, įvairūs sandėliukai ar kitokie objektai bei jų dalys, kurių nebuvo galima pritaikyti miesto poreikiams.

"Iš aukcione parduodamo turto galime išskirti kompleksinį pardavimą, t.y. visą daugiabutį, esantį Želvos g. 14, kurį sudarė 28 turtiniai vienetai. Tiesa, pats aukcionas, kuriame buvo parduotas šis turtas, vyko 2019 m. lapkritį, tačiau nuosavybės teisės perduotos 2020 m. sausį. Šio objekto pardavimo kaina – beveik 200 tūkst. eurų.

Per pastaruosius porą metų intensyviai parduodame bendrabučių kambarius. Na, o didžiausias ir kartu išskirtinis objektas, parduotas pernai, – buvusios vaikų stovyklos pastatų kompleksas (17 turtinių vienetų) Vaidilos g. 27, kuriam priskirtas ir 1,3 ha žemės sklypas", – didžiuosius sandorius įvardijo Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas.

Pavyko uždirbti

Be minėtos buvusios vaikų stovyklos Panemunėje, miesto kišenė iš viešųjų aukcionų pasipildė ir pardavus kitus objektus, tad į Kauno biudžetą įplaukė ne vienas milijonas eurų. Šie pinigai panaudoti toliau kuriant miesto infrastruktūrą. Neatmetama tikimybė, kad dalis gautų lėšų bus skirtos ir naujiems butams, kurie patenkintų socialinius poreikius, įsigyti.

D.Valiukas informavo, kad visų viešajame aukcione parduotų objektų pardavimo kaina sudarė 4,136 mln. eurų. Į savivaldybės sąskaitą jau įplaukė – 3,824 mln. eurų. Likusi suma turėtų miesto kišenę pasiekti artimiausiu metu.

"Brangiausiai pernai pardavėme buvusią vaikų stovyklą, esančią Vaidilos g. 27. Pardavimo kaina buvo 945 tūkst. eurų", – nurodė specialistas ir pridūrė, kad dėl šio objekto Panemunėje buvo didelis susidomėjimas.

Kokie populiariausi?

Kai kurie nekilnojamojo turto objektai tiesiog išgraibstomi, o kiti užsistovi ir juos dar labiau aptraukia dulkėmis. Tada tenka organizuoti dar vieną aukcioną, tačiau jame jau mažinama pradinė kaina.

"Didesnio dėmesio sulaukia objektai, esantys miesto centrinėje dalyje, bet didžiausias dalyvių skaičius 2020 m. užregistruotas parduodant bendrabučių kambarius – iki 24 dalyvių į vieną aukcioną", – komentavo D.Valiukas.

Pasak jo, pasitaiko ir tokių objektų, kuriems parduoti reikia suorganizuoti ne vieną ir ne du aukcionus, nes pastatai būna apleisti, labai nusidėvėję ar nepatrauklioje vietoje. Tačiau jau keletą metų palaipsniui Kaunas atsikrato nereikalingo turto ir taip gali sumažinti išlaidas tokiems objektams prižiūrėti.

Už buvusią vaikų stovyklą Panemunėje miestas gavo 945 tūkst. eurų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Kiekvienas objektas turi savo pirkėją. Jeigu objektas mažiau patrauklus, neperspektyvus, siauresnės plėtros galimybės, o dar ir pradinė pardavimo kaina didelė, potencialūs pirkėjai laukia, kol kaina bus sumažinta. Kai kaina tampa priimtina, tada ji pritraukia daugiau dalyvių, tačiau, vykstant aukcionui, vis tiek yra iškeliama ir būna net didesnė už pradinę kainą pirmame aukcione", – kaip potencialūs investuotojai bando sutaupyti, bet vis tiek objektą nuperka už miestui priimtiną kainą, pasakojo D.Valiukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Parduoda su visa Koplyčia ir nusispjauti jiems žmonių interesai.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
prisirašinėjai naudodamas svetimą vardą ir pavardę

Kk..

Kk.. portretas
Parduokite vietą petrašiūnų kapinese morkeviciui prie daskeviciaus.Bachurai susimes.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių