Globos namams – kritika dėl rakinamų kambarių ir ribotų galimybių maudytis

  • Teksto dydis:

Seimo kontrolierių įstaigos darbuotojai, pakartotinai apsilankę Kauno apskrities globos namuose, nustatė, kad globos įstaigos neišsprendė daugelio problemų, konstatuotų prieš metus.

Tarp įvardytų trūkumų – senelių užrakinimas kambariuose, maudymas kartą per dvi savaites, apdriskę ir nedezinfekuoti čiužiniai, privatumo stoka bei neveikianti pagalbos kvietimo sistema.

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas pastebėjo, kad tik dvi iš vienuolikos aplankytų globos įstaigų – Ežerėlio slaugos namai ir Kauno Panemunės senelių namai – ištaisė visus įvardytus trūkumus, susijusius su žmogaus teisių pažeidimais.

„Tačiau buvo tokių įstaigų, pavyzdžiui, senelių globos namai „Užusaliai“, kurie pašalino tik tris nustatytus pažeidimus iš dvylikos konstatuotų. Globos namai „Globasta“ iš dvidešimt vienos teiktos rekomendacijos įgyvendino tik septynias. Panaši situacija ir Rumšiškių senelių globos namuose „Auksinis amžius“, – teigia jis.

Anot pranešimo, tikrintojams apsilankius „Užusalių“ senelių namuose rasta gyventojų, kurie buvo užrakinti kambariuose, o jų raktai buvo pas darbuotojus.

„Direktorė Seimo kontrolierių įstaigos darbuotojams paaiškino, kad taip ji siekė užtikrinti gyventojų saugumą. Tačiau rakinti asmenis gyvenamuose kambariuose griežtai draudžiama“, – pabrėžia A.Normantas.

Asmens saugumas, anot Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro darbuotojų, turi būti užtikrinamas nepažeidžiant jo privatumo ir orumo. Socialiniai darbuotojai turėtų skatinti vyresnio amžiaus gyventojus rūpintis savimi, naudotis turimais įgūdžiais.

„Asmens kasdienė veikla turi būti organizuojama taip, kad palaikytų, skatintų ir motyvuotų asmenį būti kuo savarankiškesnį– gamintis maistą savo reikmėms, tvarkytis gyvenamąjį kambarį ir kita. Todėl socialinių paslaugų darbuotojai turi nuolat skatinti asmenų savarankiškumą ir privatumo srityje“, – sakė Seimo kontrolierius.

Jo įsitikinimu, netoleruotina, kai globos įstaigų darbuotojai įeidami į kambarius nesibeldžia, o medicinos darbuotojai gyventojus apžiūri visų kambaryje esančių asmenų akivaizdoje: „Toks darbuotojų elgesys nuasmenina gyventoją, tarsi jis neturėtų orumo“.

Pakartotinai apsilankę „Globastos“ globos namuose Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro darbuotojai nerado pagalbos kvietimo mygtukų gyventojų kambariuose, nors Socialinės globos normų aprašas numato, kad pagalbos kvietimo sistema turi būti įvesta gyvenamuosiuose kambariuose, asmens higienos patalpose. Be to, buvo įstaigų, kuriose pagalbos kvietimo sistema įrengta, tačiau ji neveikė.

Įstaigoms toliau nesprendžiant problemų, Seimo kontrolierius žada prašyti steigėjų įvertinti atsakingų darbuotojo veiklą ar net kreiptis į teismą. Tikimasi, kad įstaigų veiklą įvertins ir licencijas išduodantis Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pašiurpau

pašiurpau portretas
Baisu, kodėl pas mus tokia baisi senatvė? Kodėl žmonės senatvėje negali gyventi oriai, nestumdomi, neniekinami, nežeminami? kodėl net biudžetas taupomas pensininkų ir neįgaliųjų sąskaita, bet negailima pinigų auksiniams tualetams, šaukštams ir panašiems dalykams? Negi valdžiažmogiai galvoja, kad jie niekuomet nesusens?

Nuomonė

Nuomonė portretas
Ežerėlio slaugos namai patys šauniausi ir gražiausi, gera tvarka, puikios darbuotojos, o maudo kiekvieną dieną mano mamą. Patalynę keičia dažnai net nespėja susiglamžyti.

seimo

seimo portretas
Kontrolieriai turetu išsiaiškinti, kodėl visiems globos namų gyventojams nustatytas vienodas mokestis , ar tai kaimo vietovę, ar tai miestas , tas pats su kambariais , kur 3 zmones sutalpinti mažame kambarėlyje, ir vienas iš gyventojų gulintis. Ir paaskintu kaip skaičiuojamas pats mokestis kuris siekia 700€.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių