ES parama padeda gaivinti garbingas Kauno vietas

  • Teksto dydis:

Kaune prisidedant Europos Sąjungos fondams atnaujinami istorinės ir netgi legendinėmis vadinamos vietos bei objektai: Kauno sporto halė, S.Dariaus ir S.Girėno aikštė bei stadionas, Sporto gatvė, dar labiau užtikrinama Ąžuolyno parko vertybių sauga.

Atkurti senieji halės elementai

Jau beveik baigta Sporto halės atnaujinimo darbai. Jie atlikti remiantis pirminiu 1938 m. parengtu projektu ir išlikusia ikonografine medžiaga. Legendinis statinys vėl nudažytas panašia iki tol buvusia gelsva spalva. Sovietmečiu po ankstesnių rekonstrukcijų buvo apmūrytos ir paslėptos laikančiosios lenktos sijos – vienas pagrindinių statinio akcentų. Dabar jos vėl atidengtos, iš lauko matosi ant jų esančios masyvios kniedės.

Įdomu, kad vienu metu čia bus įmanoma organizuoti kelis renginius. Nuo palubių nuleidžiamos specialios akustinės, garsą sugeriančios užuolaidos padalys erdvę iki keturių dalių, kurių kiekviena bus 500 kv. metrų ploto.

Kauno sporto halėje ir toliau galės būti rengiamos sporto varžybos, taip pat konferencijos, mugės, koncertai, kultūros ir neformalaus švietimo veikla. Ši vieta bus atvira bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų iniciatyvoms, kūrybiniams sumanymams.

Sporto gatvėje – daug naujovių

Daug darbų atlikta ir atliekama netoli halės esančioje Sporto gatvėje. Teritoriją sudaro Sporto gatvėje suformuota aikštė ir teritorija tarp S. Dariaus ir S. Girėno paminklo bei Sporto halės, kur numatyta įrengti sportininkų Šlovės alėją. Vienas iš rekonstrukcijos projekto autorių, architektas Tomas Kuleša yra sakęs, kad naujoje aikštės dangoje rūdinto plieno borteliais kuriama ąžuolo lapo struktūra, kurią užpildys specialiai šiam projektui sukurtos individualios formos betono plokštės.

Ąžuolo lapo motyvą pasirinkome dėl paprastos priežasties – jis simbolizuoja tautos vienybę ir stiprybę.

„Išryškinant sąsajas tarp miesto ir gamtos, kietoje trinkelių dangoje bus suformuoti vejos intarpai, o pakraščiuose – kietos dangos perėjimai į žalią veją, formuojant vaizdą lyg betono plokštės „ištirptų“ žolėje. Ąžuolo lapo motyvą pasirinkome dėl paprastos priežasties – jis simbolizuoja tautos vienybę ir stiprybę“, – sakė T. Kuleša.

Projektas „Teritorijos prie daugiafunkcio S. Dariaus ir S. Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo centro, Sporto halės, Sporto g. ir jos prieigų sutvarkymas“ finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 7 prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ Nr. 07.1.1-CPVA-R-904 priemonę „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“.

Saugomos Ąžuolyno vertybės

Preciziškumu išsiskiria šalia minėtų objektų esančio Kauno Ąžuolyno parko infrastruktūros atnaujinimas. Jis įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą bei Europos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“. Parko vertybė – senieji ąžuolai ir juose gyvenantys reti bei saugomi vabzdžiai – niūriaspalviai auksavabaliai. „Čia infrastruktūros atnaujinimas yra būtinas, bet šiuo atveju vykdomas itin atsargiai ir apskaičiuotai. Visi darbai suplanuoti taip, kad nenukentėtų ąžuolai ir kiti reti augalai, čia gyvenančios nykstančių paukščių ir vabalų rūšys. Darbams bus pasitelkta tik mažoji technika bei griežtai laikomasi aplinkosaugininkų rekomendacijų“, – yra sakęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Parko infrastruktūros gerinimui bei rekonstrukcijai numatyta 5,6 mln. eurų iš ES fondų, Vyriausybės ir Savivaldybės biudžetų. Atnaujinant parką bus išsaugotas esamas takų tinklas – per visą Ąžuolyno ilgį nusidriekusi lenkta alėja su daugybe atsiskiriančių ir tarp storakamienių medžių vingiuojančių takelių. Numatyta atnaujinti esamų asfalto takų dangą, o natūralūs gruntiniai takai bus sutvirtinami užpilant juos skaldele. Tai užtikrins saugią aplinką ąžuolams.

Parke taip pat atsiras naujas dviračių takas. Jis bus nutiestas taip, kad vingiuotų saugiu atstumu nuo vertingų želdinių, vaikų žaidimo aikštelių ir pėsčiųjų zonų.

Projektas „Kompleksiškas Ąžuolyno parke esančios infrastruktūros sutvarkymas, pritaikant ją visuomenės poreikiams“ finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 7 prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ Nr. 07.1.1-CPVA-R-904 priemonę „Didžiųjų miestų kompleksinė plėtra“.

Straipsnis parengtas už projekto Nr. 2020CE16BAT099 „Informavimo priemonių ciklas apie ES sanglaudos politiką ir jos poveikį piliečių gyvenimo kokybei“ lėšas. Projektą įgyvendina Kauno kolegijos Verslo fakultetas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

stengiasi ........

stengiasi ........ portretas
visom išgalėm kaip Ąžuolyne , prieš bendrabučius , auto stovėjimo aikštę įrengt ....... net teismuose bylos svarstomos ............ taip ir neliks dar vieno Ąuolyno kampo asfaltu padengtu

bla bla bla

bla bla bla portretas
padeda plauti pinigėlius

Senukas

Senukas portretas
Tai dar nevyksta varzzybos krepsinio mekoje? Per tris menesius pastate hale pries kara , o remontuoja sesti metai!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių