Įžūliai griauto tarpukario modernizmo perlo istorijoje – nauji faktai: namą teks atstatyti?

  • Teksto dydis:

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė savo socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje pasidalijo informacija apie nelegaliai griautą Perkūno al. 11-ąjį namą. Politikė tikina, kad darbus atliko neatestuota bendrovė. Taip pat tikimasi, kad tarpukario modernizmo perlas bus atstatytas.

Neatestuota bendrovė

„Seku įvykius dėl paveldo pastato Perkūno alėjoje sunaikinimo. Gavome atsakymą iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTSPI)“, – nurodė J.Šiugždinienė.

Pasak jos, VTPSI yra gavę Kultūros paveldo departamento ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus raštus, kuriuose nurodyta, jog yra galimybė atstatyti nugriautą kultūros paveldo statinį.

„Inspekcija savininkui surašė privalomąjį nurodymą atstatyti (atkurti) nugriautas kultūros paveldo statinio dalis iki 2021 metų balandžio 28 dienos“, – apie terminus, iki kada turėtų būti atkurta nugriauta Perkūno al 11-ojo pastato dalis, nurodė ministrė.

Politikė aiškino, kad VTSPI yra nustačiusi, kad griovimo darbai buvo ne tik vykdomi be reikiamų leidimų, nepaisant inspektorių raginimų nutraukti darbus, bet taip pat darbininkai neturėjo ir kitų reikiamų dokumentų.

Darbus atlikusi UAB „Dauriusta“ nėra atestuota.

„Taip pat pateikta informacija, kad darbus atlikusi UAB „Dauriusta“ nėra atestuota – tai nustatyta patikrinus valstybės įmonės Statybos produktų sertifikavimo centro duomenis“, – nurodė J.Šiugždinienė.

„Kaip žinia, baudžiamoji byla nebuvo iškelta. Tačiau Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai, vadovaujantis teisės aktais, turės priimti sprendimus administracinių nusižengimų bylose. Belieka viltis, kad atsakomybės kaltininkams nepavyks išvengti, o pastatas bus atkurtas“, – pridūrė ministrė.

 

 

Griovė tris dienas

Portalas kauno.diena.lt primena, kad Žaliakalnio paveldo apsaugos zonoje esantis Perkūno al.11-asis namas buvo pradėtas griauti spalio viduryje. Neturint leidimų griovimo darbai vyko tris dienas.

Sunkioji technika netoli Sporto halės esantį pastatą pradėjo griauti savaitės viduryje. Kaimynai iškvietė paveldo specialistus bei statybų inspektorius ir šie griovimo darbus sustabdė. Tuomet Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas aiškino, kad griovimo darbams jokie leidimai nebuvo išduoti.

Nepraėjo nei para ir darbininkai vėl pradėjo griauti tarpukariu statytą pastatą, tad į įvykio vietą vėl suvažiavo specialistai ir darbus dar kartą sustabdė. Antruoju kartu sunkioji technika apgadino sienas bei dalį stogo.

Penktadienį buvo padaryta pertrauka, tačiau šeštadienį griovimo darbai buvo vėl atnaujinti. Tuomet griuvo didžioji dalis stogo ir liko stovėti vos pusė pastato. Specialistai neabejojo, kad įžūlūs vertingo pastato griovimo darbai specialiai buvo vykdyti savaitgalį, kuomet dauguma valstybinių institucijų nedirba. Savaitgalį įsikišo ir aplinkosaugininkai, mat griaunant pastatą ant stogo buvusi šiferio danga tiesiog skaldyta sunkiąją technika. Dėl to po visą rajoną pasklido pavojingos asbesto dulkės. Būtent aplinkosaugininkams pavyko sustabdyti darbus, jie kartu surašė ir aktą, draudžiantį mėnesį daryti minėtoje vietoje kokius nors darbus.

Vertingas pastatas

Nors pats Perkūno al.11-asis namas nebuvo įtrauktas į Kultūros paveldo registrą, tačiau turėjo vertingų paveldo savybių, dėl to negalėjo būti griaunamas.

„Šis gyvenamasis pastatas yra kultūros paveldo statinys. Jis patenka į savivaldybės saugoma paskelbtos kultūros paveldo vietovės, vadinamos Žaliakalnio 1-oji, teritoriją. Kauno miesto savivaldybės tarybos 2013-07-18 sprendimu patvirtintame šios teritorijos specialiajame plane, pastatas priskirtas a2 – ketvirtos kultūrinės vertės kategorijos pastatams (statiniams, turintiems vertingųjų savybių), todėl pastatas atitinka Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme ir Statybos įstatyme apibrėžtą „kultūros paveldo statinio“ sąvoką“, – ankščiau portalui aiškino S.Rimas.

Šis gyvenamasis pastatas yra kultūros paveldo statinys.

Šis objektas – vienas gražiausių architekto Aleksandro Gordevičiaus kūrinių. Jame gyveno knygniašys, visuomenės veikėjas, nepriklausomybės kovų dalyvis Petras Ruseckas.

Aiškino, kad leidimų nereikia

Iš pradžių tylos siena atsitvėręs pastato savininkas Artūras Dankovskis savo versiją pateikė tik po savaitgalio, kuomet griuvo pusė namo. Jis aiškino esą leidimų griovimo darbams nereikia, o Perkūno al 11-asis pastatas neva nėra vertingas.

„Viešojoje erdvėje labai manipuliuojama faktais. Aš, kaip savininkas, žinau priešistorę, kurią specialistai nutyli. Šis pastatas nėra kultūros paveldo statinys, jis tik yra paveldo zonoje. Niekur specialistai neminėjo, kad pastatas buvo avarinės būklės ir pripažintas netinkamu gyventi. Turiu tai patvirtinančius dokumentus. Taip pat buvo sudaryta komisija, kuri sprendė, ar namas turi būtų įrašytas į Kultūros paveldo registrą, tačiau komisija nubalsavo, kad pastatas neturi jokių vertingų savybių“, – tuomet kalbėjo A.Dankvoskis.

Artūras Dankovskis/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Jis aiškino, kad esą jis konsultavosi su teisininkais ir jie išaiškino, kad pastatas yra paveldo zonoje, tačiau kadangi jis neva nėra vertingas, jam nereikia griovimo darbų leidimo. Pasak namo savininko, leidimas reikalingas tik tokiu atveju, jei statomas naujas statinys. Todėl jis dabar griovė pastatą, o vėliau būtų derinęs projektus ir leidimus dėl naujo pastato. Kaip nurodė A.Dankovskis, jis ketina čia statyti vienbutį namą.

„Tikrai neplanuoju čia statyti jokio daugiabučio. Penkis metus vilkinami dokumentai, į visus raštus buvo atsakoma šabloninėmis frazėmis. Turiu susirašinėjimus su Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriumi. Turiu visus dokumentus ir, mano manymu, viskas yra teisėta“, – savo poziciją dėstė pastato savininkas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

stebina

stebina portretas
Staiga išdygo ir Šiugždienė. Reikia gi pasirodyti. O kur ji buvo anksčiau, juk sėdėjo savivaldybėje, tai reikėjo ir triukšmauti. Kodėl būtent dėl šio pastato kilo toks triukšmas? Kodėl? Karalius ar kokia jo ten pavardė net muštis puolė. Kiekvienas skaitytojas gali vardinti ir vardinti suniokotus istorinę reikšmę turinčius pastatus, kurių valstybė nesaugojo, jie tiesiog sunyko ir pusvelčiui buvo parduoti. O kas gynė Gedimino pilies šlaitus? Jie tiesiog buvo nuskusti ir dabar be galo be krašto bus eikvojami milijonai.

Pamoka kitems

Pamoka kitems portretas
Kita kartą reikią padegti.paprasyti bomzu kad apsigiventu . kiekvieną dieną pirkti alkoholio jiems.kaiminams labai patinka kada šalia apsigyveno bomzai.po 6 mėnesių padegti..paskui vėl padegti.o paskui griauti.pres padedamas reikią apdrausti.

Manau

Manau portretas
Kaune pilna šlamšto, kurį apjuosia išpaišytais tentais ir taip "saugoja" kultūros paveldą. Šis pastatas kurį griovė irgi yra saugotinas šlamštas. Susirinko būrelis rėksnių ir savo neadekvačiu poelgiu sutrukdė tą šlamštą nugriaut. Tai tegul tie neadekvatūs nusiperka jį ir saugoja.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių