Jokios tolerancijos „apsimestinei negaliai“: Kaune sugriežtinta automobilių parkavimo tvarka

  • Teksto dydis:

Bandymai apgaule išvengti vietinės rinkliavos už automobilių stovėjimą centrinėse Kauno gatvėse gali baigtis net baudžiamąja atsakomybe. Svetimus arba nebegaliojančius neįgaliojo pažymėjimus naudojantys apsukruoliai priėjo liepto galą. Kauno miesto taryba pritarė sprendimui griežtinti kontrolės tvarką. Biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“ ypatingą dėmesį skirs europinio pavyzdžio automobilių statymo kortelėms, kurių nemažai aptinkama itin prabangiose transporto priemonėse.

Kuo brangesni, tuo įžūlesni

Teisininkų kontora prestižinėje vietoje, greta jos – solidžią sumą kainuojantis išskirtinis automobilis, o šiame virš prietaisų skydelio po stiklu palikta neįgaliojo kortelė. Tiesa, dokumentas, lyg tyčia, apverstas priešinga puse, kad nesimatytų jo galiojimo termino ir kitų aktualių duomenų. Tai tėra viena iš daugelio situacijų, iliustruojančių bandymus nesąžiningai išvengti mokesčio už automobilio stovėjimą miesto centre.

„Vienu metu kontrolieriai juokaudavo, jog kuo brangesnis automobilis, tuo didesnė tikimybė, kad jame bus padėta kortelė. Tokių automobilių buvo tikrai daug“, – pripažįsta BĮ „Parkavimas Kaune“ direktoriaus pavaduotojas Darius Razmislevičius.

Pašnekovas pastebi, kad neretai kortelėmis naudojasi ne patys neįgalieji, o dažnai ir su jais visiškai nesusiję asmenys. Pagrindinė priežastis, anot jo, – siekis išvengti vietinės rinkliavos mokesčio ir automobilį parkuoti už dyką.

„Pričiupti pažeidėjai teisinasi, esą aptarnavo neįgalųjį, bet dažniausiai, tikėtina, tai yra netiesa. Jeigu transporto priemonė paženklinta specialia kortele, joje turi būti ir negalią turintis žmogus – atvykstantis ar išvykstantis. Antraip toks dokumentas netenka jokios reikšmės, mat aptarnaujančiam asmeniui kortelė negalioja“, – tvirtino D. Razmislevičius.

Prevencija nuo sukčiavimo

Viešosios tvarkos specialistai pastebi, jog retsykiais pasitaiko netyčinių atvejų, kai patys neįgalieji per neapdairumą nepalieka kortelės gerai matomoje automobilio vietoje. Deja, tai irgi laikoma pažeidimu. Vis dėlto tyčinių bandymų piktnaudžiauti tarp negalios paliestų žmonių iki šiol nepasitaikė.

Paradoksalu, tačiau apgaudinėti bando tie, kuriuos likimas apsaugojo nuo sunkių išbandymų.

Liepos mėnesį Kauno miesto tarybos sprendimu rinkliavų nuostatos sulaukė svarbių korekcijų. Jos padės ginti neįgaliųjų teises į tik jiems priklausančias lengvatas. Pagrindinis tikslas – prevencija, kad nebebūtų naudojamos svetimos ar padirbtos neįgaliojo automobilio stovėjimo kortelės, o pareigūnai galėtų jas pilnavertiškai patikrinti.

„Paradoksalu, tačiau apgaudinėti bando tie, kuriuos likimas apsaugojo nuo sunkių išbandymų. Matyt, prabangūs automobiliai ir prestižinės karjeros kartais aptemdo sąžinę. Tačiau mūsų kontrolieriai nuo šiol bus principingesni ir sugėdins sukčiautojus, primindami jiems, kad negalia yra šis tas daugiau nei vien po automobilio stiklu pakišta kortelė“, – sako „Parkavimo Kaune“ direktoriaus pavaduotojas.

Čia bus pasitelkiamos filmavimo kameros, duomenų registrai ir pareigūnų surinkti įrodymai, kad kortelė nebegalioja, yra padirbta ar ja naudojasi asmuo, neturintis tam teisės. Surinkta informacija bus perduota tyrėjams.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Nuo baudos iki teistumo

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė nurodė, kad neteisėtas neįgaliųjų automobilių statymo kortelės naudojimas atitinkamai pagal pažeidimo pobūdį ir žalos dydį vienu atveju gali būti laikomas administraciniu nusižengimu (bauda nuo 30 iki 90 eurų), o kitu – užtrauktų net baudžiamąją atsakomybę.

Jeigu naudojamasi kito asmens kortele, pradedamas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 302 straipsnį (Antspaudo, spaudo ar dokumento pagrobimas arba pagrobtojo panaudojimas), numatantį baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Nustačius padirbto dokumento naudojimo faktą, atitinkamai gali būti taikomas Baudžiamojo kodekso 300 straipsnis (Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu), pagal kurį gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas.

Apeliuoja į sąmoningumą

Kauno krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Jolanta Beresnevičienė tikina nesusidūrusi su neteisėtu neįgaliųjų automobilių statymo kortelių naudojimu. Pašnekovė mano, kad neįgaliojo kortelės turi būti naudojamos tais atvejais, kai reikia aptarnauti būtent negalią turintį žmogų.

„Tai yra visuomenės sąmoningumo reikalas, ar naudotis kito žmogaus, neįgaliojo, privilegija. Manau, kad pagarbą reikia išsiugdyti, o visuomenė sąmoningėja, tikrai einame į priekį“, – paklausta, kaip vertina neteisėtai kortelę naudojančius asmenis, sakė J. Beresnevičienė.

Visoje Kauno apskrityje per šiuos metus užregistruota beveik 7 tūkst. administracinių nusižengimų dėl sustojimo ir stovėjimo vietose, kuriose draudžiama sustoti ar stovėti. Dalį jų sudaro ir tie atvejai, kuomet draudžiamais ženklais pažymėtose kelio atkarpose buvo neleistinai paliktos transporto priemonės su negaliojančiomis ar svetimomis neįgaliojo kortelėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juo

Juo portretas
Eilinė pakazucha. Laikraščiams. Čia kaip greičių apribojimais,draudimais stovėti arčiau 5metrų nuo išvažiavimų ar draudimais važinėti autobusų juostomis su stambia punktyrine. Ivedė ir kas toliau?Nei kas tikrina nei kas tų nurodymų laikosi. Bet pliusiuką už padarymą isirašė ir visur ištrimitavo

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių karo kurstymas, propoganda. Skatino, kad rezistentų nenugalima dvasia liktų pavyzdžiu ateities kartoms neatlaidžiai kovoti už savo tautos laisvę ir valstybės savarankiškumą. Rezistencijos okupacija, Rezistencinis veiklos ryšys, Tautos pasipriešinimas, Žmonių rezistencinis atsparumas. Partizanų kovos. Laisvės galėjo trokšti tik banditai arba psichiniai ligoniai. Kurgi ne; vergija-tai palaima, o nepriklausomybės troškimas-ne kas kita kaip liguistas kliedesys. LR, D.Ž, M.B, E.L, R.B. , G. Mačiulis, P.L, P.M , A. Varna, R. M.R, M. J, A.P, T.J, V.M, S.V, R.D, A.V , Ž.K, Š.L, G. Žaliagiris( klaunas-išdavikas) 865608032, N. Venckienė( prostitutė-gegutė) 862401700, 860987088, A. Venckus(kuilys) 860318032. V. Adamkus, A. Kubilius. H. Daktaras(gaidys-ožys), R. Daktarienė ( LR BK 149, išžaginti). Kiti slepiantis. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Adva"kotas \\\\\\.../////

Adva"kotas  \\\\\\...///// portretas
Už stovėjimo nesusimokėjimą iki 6 metų kaliūzės,o e'Lygio Masliukis už "pasiskolinimą" netūpė.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių