Geriausias kinologas: gyvybes gelbstintiems šunims visa tai yra didelė pramoga

Šią savaitę Kaune ir Kauno rajone vykusias pareigūnų kinologų ir jų augintinių varžybas laimėjo Vilniaus policijos atstovas Šarūnas Mockus su augintiniu belgų aviganiu malinua Foksu.

Gerai išsimiegos

„Gerai išsimiegosime ir pailsėsime“,  – į klausimą, kaip abu atšvęs pergalę, portalui kauno.diena.lt sakė pareigūnas. „Mums kiekviena diena šventė. Jam visos varžybos yra didelė didelė pramoga, kaip ir darbas jam yra žaidimas“,  – pridūrė Š.Mockus.

Jo keturkojui bendradarbiui  didžiausia paskata darbui yra net ne skanukai, o žaislas-kramtukas. Maistą naudoja naujų dalykų mokymuisi. Abu vienas kitą supranta iš žvilgsnio. „Akių kontaktas“, – aiškino pareigūnas.

Š.Mockus ir Foksas (T. Biliūno / BNS nuotr.)

Trejų su puse metų Foksas, kuris yra pradedantysis pareigūnas, yra pirmasis šio jauno pareigūno tarnybinis šuo.  Parengti darbui šunį trunka dvejus-dvejus su puse metų. „Realiai ką tik pradėjome normaliai dirbti, bet jis jau yra išgelbėjęs žmonių“, – sakė vilnietis. Be šio turnyro jis su keturkoju yra sudalyvavę ir 10 km pasienio biatlone.

Pagrindinė šios poros tarnybinė užduotis yra patruliuoti mieste. „Jis yra apmokytas pėdsekystės, žmonių, narkotikų paieškos. Šias funkcijas dažniausiai ir atliekame. Įsijungiame, kai žmonės pasiklysta miškuose, pabėga iš įvykio vietos“, – vardijo nugalėtojas.

Akivaizdžiai matosi, kad visas komandas vykdo ne prievarta, tai jam yra širdžiai malonus darbas.

Š.Mockus su Foksu beveik nesiskiria. Kartu gyvena, kartu dirba. Namie auga dar du šunys – jie gyvenimo draugės, kuri taip pat kinologė.

Sekė pėdsakais

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos policijos pareigūnai, kitų tarnybų atstovų, dirbančių su tarnybiniais šunimis, daugiakovė truko tris dienas. Pirmenybių metu buvo sumodeliuotos įvairios situacijos, artimos realioms darbo sąlygoms.

Dalyviai rungėsi apsaugos, šuns valdymo, sekimo žmogaus kvapo pėdsakų taku ir žmogaus paieškos rungtyse. Pavyzdžiui, paieškos vyko miškingose Kauno apylinkėse, kokiose dažniausiai žmonės ir pasiklysta. Paieškos vyksta ir mieste, kai tenka sekti įtariamųjų pėdsakais. Vienoje rungčių šunims teko ir plaukti, o po to pulti „įtariamąjį“.

T. Biliūno / BNS nuotr.

Kinologams ir jų augintiniams tarnyboje tenka įvairios užduotys, tarp kurių ir narkotinių medžiagų paieška, tačiau šioje daugiakovėje tai nebuvo įtraukta.

Lyg surišti

Ir parodomojoje programoje dalyvavę Š.Mockus ir Foksas vertė stebėtis savo sinchronu. Pareigūnui net ir staigiai keičiant judėjimo kryptį, keturkojis judėjo lygiai taip pat. Atrodė, lyg jie sujungti nematoma gija.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Darbinėse situacijose labai praverčia ir šunų susivaldymas ramiai išlaukti savo eilės. Lenkų pareigūnui davus komandą pulti augintinis pasileido „įtariamojo“ link, bet po komandos grįžti pusiaukelėje iš karto apsisuko.

„Kaip matote, šuo vizgina uodegą, emocijos geros. Akivaizdžiai matosi, kad visas komandas vykdo ne prievarta, tai jam yra širdžiai malonus darbas“,  – komentavo turnyro organizatoriai.

T. Biliūno / BNS nuotr.

Šią kasmetinę daugiakovę organizavo Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centras. Parodomoji programa ir apdovanojimai vyko Lietuvos policijos mokykloje Mastaičiuose.

Antrą vietą bendroje įskaitoje užėmė alytiškis Dovydas Nedzinskas ir panevėžietis Arūnas Petraitis su savo tarnybiniais šunimis. Kaunui atstovavo Reagavimo valdybos Kinologų poskyrio specialistai Ernesta ir Jokūbas su savo tarnybiniais šunimis Cora bei Grandu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Tik sėkmės tokiems pareigūnams

Sėkmės neišskiriamiems draugams

Sėkmės neišskiriamiems draugams  portretas
Malonu skaityti, malonu žiūrėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių