Gimnazijoje – naujos galimybės mokytis vokiečių kalbos

  • Teksto dydis:

Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija nuo kitų mokslo metų siūlo daugiau galimybių mokiniams, besimokantiems vokiečių kalbos. Gimnazija pradėjo bendradarbiauti su pasaulinės automatizavimo sprendimų milžinės Vokietijos bendrovės "Festo" paslaugų centru Kaune.

Ši bendrovė kvies apsilankyti vokiečių ir kitas kalbas besimokančius mokinius, supažindins su jos veikla, komandinio darbo organizavimu, organizuos šešėliavimo dienas, kurių metu jaunuoliai galės praleisti visą dieną kartu su darbuotojais, suprasti jų darbo specifiką. "Festo" nuo kitų mokslo metų pagal parengtus vertinimo kriterijus gimnazijos auklėtiniams, kurie mokysis vokiečių kalbos, skirs ir stipendijas.

Pasaulinės automatizavimo sprendimų milžinės bendrovės "Festo" Kauno paslaugų centro personalo vadovė Giedrė Belazarienė tikisi, kad šis bendradarbiavimas mokiniams padės ne tik pasirinkti profesiją, suprasti užsienio kalbos mokymosi svarbą, bet ir pasirengti sėkmingai konkuruoti darbo rinkoje.

Kaip mums savo laiške rašo buvęs mokinys Lukas Navickas: anglų kalbą šiandien moka visi, bet būkite išskirtiniai – išmokite vokiečių.

Europoje apie 100 mln. žmonių vokiečių kalba yra gimtoji kalba – apie 20 proc. ES gyventojų nuo gimimo kalba vokiškai. Anglų kalba yra gimtoji 13 proc. ES gyventojų.

Gimnazijos direktorė Nijolė Šimkevičienė atkreipia dėmesį į Lietuvoje susidariusią situaciją. Anot jos, visi vyresniųjų klasių mokinai moka kalbėti angliškai. "Sudėtingiau su antrąja užsienio kalba. Pradinėse klasėse retai pasiūloma mokytis vokiečių kalbos. Vėliau, renkantis antrąją užsienio kalbą, vaikus dažnai nukreipia tėvai. Vokiečių kalbos nepagrįstai vengiama, manant, kad tėvai negebės padėti vaikams mokantis", – pastebi N.Šimkevičienė.

Anot jos, jei vokiečių kalba būtų pirmoji užsienio kalba, mokiniams lengviau sektųsi išmokti anglų ir kitas kalbas. "Operos solistė Nomeda Kazlaus, kuri kalba septyniomis užsienio kalbomis, viename interviu sakė, kad visiems rekomenduotų kalbų pradėti mokytis nuo vokiečių. Žinoma, anglų kalbą privaloma mokėti, bet vokiečių kalba padės atverti dar daugiau durų, net jei ir netapsite operos dainininku", – šypteli gimnazijos vadovė.

Gimnazijoje prieš 50 metų pradėtas sustiprintas vokiečių kalbos mokymas. Nuo 2009 m. gimnazija yra pasaulinio mokyklų, kuriose mokoma vokiečių kalbos ir kurios aktyviai dalyvauja tarptautiniuose projektuose, partnerystės tinklo PASCH (Partnerschulinitiative) narė.

Mokykla bendradarbiauja su Vokietijos Lipės apskrities Lemgo miesto mokykla. Gimnazijos mokiniai turi galimybių išvykti į Vokietiją, gyvendami šeimose tobulinti užsienio kalbos įgūdžius. Užsimezgusi draugystė puoselėjama ir bičiuliams iš Vokietijos atvykus atsakomojo vizito, ji tęsiasi ne vienus metus.

Nuo 1997 m. mokykla yra tarptautinio vokiečių kalbos egzamino "Das Deutsche Sprachdiplom II" (DSD II) centras. Šis egzaminas atitinka B2/C1 lygio žinių kokybės kriterijus, nustatytus bendruosiuose Europos kalbų metmenyse. 2013 m. mokykla tapo ir "Das Deutsche Sprachdiplom I" (DSD I) egzamino centru. Šio egzamino diplomas yra žinių įvertinimo A2 arba B1 lygiu įrodymas.

Šių egzaminų diplomai suteikia darbo ir studijų galimybes ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Gimnazijoje vokiečių kalbos moko iš Vokietijos atvykęs mokytojas Thomas Lewandowski ir patyrusi vokiečių kalbos specialistė Birutė Pukelienė.

"Anglų kalbos mokėjimas ne pranašumas, o natūraliai suvokiamas dalykas. Todėl vokiečių kalbą išmokę jaunuoliai iš karto įgyja pranašumą, kai tenka rinktis darbą ar studijas. Ir vėliau jiems nereikia mokėti už vokiečių kalbos kursus, kai nori susirasti darbą ar studijuoti. Kaip mums savo laiške rašo buvęs mokinys Lukas Navickas: anglų kalbą šiandien moka visi, bet būkite išskirtiniai – išmokite vokiečių", – sako gimnazijos direktorė.

Pasak direktorės, norintieji gimnazijoje mokytis vokiečių kalbos "Sprachdiplom", verslumo ir užsienio kalbos klasėse, stodami į devintą klasę neturės laikyti egzamino. Stojamuosius egzaminus pakeis motyvacinis pokalbis.

Direktorė visus būsimus devintokus ir jų tėvelius kviečia atvykti balandžio 11 d. 18 val. į Atvirų durų dieną, kur bus galima gauti visą informaciją apie stojimą į šią gimnaziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
Koks nuostabus pastatas! Tik gaila, kad komentatorių nuotaikos slogios, matyt, kad kažkas nesiseka gyvenime... Visada palaikau judančius į priekį. Sėkmės mokant vokiečių kalbos - jos kuo toliau, tuo labiau prireikia!

123

123 portretas
Kaip visada - iš pradžių sužlugdė 4 vidurinės ilgametį tobulą vokiečių kalbos ugdymą, o dabar bando gaivinti, tik kaži kas gausis.

Pijus

Pijus portretas
Ir kam tie užsakyti straipsneliai prasidėjus priėmimui į mokyklas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių